De speeltuin van Hyves

29 oktober 2011, 09:00

Ik ben gek op Twitter. LinkedIn en Facebook gaan wat tandjes lager bij mij en Google+ heeft het (nog) niet voor mij. Hyves heeft het nooit gehad. Ik kan niks met hun GUI en Hyves heeft veel kids als gebruiker. Dat is mijn ervaring. In ieder geval mijn dochters uit groep 5 en 7. En hun vriendjes. En de vriendjes daarvan. En de kinderen van mijn vrienden. Een week terug logde ik toevallig in met mijn verse Hyves account, om een zakelijke hyve op te tuigen. We wilden namelijk juist die basisschooldoelgroep bereiken en triggeren met een bepaald project.

Ik zag dat ik een nieuw vriendje erbij had. Mijn oudste dochter J. van 10 jaar. Ze vond het cool, dat haar moeder nu óók op Hyves zat. Genieten natuurlijk. Dus, een berichtje terug. Op mijn pagina zag ik de optie Tikken. Daar had ik wel ‘s van gehoord, want natuurlijk check ik wel regelmatig wat zich allemaal afspeelt op Hyves met mijn dames. En ik kende de pokes van Facebook. Ik kreeg dit scherm. En ik was in shock.

Deze teksten zijn preformatted tikken. Kinderen van 8, 9 en 10 jaar lezen deze teksten en gebruiken ze. Dat bleek uit tactisch onderzoek bij o.a. mijn oudste dochter. Nee, ze had het zelf nog nooit gebruikt. En ja, ze kreeg ooit een “tik” van een jongetje uit haar klas (met een overigens vrij onschuldige tekst). Natuurlijk weet ik dat het taalgebruik bij kinderen tegenwoordig anders is dan in mijn tijd. Maar ik probeer daar wel enige controle op uit te oefenen. Daarom ben ik ook domweg boos dat een platform als Hyves dat nota bene faciliteert.

Fervente twitteraar als ik ben, slingerde ik mijn afgrijzen de publieke timeline in.

Weinig reacties. Althans publiek. En géén ractie van het Hyves-account of Hyves medewerkers. Wel wat verontwaardiging her en der.

Patrick Boonstra reageerde behoorlijk furieus.

Ook Roos van Vugt, Social Media Manager Deloitte, reageerde nogal verbaasd via Twitter. Vooral omdat zij toevallig vorige maand een comment had ingeklopt op de nieuwe layout van Hyves.

“Ik vind de nieuwe strategie wel oké, maar het ‘naast’ Facebook gillen geeft raar gevoel, als ze krachtig zijn hoeven ze dat niet te roepen. Zie het wel steeds meer als een springplank voor de jeugd om op social te komen. Ik zou het niet gaaf vinden als mijn kinderen direct op FB en Twitter zouden komen. Hyves regelt dat goed met Angels en houdt pestgedrag etc. in de gaten, tevens interessant dus om in de levenscyclus met je doelgroep in een vroeg stadium in contact te komen.”

En nog geen reactie van Hyves. Jammer. Vooral omdat zij tijdens mijn eerste mentions wel aan het twitteren waren. Ik sloeg hun Privacy Policy er ’s op na.

Via wat RT’s, mentions en (ik vrees ook wat dm-verkeer) kwam er een reactie van Hyves. Vooral die van Rebecca was mooi.

Uiteindelijk kwam daar dan de belofte van Remco Bos (commercieel directeur Hyves), dat het de volgende dag op de agenda zou staan en de verzekering, dat het prio had voor Hyves. En inderdaad. De volgende dag kreeg ik een tweet van Rebecca, dat deze gewraakte teksten binnen een week zouden worden verwijderd. En ja, de meest ranzige teksten zijn weggehaald inmiddels.

Wat mij van deze hele gang van zaken het allermeeste frappeert, is dat deze teksten dus ooit een keer zijn geaccordeerd. Als Hyves team, wéét je toch wat functioneel aanwezig is? Als je dat niet weet, is dat minstens zo kwalijk.

Ik wil niemand bashen. Hyves al helemaal niet. Ook al heb ik zelf niets met dit netwerk, ik vind dat ze een behoorlijke prestatie hebben neergezet. Daar heb ik oprecht bewondering voor. Maar ik heb ook 2 dochters. En zij werden en worden nog steeds blootgesteld aan allerlei sexuele en agressieve teksten. Terwijl iedereen toch echt weet, dát er juist heel veel kids actief zijn op Hyves. En ik kwam er toevallig achter. En ja, ik steek hand in eigen boezem. Ik had dus zelf als moeder nóg meer moeten controleren, waar mijn kinderen mee worden geconfronteerd. Alleen dit had ik nooit verwacht. En natuurlijk kan ik mijn kinderen van Hyves afhalen. Maar dat vind ik symptoombestrijding.

Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders hierover denken. Ik hoor het graag van jullie. Een fijne oplossing zou zijn, àls Hyves een filter inbouwt. Alles onder de 16 jaar is x-rated. Want, zeg nou zelf, strippen als meisje van 8 is toch nogal walgelijk. En dat kan via Hyves dus nog steeds.

Fatima de Vos
Strategy & Branding bij MountainFox BV

MountainFox BV is een multidisciplinair bureau dat marketing bedenkt, ontwerpt en uitvoert. Een eerlijke en soms eigenwijze, maar altijd samenwerkende partner met slechts één doel: een succesvolle propositie neerzetten door een haarscherpe marketing strategie.

Categorie
Tags

32 Reacties

  Niels

  Beste Fatima,

  Het is wel duidelijk dat jij niet de doelgroep bent van Hyves. Ik ben nu 22 en heb vroeger veel gebruik gemaakt van Hyves. Ik snap dan ook dat die Tik over de breezer grappig is bedoeld. In de jongere kringen is dit een uitspraak die bijna iedereen kent en grappig is bedoeld. Het feit dat jullie je hier druk om maken is echt belachelijk. Jullie snappen de “lading” van de uitspraak niet. Als uw kind denkt dat ze echt ruilmiddel is voor een Breezer zal zich nog even na moeten laten kijken.

  Maak je niet zo druk 🙂

  Gr


  29 oktober 2011 om 09:19
  chi666

  @niels ik heb geen kinderen, maar ik begrijp fatima in deze heel erg goed en ik denk dat jij het niet helemaal begrijpt. Je bent 22, dus je zat vanaf je 16e of zo op hves? Dat is een leeftijd waar je dat heel goed begrijpt. Kinderen van 10 hebben dat nog een stuk minder. Die moet je daar wel tegen beschermen.

  Ooit gehoord van dinge als loverboys bijvoorbeeld? Iedereen weet dat je vriendje je niet zomaar kan uitlenen voor seks, maar veel van die jongere kinderen, waarbij het vaak bij 12 of zo begint zag ik laatst in een docu, hadden dat een stuk minder door. Dus ja, ik begrijp de ophef en ik denk dat hyves daar zijn verantwoordelijkheid in moet nemen, wat ze nu blijkbaar gedaan hebben.


  29 oktober 2011 om 09:46
  thomasmarzano

  Leuke case om te lezen Fatima!

  Als papa en social media junkie maak ik me af en toe ook zorgen over waar een kind allemaal aan bloot gesteld kan worden. En zoals jij al als tip aangeeft aan hyves lijkt me een leeftijds filter iig een goed idee. (al is dat natuurlijk door de ‘geek’ kind heel snel te omzeilen)

  Voor mij ligt eigenlijk de issue op een ander vlak. Want of dit nu op Hyves, MSN, whatsapp, ping, facebook, google, TV, radio etc etc etc gebeurd maakt eigenlijk niet zoveel uit. De bloot stelling aan beelden, info of gedrag die niet goed is voor een kind kun je niet stoppen. Zoals laatst bijvoorbeeld die beelden van bloedende Gedaffi om 6 uur in het nieuws. Ik moest een heel verhaal verzinnen om dr voor te zorgen dat mijn 8 jarige zoon niet totaal overstuur werd. Of luisteren naar 3FM in de auto met je kind … die DJ’s die staan daar ook niet vaak bij stil kan ik je vertellen dat sommige uitspraken voor een 8 jarige wat heftig zijn.

  Dus eigenlijk, zoals dat ook altijd al is geweest, komt het uiteindelijk bij ons al ouders terecht. Kids goed begeleiden in hun eerste stappen in Social Media en het WWW. Net zoals we een kind ook niet zomaar alleen de weg over laten steken, moeten we eerst vaststellen dat de het moment rijp is om een kind daar los in te laten.

  Zo… en dan nu een Breezer! 😉

  Ciao

  @ThomasMarzano


  29 oktober 2011 om 09:58
  Edwin

  @fatimadevos Erg goed dat je dit hebt aangezwengeld, en zeker vrij vreemd dat er vele vele ouders dit nog niet eerder hebben gezien. Ik kan me best voorstellen dat het teksten zijn die in bepaalde leeftijdsgroepen als grappig gezien worden, maar een platform dat netzoals een puzzeltje van 8 tot 80 gebruikt kan worden, had hier slimmer in moeten zijn.

  Paar onschuldige teksten, en een vrij invulbare tekst voor iedereen. Kan @niels vrolijk z’n breezer-opmerking aan z’n vriendinnetjes maken, want dan is hij natuurlijk helemaal de man. Iedereen z’n ding zeg maar.

  De eerste opmerking van @Rebecca van Hyves is trouwens echt superdom ook, communicatiemanager is vanaf nu voor mij een mindere titel geworden.

  [noot: ben ook geen fervent gebruiker van Hyves, ben ontezettend onder de indruk van wat ze wél al jaren lang aan het doen zijn, grote gebruikersgroep, ook van ‘onze’ leeftijd trouwens, én het angels verhaal etc etc. Maar hun twitter-webcare is in ieder geval vrij slap 😉


  29 oktober 2011 om 10:01
  Rebecca Rijnders

  Beste Fatima, via twitter hebben we binnen enkele uren gereageerd op je klacht. In eerste instantie vergiste ik mij omdat ik deze hele functie niet kende – de tikken worden vrijwel nooit meer gebruikt – zoals ik later uitlegde. Het was terecht dat je dit noemde en we hebben het ook bij de eerste deploy meegenomen. Technisch gezien ging dat helaas niet eerder.


  29 oktober 2011 om 10:04
  iscoop

  @Niels Ik heb 4 kinderen en ben er zelf nog één, allicht de reden waarom ik zo goed met ze opschiet en jeugdcultuur heel goed begrijp. Als ze “sexy bitch” zingen van David Guetta, zingt papa duchtig mee. Maar dat weerhoudt me er niet van om hen ook wel even op bepaalde zaken te wijzen. Als ouder heb je altijd de neiging overbeschermend te zijn, dus probeer je hen los te laten, niet te veel te prediken maar toch open gesprekken te voeren over het taalgebruik en hoe de wereld soms in elkaar zit. Op Hyves likken en bitch slappen ze dus blijkbaar. Da’s erg hip. Mijn kids pikken die uitspraken ook op en waarom je als ouder verzetten tegen iets wat ze op school of van vrienden toch leren? Maar dat betekent niet dat je ze mag wijzen op het wereldbeeld er achter. Ja, kids zijn snugger en hebben mama en papa niet altijd nodig. Toen ik 6 was zong Peter Koelewijn over Angeline, de blonde seksmachine, en ik zong mee. Nu is het dus sexy mother fucking bitch ho. Vet cool, joh. De vraag is of dit zonder gevolgen is allemaal. Als mijn dochter door een puber wordt aangesproken die haar een sexy bitch vindt die hij wel eens zou willen pakken (12), dan komt dan van ergens. Gelukkig heeft ze hem, na de derde keer, even aangepakt. Nul op tien voor gedrag. Papa fier. Zoals het een ouwe lul betaamt om te zeggen: we praten binnen 20 jaar nog wel eens als je zelf kids, als het kan een dochter, die door zo een pukkelpuber en zijn taalgebruik wordt belaagd. Met dank aan ondermeer de media, online en offline.


  29 oktober 2011 om 10:05
  Vanessa

  Beste @Niels, ik denk dat je bij het reageren op dit stuk vergeten bent het ook daadwerkelijk écht te lezen. Waar Fatima (en ik, en met ons vele anderen) is dat Hyves niet een platform is voor alleen 16+ (of 14+, of zelfs 12+). Zij geeft heel duidelijk aan dat – uit haar eigen ervaring – kinderen van 8 al gebruik maken van dit platform, en dat de reactiemogelijkheden die vanuit Hyves zélf naar voren komen daar niet geschikt voor zijn.

  ‘Biedt zich aan in ruil voor een Breezer’, ‘Stript voor’, ‘Slaat op de billen van’, ‘Verhuurt’.. dit zijn écht geen teksten die je met goed fatsoen tegen een 8 of 9-jarige moet kunnen gebruiken (en wat mij betreft helemaal niet, maar zeker niet voor onder de 16).

  Ik vind het dan ook niet meer dan volkomen terecht dat Fatima zich hier druk om maakt, en deel haar verbazing dat Hyves dit uberhaubt mogelijk heeft gemaakt, zij zouden zich moeten realiseren dat ze niet (alleen) met een oudere doelgroep te maken hebben.

  Zoals @bvdhaterd al zei is er het gevaar van loverboys, maar ook van pedofielen die hier gebruik van kunnen maken. Kinderen moet je in bescherming nemen; zij realiseren zich de gevaren, zeker van internet niet. En ik vind het eerlijk gezegd nogal verontrustend dat jij @Niels, je deze ook niet lijkt te realiseren.


  29 oktober 2011 om 10:06
  Rebecca Rijnders

  Nog even ter aanvulling: deze ‘voorgeschreven’ tikken stammen eigenlijk uit de tijd dat Hyves vooral voor studenten was. Toen Hyvers jonger werden is het nooit gewijzigd omdat het blijkbaar zo weinig werd gebruikt. Dat klinkt raar, maar kan blijkbaar gebeuren. We zijn blij dat het nu is opgelost.

  We willen juist een veilige plek voor kinderen creëren en doen daar erg ons best voor door bijvoorbeeld samen te werken met de Stichting Mijn Kind Online en het Lespakket te introduceren voor scholen en op de website veel tips te geven voor veilig Hyven en voorlichting te geven aan ouders. We hebben een help-pagina en het twitterkanaal voor community management @hyvesangels. Dat is altijd de beste en snelste manier om klachten te melden.


  29 oktober 2011 om 10:22
  Edwin

  Bij deze dan wel een #plusje voor @Rebecca, dat je zelfs op zaterdag en nu aan iedereen duidelijkheid geeft over de historie hiervan en de oplossing. #datdanweerwel #like


  29 oktober 2011 om 10:24
  Dillie

  Mens, wat een gezeur om een domme ’tik’. Om daar nou een heel artikel aan te wijden??? Alsof die kinderen zich daardoor echt gaan aanbieden in ruil voor een breezer..


  29 oktober 2011 om 11:32
  fatimadevos

  @ Rebecca dank je voor je uitleg van het ontstaan van de teksten. Het is me nu wel duidelijker. En even als aanvulling, jullie hebben uiteindelijk wel binnen een paar uur gereageerd op persoonlijke titel. Ik verwacht echt niet dat iedereen 24/7 online is,. Maar het @Hyves account was wél aanwezig op Twitter tijdens en kort na mijn eerste tweets. Vanuit dat account is niet gereageerd. Daar ligt mijn verbazing. Maar goedó, fouten maken we allemaal. En jullie hebben er actie op ondernomen.

  @ Niels iMeisjes van die leeftijd zijn erg gevoelig voor sociale druk. Ook al doe je als moeder nog zo je best om ze assertief en zelfbewust op te voeden. Hoe vaker ze dit soort ” grappige” teksten zien, hoe “normaler” het wordt. Dus ja, ik maak me daar wel druk


  29 oktober 2011 om 11:42
  iscoop

  @Dillie: Vrijheid van meningsuiting en -verschil. Iets dom noemen of algemene uitspraken doen zonder gefundeerde argumenten draagt niet echt bij. Maar als het gezeur is in je perceptie kun je natuurlijk gewoon het artikel niet lezen. Over iets schrijven is een recht, het lezen geen plicht.


  29 oktober 2011 om 12:02
  Jeremy

  Ik vraag me af wat meisjes van 8 überhaupt op social media hebben te zoeken?


  29 oktober 2011 om 13:37
  Tess Doucet

  Was goed geweest van Hyves als ze meteen een serieuze reactie hadden gegeven via Twitter.

  Verder vraag ik me inderdaad af of Hyves weet wie haar gebruikers zijn… En durft voor de kids te kiezen?

  Ik las de titel en dacht serieus dat er een speciale speeltuin met, door, voor Hyves kinderen was. Een leuk idee, misschien?

  Tot slot, die van ons zijn 1 en 4, en 4 mag sinds kort 30′ per dag op de iPad. Hij kijkt dan filmpjes over treinen, superleuk hij treint de hele wereld rond. Qua social, het lijkt me dat ze eerst offline begrip van vriendschap, pesten en relaties moeten hebben – en dat wij dat moeten faciliteren. Pas als dat OK is, blootstellen aan de social…? Zoiets?

  Hoe dan ook goed om te weten (alvast), dank voor het blog!


  29 oktober 2011 om 15:16
  Hester

  Goed van Hyves dat ze hier zo snel op inspelen maar ook dat het aangegeven wordt.

  Deze tikken staan er al minimaal 5 jaar op, inderdaad nog uit de tijd dat studenten op hyves zaten. Maar dat betekend wel dat er maar weinig ouders goed mee kijken met hun kinderen als dit dus nog niet eerder is aan gekaart. Helaas kunnen we onze kinderen niet voor alles afschermen alleen voorbereiden en voorlichten.

  Als zelfs de dames van K3 al zingen over seks (heyah mama) neem aan dat we die niet gaan vragen de songtekst te veranderen.


  30 oktober 2011 om 20:21
  Kerim

  @Niels

  Enkele jaren geleden had Hyves naar mijn idee een hogere doelgroep, toen waren dergelijke teksten misschien nog acceptabel. Nu de gebruikers steeds jonger worden kunnen deze niet meer. Men moet men veranderingen mee gaan en zich hier op aanpassen. Ben zelf 19 en kan me goed voorstellen dat kinderen van 8 snel zaken aannemen zonder de gevolgen hiervan te kunnen overzien. Dergelijke uitspraken kunnen dan ook een grote impact hebben… gelukkig ziet Hyves hier zelf ook de ernst van in!


  31 oktober 2011 om 11:21
  Leendert

  @fatimadevos,

  Op 1 van de screenshots is duidelijk te zien dat je dochter het nummer “Crank That” van Soulja Boy in haar profiel heeft staan, vind je dat wel “nette” muziek voor een 10 jarig kind?


  31 oktober 2011 om 11:39
  Bram Fasseur

  @leendert volgens mij wijk je van de discussie af. Het gaat hier om hoe Hyves omgaat met communicatie naar minderjarigen. Daar kan je op reageren.


  31 oktober 2011 om 12:16
  Jerry Houtman

  @bramfasseur ik ben het met @leendert eens, vind het nogal hypocriet


  31 oktober 2011 om 12:30
  RoosvanVugt

  @Jerry en @Leendert gezien deze blog en vraag aan Hyves van Fatima kun je er denk ik wel vanuit gaan dat zij dit (muziekkeuze) als moeder bespreekbaar maakt… Ze zegt toch ook niet dat haar kinderen niet meer morgen Hyven?? Ze gaat dialoog aan met Hyves om te zoeken naar een oplossing. Dat is verre van hypocriet dat is je rol als ouder serieus nemen.


  31 oktober 2011 om 13:04
  fatimadevos

  @ Leendert @Jerry je opmerking is idd best offtopic, maar ik snap ‘m wel, dus zal toch even reageren. Ik ben ook niet heel blij met zo’n nummer, maar K3 krijg ik niet meer verkocht. Verbieden is geen optie, want dan wordt het nog aantrekkelijker (stoerder) en al die meiden luisteren naar hetzelfde. Such is life in de wereld van 10-jarigen. Het enige dat ik in zo’n situatie kan doen is A. uitleggen, dat het niet normaal is om als vrouw in een bikini rond een hiphopper met bontkraag te kronkelen en B. haar óók laten luisteren naar Miles Davis, JuniorSongfestival en en het Zwanenmeer. Wat ze gelukkig óók graag hoort. Dat is iig mijn opvoedingsmanier en staat hier los van de Hyves tikken.


  31 oktober 2011 om 14:31
  fatimadevos

  @jeremy Het ene kind taalt er niet naar, het andere kind vindt het fantastisch. Zolang je dat als ouder controleert en goed in de hand houdt qua gebruikslimiet en zorgt dat ze ook nog heel veel buiten spelen of met poppen en tekenen en lezen etc. vind ik het geen probleem. Laat ze maar juist jong en begeleid spelenderwijs in aanraking komen met sociale netwerken. Is alleen maar goed voor hun vaardigheden later.


  31 oktober 2011 om 14:36
  Jeremy

  @fatimadevos Tsja, het begint nu meer op een opvoedkundige kwestie te lijken i.p.v. een inhoudelijk gesprek over Hyves als social medium voor jeugd. Ik begrijp je standpunt, maar als je zulke jonge kinderen in aanraking laat komen met een sociaal netwerk, dan lijkt het me ook logisch dat je niet toestaat dat ze ‘bevriend’ raken met jongens die überhaupt bezig zijn met ‘drankjes aanbieden’ en ‘bitchslappen’. Ik ben het met je eens dat ‘jong geleerd oud gedaan’ is, maar er zijn soms ook gewoon regels. Gewoon omdat jij dat als ouder goed vindt voor je kind. Toch?


  31 oktober 2011 om 18:59
  Leendert

  @Bram, mijn reactie wijkt zeker niet af van de discussie, mijn punt versterkt het beeld dat jonge kinderen aan bepaalde dingen blootgesteld worden alleen maar.

  @Maurits, net als bij zoveel lyrics van muzieknummers gaat het niet om de letterlijke text maar om de interpretatie van de texten, zie ook de bijbel en de koran. Bovendien laat je met deze reactie idd zien dat je een kleine tekortkoming in je kennis van de van de “urban slang” hebt, oftewel het taalgebruik in de hiphop. Google vooral eens het stukje “Superman that hoe”

  Daarnaast vergeet je dat Hyves niet perse een site voor jonge kinderen is, het is opgezet als studenten platform, (zoals ook in 1 van de reacties van Hyves medewerkers is vermeld, evenals in het boek van 1 van de oprichters), daarnaast blijkt dat de zgn “tikken” amper worden gebruikt.

  @fatima, ik twijfel geen moment aan je kwaliteiten als moeder / opvoeder echter moet jij als trainer social media toch wel weten dat kinderen van 10 nog niet “klaar” voor Hyves zijn? Er zijn talloze andere (profielen) sites die wel geschikt zijn voor jonge kinderen en waar ook veel beter toezicht is.


  1 november 2011 om 11:41
  Robin Wollenberg

  @fatimadevos: Interessant onderwerp van discussie!

  Allereerst goed te zien dat @hyves, na enig aandringen, hun verantwoordelijkheid neemt en aanpassingen doet. Hyves is nog altijd het meest gebruikte sociale netwerk in Nederland en dat zullen ze ook nog wel een tijdje blijven. Ze zullen zich echter moeten realiseren dat hun doelgroep wel aan verandering onderhevig is en dat kinderen steeds jonger in aanraking komen met Hyves. Als ze het zelf niet ontdekken, worden ze er wel door vriendjes en vriendinnetjes op gewezen. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die Hyves naar mijn mening ook niet uit de weg gaan. Denk hierbij aan het Hyves lespakket. Maar door het lespakket neemt Hyves m.i. ook een grotere verantwoordelijkheid op zich en dient er voor zorg te dragen dat de content aansluit bij de leeftijd van de gebruiker. Een kritische blik naar de algehele site en check mogen ze wat mij betreft nog wel een keer doen. Beter dubbel gecheckt dan één tekortkoming.

  Daarnaast ligt er volgens mij een verantwoordelijk bij ouders/opvoeders en school om kinderen bewust te maken van de werking van social media. Dit lijkt me niet leeftijdsgebonden, maar zou je moeten doen op het moment dat het kind er aan toe is. Zo weet ik dat een basisschool bij mij in de buurt het Hyves lespakket gaat gebruiken om kinderen te onderwijzen over social media. Na pestgedrag op bijv. MSN en Hyves vindt men het daar tijd voor. Een goede ontwikkeling lijkt me.

  Social Media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en kinderen zullen steeds jonger betrokken raken hierbij. Maar net zo als we een veilige speeltuin bouwen met rubbertegels, heeft Hyves hierin een verantwoordelijkheid om een veilige social media “speeltuin” te maken. Ze zijn redelijk goedl op weg, maar hebben dat nog niet helemaal bereikt. Is dat erg? Nee, ook rubbertegels verhinderen niet dat een kind een keer een buil oploopt. Als wij Hyves blijven wijzen op tekortkomingen en Hyves blijft luisteren wordt de speeltuin steeds veiliger en leuker (voor kids dan ;-)).


  1 november 2011 om 13:27
  Rebecca Rijnders

  @maurits @leendert Kleine nuance: niemand heeft hoeven aandringen, zodra de mogelijkheid zich voordeed hebben we de genoemde ‘ tikken’ verwijderd. We waren het er namelijk mee eens. Naast het Lespakket doen we overigens erg veel aan voorlichting en werken we samen met diverse organisaties zoals Mijn Kind Online. Maar natuurlijk: alles kan altijd beter! 🙂


  1 november 2011 om 13:49
  fatimadevos

  @Leendert Of kinderen van 10 jaar nou wel of niet klaar zijn voor Hyves, feit is, dát ze er vaak al op aanwezig zijn. Of dat nou goed of slecht is. Zoals ik al eerder reageerde, begeleid ik hen daar liever in en laat ze juist een beetje experimenteren i.p.v. alles maar domweg weg te houden. Daar leren ze niks van. Alleen de Hyves-tikken waren voor mij too much. Wat Hyves – nogmaals – overigens ook heeft gecorrigeerd.

  En als blijkt, dat de tikken nauwelijks worden gebruikt, zoals @ RebbecaR als een paar keer heeft gemeld, dan zie ik niet in, waarom het hele zaakje niet kan worden weggehaald. Een aantal teksten nu zijn nl. nog steeds dubieus. Juist als je weet, dat je oorspronkelijke doelgroep zich heeft verlaagd naar basisschoolleeftijd, like it or not.


  1 november 2011 om 14:55
  Rebecca Rijnders

  @fatima: eens, die andere ‘ suggestieve’ gaan we ook weghalen.


  1 november 2011 om 15:22
  fatimadevos

  @rebecca Dat is fijn om te horen! Goeie actie. Dank 🙂


  1 november 2011 om 16:55
  Jeremy

  @Fatima: Ben het met je eens dat je een beetje met je tijd moet meegaan. Dingen veranderen nu eenmaal. Echter, het publiek van uitgaansgelegenheden wordt ook steeds jonger en de leeftijd waarop kinderen, want dat zijn ze, alcohol gaan drinken wordt ook steeds lager. Moeten we daar onze kinderen daar dan ook maar aan gaan blootstellen onder het mom van ‘anders doen ze het toch wel’? Dan kies ik er toch liever voor om ze ‘domweg weg te houden’. ik bedoel, waar trek je de lijn dan?


  1 november 2011 om 17:02
  Leendert

  Ok nog 1 keer Offtopic speciaal voor @Maurits die blijkbaar in een andere wereld leeft: Superman that hoe!

  Dus omdat meisjes van 10 dit toch niet begrijpen is het niet erg? Je slaat de plank mijnsinziens dan wel heel erg mis. Ik zou het niet erg ok vinden als mijn dochter van 10 dit soort texten meezingt…

  @fatima, je punt is duidelijk en ik ben het ook met je eens, Hyves haalt de texten weg, iedereen weer blij!


  1 november 2011 om 21:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!