Preheader of snippet: de versterking van je onderwerpregel

9 november 2011, 05:45

In dit artikel ga ik graag wat dieper in op het belang van de snippet oftewel je preheader. Zorg jij ervoor dat alle elementen van je e-mail goed zijn ingesteld voor je op die verzendknop drukt zoals je afzendadres, je authenticatiegegevens (SPF, SenderID, DKIM) of je onderwerpregel? Misschien heb je ook al het ideale tijdstip van verzending bepaalt. Maar daarnaast kan je ook je preheader aanpassen om je e-mails nog aantrekkelijker te maken.

Snippet: Wat is dat?

De snippet of preheader is de benaming voor de eerste paar regels van je <body>-tag in je HTML broncode. Deze bevat meestal standaard zinnetjes zoals:

Onderwerp met preheader in Gmail

  • Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
  • U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven voor…
  • Bekijk deze e-mail met afbeeldingen

Omdat het de eerste tekst in je e-mail is, zullen e-mailclients als Gmail, Outlook en de e-mailclient op de iPhone deze tekst (of een gedeelte hiervan) na het onderwerp laten zien.

Waarom is de preheader belangrijk?

Meeste marketeers gebruiken de preheader om lezers te verwijzen naar de webversie van de e-mail, naar een mobiele versie of nemen een afmeldlink op. Vooral de laatste twee opties zijn absoluut geen slechte praktijken. Maar indien je ontvanger de mail niet opent dan hebben deze links geen nut. Maak gebruik van de preheader om je onderwerpregel kracht bij te zetten en de ontvanger te overtuigen jouw e-mail te openen.

Hoe kan je de preheader instellen?

Zoals reeds vermeld, voeg je een snippet toe bovenin je <body>-tag. Dat ziet er dan ongeveer als volgt uit:

<body>

<table border=”0″ cellpadding=”0″ cellspacing=”0″ align=”center” summary=”wrappingtable”>

<tr>

<td >

Bekijk de <a href=”# “>webversie</a> als de mailing niet goed wordt getoond.

</td>

</tr>

Waarna de rest van je HTML-code volgt.

Je kan er ook voor kiezen een extra tekstblok in je template mee te nemen als je gebruik maakt van marketingsoftware. Dan ziet de code er zo uit:

<body>

<table border=”0″ cellpadding=”0″ cellspacing=”0″ width=”100%” summary=””>

<tr><td> Dit is een voorbeeld van een snippet</td></tr>

<tr>

<td align=”center”>

<a href=”#” title=”Bekijk de webversie”>Bekijk de webversie als de nieuwsbrief niet goed wordt getoond »</a>

</td>

</tr>

Verticale previewpane kapt preheader afWanneer je de snippet instelt, staat deze af en toe gecentreerd boven de e-mail. Zo ook in bovenstaande code. Maar is dat nog wel nodig? Verschillende e-mailprogramma’s zoals Thunderbird en Windows Live maken gebruik van een verticaal previewvenster. In dit geval zou een gecentreerde snippet maar gedeeltelijk te zien zijn. Vandaar is het ook belangrijk altijd te testen hoe jouw e-mails eruit zien in verschillende e-mailclients.

Verschillende gebruiksmethodes

Er zijn ook verschillende manieren waarop je de snippet kan gebruiken binnen je e-mail.

Zichtbare tekstmethode

Bij de zichtbare tekstmethode voeg je een leesbare tekst (contrasterende kleur en goede tekstgrootte) toe waarin je de e-mail kort samenvat of alvast een call-to-action verwerkt. Zo zie je de tekst achter de onderwerpregel in de e-mailclients en zie je deze in de e-mail zelf. Deze tekst is ook bij het printen leesbaar.

Probeer het in je preheader altijd zo kort mogelijk en to-the-point te houden. Je hebt niet veel ruimte (in Gmail heb je met onderwerpregel en snippet ongeveer 100 karakters).

Onzichtbare tekstmethode

De onzichtbare tekstmethode houdt in dat je de tekst in de kleinste lettergrootte plaatst en deze de achtergrondkleur van je e-mail meegeeft. De tekst wordt dan wel getoond na de onderwerpregel in je e-mailclients maar zal niet te zien zijn in de geopende mail. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat je e-mail ‘netter’ oogt omdat er geen tekst bovenin je e-mail te zien is.

Deze methode raden wij af. Spamfilters zijn namelijk gevoelig voor tekst die geen contrast met zijn achtergrond heeft. Door gebruik te maken van deze methode kan je spamrating omhoog schieten waardoor je e-mail terecht komt in de spambox of erger, niet meer wordt toegelaten tot de inbox.

Methode van de onzichtbare pixel

Als derde methode is er nog de onzichtbare pixel. Hierbij plaats je een <img>-tag na de <body>-tag waarbij de bron een transparante pixel van 1×1 is. Vervolgens geef je een alt-tag mee aan deze pixel waarin je de tekst plaatst die je als snippet-tekst wilt gebruiken. E-mailclients tonen dan deze alt-tekst in plaats van de pixel in de preview van de mail. Bij het openen wordt de pixel getoond waardoor de bovenkant van je e-mail geen tekst bevat en zijn vorm behoudt.

Vergeet je preheader niet te testen

Test verschillende uitvoeringen van je snippet. Zo kom je te weten welke het beste werkt in jouw e-mails. Maak hierbij gebruik van split-run tests. Vergeet ook niet geregeld je snippet te veranderen. Iemand die al meerdere malen jouw e-mail heeft geopend, hoeft na 10 keer niet meer te lezen dat hij “deze mail ontvangt omdat hij is ingeschreven op die en die website”. Het is ook zonde van ruimte die je goed kan gebruiken voor andere tekst.

Michael Linthorst (1976) is internet ondernemer en ondermeer CEO van Copernica BV. Copernica is krachtige marketing software voor e-mailmarketing, webpagina's, mobile en automatische campagnes. Meer dan 5.000 gebruikers vertrouwen dagelijks op de succesvolle werking van Copernica Marketing Software.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!