GadgetReview: Sony Tablet S

7 november 2011, 08:45

Eind april dit jaar al werden de Sony Tablet S1 en S2 aangekondigd. Inmiddels is de Sony Tablet S1 verkrijgbaar in drie varianten: 16 en 32GB met wifi en een 16GB met wifi/3G. Ter test: de 16GB met wifi met een schermdiagonaal van 9.4 inch. Met de Sony Tablet S gaat ook Sony zich goed mengen in de tablet war. Wat heeft dit paradepaardje van Sony ons te bieden?

Uiterlijk

Voor een iPad of, inmiddels, een Samsung Galaxy Tab 10.1 gewend is, kijkt wel even op bij de Sony Tablet S. Het uiterlijk is nét even anders. Aan één kant is de tablet wat dikker en ronder. Zoals Sony het zelf laat zien in een promotiefilmpje: het ziet eruit als een niet stevig dichtgevouwen stuk papier, waarbij dus één kant rond loopt. Verder heeft de Tablet S wat meer toeters en bellen aan de zijkanten zitten. Bijzonder daarbij is dat naast de aan/uit-knop een indicatie led-lampje zit, dat oplicht bij meldingen. In eerste instantie viel me dat niet eens op, omdat veel smartphones dat natuurlijk ook hebben. Maar toen iemand zei dat ik specifiek even naar dat lampje moest kijken, ging bij mij het lampje ook branden ;-). Ik ben nog geen tablet tegengekomen waar een indicatielampje op zit, wat natuurlijk aan mij kan liggen, maar bijzonder vind ik het wel. Naast een aan/uit-knop zitten er ook volumeknoppen, een reset ‘dingetje’ om de tablet snel mee te kunnen resetten, een audio-uitgang, micro-usb aansluiting en sd-kaartslot en twee uitsparingen van de luidsprekers aan de zijkanten van de tablet. Verder bestaat de achterkant deels uit plastic en deels uit aluminium, wat net voorkomt dat de tablet een al te goedkoop uiterlijk krijgt. De plastic achterkant is voorzien van een stroef patroontje en twee rubberen pootjes, beide voor een betere grip. Aan de onderkant zit nog de aansluiting voor de adapter en vooraan en achterop zitten camera’s en een lichtsensor.

Scherm

De Tablet S beschikt over een 9.4inch glanzend scherm met een resolutie van 1280×800. Er zit nog een zwarte rand van een centimeter of twee omheen. Waarom dat is, geen idee, ik vind randen om schermen sowieso niet efficiënt. In principe had de tablet toegekund met een randje aan de bovenkant om een front-facing camera in weg te stoppen. Maar het zal zo zijn dat Apple de standaard heeft gemaakt door een rand om het scherm heen te maken, want haast elke tablet heeft wel een rand. Het formaat van het scherm is erg prettig in gebruik. Door de hoge resolutie past er, ook in de browser, veel op het scherm en toch is de tablet lekker handzaam. Het scherm reageert uitstekend op aanrakingen, wat vooral goed te testen is door het toetsenbord even intensief te gebruiken. Wat dat betreft doet de Tablet S niet onder voor de concurrentie. Het enige nadeel is dat de virtuele toetsenbordknopjes wel iets groter hadden mogen zijn, ze staan nu vrij ver uit elkaar dus daar was wel ruimte voor. Mistikken doe je niet heel snel, maar met dikke vingers ben je toch net iets minder precies dan zou kunnen.

Apps

De Sony Tablet S komt met een aantal door Sony gemaakte apps en een aantal standaard apps. Zo zitten er de Sony Music Player, Video Player, Gallery, Social Feed Reader, Remote Control en Select App. Die laatste is niet meer dan een snelkoppeling naar een aparte website van Sony waar de beste apps voor de tablet staan. De eerste drie apps die ik noemde zijn niet zo heel bijzonder. Ze zien er kek uit, overzichtelijk en hebben alle opties die je verwacht van zo’n app. Extra is de mogelijkheid om via DLNA bestanden af te spelen op een extern gekoppeld apparaat. Dit kun je doen door het bestand te gooien (‘Throw’-functie) naar het andere apparaat. Het werkt echter niet met elk apparaat. Zo heb ik een Sonos Play:3 staan, die ook wordt herkend door de tablet, maar afspelen lukt niet. Een optimale werking is waarschijnlijk alleen gegarandeerd met andere Sony apparatuur. De gedachte is echter leuk, dus pluspunten.

De Social Feed Reader is een beetje zoals alle eigen Social apps van fabrikanten: een aardige poging, maar niet heel bijzonder. Je kunt Facebook- en Twitterberichten net iets makkelijker monitoren en beantwoorden, maar er ontbreekt bijvoorbeeld een ‘in reply to’ knopje waarmee je kunt zien op welk bericht iemand reageert. Voor Facebook ontbreekt een melding over nieuwe reacties. Wel handig is dat je verschillende streams in tabbladen kunt zetten zodat de app overzichtelijker is. Je kunt ook instellen hoe vaak de app meldingen moet geven als deze is afgesloten.

De meest bijzondere app op deze Tablet S is de Remote Control. Deze werkt via infrarood en stuurt alle apparaten aan die met infrarood werken. Staat een apparaat niet in de lijst van Sony, dan kun je de app de commando’s aanleren. Zo heb ik de settopbox van UPC, mijn tv en mijn mediaspeler inmiddels werkend gekregen. Je kunt een aantal ‘gestures’ instellen voor snel gebruik van volumeknoppen en programmaknoppen. Ik heb vooral bij het aanleren van commando’s gemerkt dat sommige knopjes twee keer moeten worden ingesteld, omdat het de eerste keer niet altijd even goed gaat. Maar uiteindelijk werkt de app uitstekend en is het een prima vervanging voor de traditionele afstandsbedieningen. Als je eraan kunt wennen om de tablet erbij te pakken ;-).

Marketing

De introductie van de Sony Tablet S gaat gepaard met een aantal andere grote veranderingen bij Sony. Alle producten moeten aan elkaar gekoppeld kunnen worden en entertainment moet op alle apparaten beschikbaar zijn. Zo lanceerde Sony ‘Qriocity’ in 2010, een netwerkplatform voor met name muziek (niet beschikbaar in Nederland), en maakt Sony langzaamaan steeds meer content uit het PlayStation Network beschikbaar op die apparaten. Ook in de samenwerking met Sony Ericsson is dit terug te zien in de lancering van Xperia Play, een smartphone waar de PlayStation games geschikt voor zijn gemaakt. Tot slot is ook de ReaderStore op de tablet beschikbaar, die normaal natuurlijk voor de Sony Readers is. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de stappen die Sony wil zetten om de producten één geheel te laten vormen en gezamenlijk naar een hoger te tillen.

Specifiek voor de Sony Tablet S heeft Sony een aantal acties ondernomen ter promotie. Zo werd de tablet al verloot via de Facebookpagina van Media Markt en via een retweetactie van Stylecowboys. Op de Facebookpagina van Sony Nederland werd een grootscheepse billboardactie uitgezet om de tablet te promoten. Quote uit het persbericht over deze campagne:

Doel is om zoveel mogelijk consumenten kennis te laten maken met de nieuwe tablet. Met een hoog fungehalte laat Sony zien hoe eenvoudig het is om content te delen, af te spelen, te bekijken of te luisteren. Onderdeel van de campagne is een Facebook-actie met de mogelijkheid jezelf ‘te billboarden’ en vervolgens te kiezen op welk billboard in Nederland jouw leukste foto moet komen te staan. Dit is voor het eerst in Europa dat een campagne op deze manier verloopt. De campagne gaat 26 september van start en duurt twee weken.

De campagne past in de wereldwijde make.believe Sony campagne. In deze Benelux campagne waar on- en offline communicatie bij elkaar komt, heeft Sony ervoor gekozen een Facebook-app centraal te zetten. Door Sony Nederland op Facebook te ‘liken’, kunnen consumenten zich aanmelden voor de interactieve billboard-applicatie. Vervolgens hebben ze de keuze uit zeven led-billboards op diverse locaties in Nederland, waaronder het grootste billboard op het Rembrandtplein in Amsterdam, waarop ze zichzelf of vriend(en) kunnen laten zien. Consumenten bepalen daarbij zelf welke Facebook-foto ze willen vertonen. Door die foto via de ‘Throw’ (gooien) functie naar het billboard van hun keuze te slepen is het plaatsingsverzoek een feit. Binnen een uur is de foto, na een moderator check, op het geselecteerde billboard te zien.

Ik heb zelf niet meegedaan aan deze actie, om eerlijk te zijn, maar puur theoretisch leek me dit een leuke actie. Iemand hier die meegedaan heeft? Tell me!

Prestaties en overige

Hoewel prestaties voor een tablet ook vrij belangrijk zijn, was dit in de uitingen over Sony Tablet S nooit een uniek verkooppunt en vandaar dat ik dat niet als eerste uitgebreid wilde behandelen. De Sony Tablet S draait op een 1Ghz NVIDIA Tegra2 dual-core processor. Dat is te merken, de tablet is lekker snel en is erg goed in multitasken. Dat wordt natuurlijk wel makkelijker gemaakt door Android 3.2 (na update). Voorbeeld: als je een video aan het afspelen bent en je wisselt naar een andere applicatie, dan pauzeert de video totdat je weer terug bent in de videospeler. De 16GB aan geheugen is opgedeeld in 4GB voor het installeren van apps, 9 voor overige media (wat de tablet USB-opslag noemt, maar dat lijkt toch erg op een intern micro sd-kaartje) en nog zo’n 500MB voor de uitvoering van de apps. Wat overblijft wordt opgeslokt door Android. Ook om te vermelden: de achtercamera is een 5MP camera die foto’s maakt tot 2592×1944 pixels en de voorkant heeft een 0.3MP camera. Tof voor videobellen maar echt kwaliteit biedt dat natuurlijk niet. Ook de 5MP camera is niet van de beste kwaliteit, zelfs bij goed licht is de foto enigszins korrelig te noemen. Maar ja, hoe vaak maak je met een tablet nou foto’s? Kortom: de camera’s zijn een leuke toevoeging, maar het praktisch nut ervan is beperkt.

Conclusie

De Sony Tablet S is een erg complete tablet, die zeker qua uiterlijk aardig origineel aandoet. Het is snel, heeft alle voordelen van Android 3.2 en er staan handige apps op geïnstalleerd. Kijk trouwens ook even naar de Pinball app die er standaard op staat, goed voor een nieuwe verslaving. Wat de prijs betreft: de Tablet S is niet de goedkoopste tablet, wifi-versies van Apple, Asus en Samsung zijn inmiddels al verkrijgbaar voor net iets meer dan 300 euro. De versie die hier getest is heeft een adviesprijs van 479 euro, de 32GB versie gaat weg voor 578,99 euro en de versie met 3G kost 599 euro. Voor dat geld heb je ook een Asus EEE Pad met docking/toetsenbord of een Apple iPad 2 16GB met wifi én 3G. Sony lijkt te doen wat Samsung eerder ook deed: hoog beginnen. Als Sony dezelfde kant opgaat met de prijs, dan is deze tablet binnen nu en enkele maanden hopelijk goedkoper te verkrijgen. Of ik deze tablet de prijs waard vind? Niet helemaal, bovenstaand in ogenschouw genomen. De meerwaarde zit hem in de koppeling met andere Sony-diensten en de unieke Remote Control app, en dat moet je net kunnen waarderen. Heb je een PlayStation, een dvd/blu-ray-speler van Sony, een smartphone van soon to be Sony en eventueel andere apparatuur van Sony waar een netwerkkabel in past of een draadloze netwerkverbinding mogelijk is, dan is deze tablet absoluut iets voor jou. Of, als je iets unieks wilt qua tablet. Anders zou ik toch nog even wachten tot de prijzen weer wat gedaald zijn. Sorry Sony ;-).

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

2 Reacties

    Kjeld Kahn

    Je vergeet een aantal belangrijke zaken te opzichte van de concurrentie.

    Deze tablet heeft een SD-card slot, Samsung Galaxy tab 10.1 niet.

    Ook heeft deze tablet een USB host functie. Hiermee kun je dus je fotocamera, toetsenbord

    harddisk etc. aan de tablet koppelen.

    Naar mijn idee is dit een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.


    7 november 2011 om 09:48
    Annelies Verhelst

    Hee Kjeld, daar heb je gelijk in! Ik ben dat inderdaad vergeten te noemen, er is ook zoveel te melden over zo’n apparaat ;-).

    Je hebt gelijk dat, in elk geval voor een bepaalde groep, die USB hostfunctie erg fijn werkt, en dit is zeker een groot voordeel. Ikzelf gebruik dat niet zo snel (dus ik hoor niet bij die bepaalde groep), omdat de tablet niet als thuisbasis (in tegenstelling tot mijn NAS) dient bij mij en ik een toetsenbord op een tablet redelijk overbodig vind. Misschien dat ik het daarom vergeten ben te noemen.

    SD-cardslot is in het kader van foto’s bekijken van camera’s en uitbreiden van opslagruimte erg fijn en daarom absoluut een voordeel, maar dit vind ik niet echt de meerprijs waard…

    Mijn conclusie is daarom min of meer hetzelfde gebleven: absoluut een erg complete tablet, kan de concurrentie zonder moeite aan, maar de meerprijs bovenop een (ook erg fijne) tablet van Apple of Samsung of Asus vind ik het nog steeds niet echt waard, voor de meeste mensen. Uitzondering zoals genoemd in de conclusie daargelaten.


    7 november 2011 om 10:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!