Microsoft neemt Windows op de schop: een overzicht van de aangekondigde functies

15 september 2011, 10:40

Deze week wordt er in Anaheim, Californië een groot event speciaal voor Windows 8 gehouden: BUILD Windows. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars en journalisten hier zelf aan de slag met Windows 8. Steven Sinofsky, baas van de Windows en Windows live divisie noemt Windows 8 het grootste vernieuwingsproject sinds Windows 95. Tijd voor een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies van Windows 8.

Metro

Als het over de nieuwe interface van Windows 8 gaat heeft Steven Sinofsky misschien wel gelijk: het is de grootste visuele verandering van Windows sinds Windows 95. De interface is al langer onder Windows Mobile 7 gebruikers bekend maar is nu verder uitgewerkt en geoptimaliseerd voor gebruik op tablets en PC’s. Kenmerkend zijn de tiles (of blokken) die live informatie weergeven. Wat opvalt is dat het een zeer minimalistische interface is, de extra opties en instellingen die ‘charms’ worden genoemd kun je door naar binnen te vegen vanaf de rand van het scherm oproepen maar ze worden niet standaard weergeven. Er zijn vijf charms die je kunt oproepen: search, share, start (home), devices en settings. Het mag duidelijk zijn dat Microsoft vooral aan tabletgebruikers heeft gedacht bij het onwikkelen van Metro. En dat is natuurlijk te begrijpen, de tabletmarkt is sterk aan het groeien terwijl de PCmarkt hierdoor aan marktaandeel moet inleveren. Desondanks kunnen ook PCgebruikers gebruik maken van Metro met hun muis en toetsenbord. Een veelgevraagde functie die met Windows 8 eindelijk dichterbij komt is de versnelling van het opstarten van het systeem. In het onderstaande filmpje wordt duidelijk hoe snel Windows 8 opstart:

De klassieke versie van Windows 8

Wanneer er een applicatie niet geschikt is voor Metro kan het nog altijd worden opgestart via de ‘desktopversie’ van Windows 8. Ook dit systeem is voor tabletgebruik aangepast maar wordt door Microsoft meer gezien als een app. Je kunt bijvoorbeeld verschillende media zoals foto’s die je in de desktopversie hebt staan ook via de fotoapp in Metro bekijken. Ookal probeert Microsoft het gebruik van Metro sterk te stimuleren, er zijn een aantal dingen vernieuwd in de klassieke versie van Windows 8. Zo is het taakbeheer simpeler geworden en eerder werd al bekend dat de Ribbon (bekend van Microsoft Office) interface aan de verkenner wordt toegevoegd. Over het algemeen lijkt Microsoft Windows 8 wat te hebben ‘versimpelt’, iets waar de hardcore users waarschijnlijk niet zo blij mee zullen zijn.

Standaard antivirus

Microsoft maakte dinsdag bekend dat Windows 8 een eigen antivirus krijgt. Naast Windows defender (die je vooral tegen malware beschermt) zal Windows 8 nu ook met eigen runtime-protection, netwerkfilter en internetfilter worden geleverd. Ik kan me voorstellen dat andere antivirusontwikkelaars hier minder blij van worden maar volgens Microsoft wordt de eigen antivirus automatisch uitgeschakelt bij het gebruik van een ander antiviruspakket.

De Windows Store

Iedereen verwachtte al dat Microsoft met een eigen store zou komen en een tijdje geleden is die dan ook aangekondigd door Microsoft. Het doel van BUILD Windows 8 is ook om ontwikkelaars al op weg te helpen met het ontwikkelen voor Windows 8. Ontwikkelaars kunnen aan de slag met onder andere HTML5, CSS3, Javascript, C++, XAML en .Net. Verder is er Windows Visual Studio 11: een developertool voor Windows 8 die aan de ontwikkelaars is uitgedeeld.

Windows Live

Met Windows 8 komt de implementatie van Windows Live in het besturingssysteem. Naast je Windows Live account die met je mail, agenda, foto’s en contacten synchroniseert kun je ook je social networkaccounts aan het systeem koppelen. In de video hieronder is goed te zien hoe Windows Live in Metro is geïmplementeerd:

Xbox Live

Laten we niet vergeten dat Microsoft met Xbox (Live) over een groot gameplatform beschikt. Het is dan ook logisch dat ze deze dienst koppelen aan Windows 8 zodat je de media die afkomstig is van Xbox 360 op je PC / tablet kunt zien. Zo kun je bijvoorbeeld games, films, muziek en tv-series naar Windows 8 streamen. Hierover wordt de komende dagen waarschijnlijk nog meer naar buiten gebracht door Microsoft.

Internet Explorer 10

Een nieuw besturingssysteem dat geschikt moet zijn voor tablets vraagt natuurlijk om een nieuwe en verbeterde versie van Internet Exporer. De vernieuwde browser kun je openen vanuit het Metrosysteem, waardoor je een browser krijgt die speciaal voor tabletgebruik is ontwikkelt of vanuit de traditionele versie van Windows, die is ontwikkelt voor PC’s maar die je ook kunt gebruiken op je tablet. De Internet Explorer voor tabletgebruik heeft wat minder functies dan de traditionele versie (waardoor je waarchijnlijk moet schakelen) maar lijkt door de browserbalk onderaan het scherm (dichterbij je vingers) en het automatisch verbergen van andere visuele elementen toch ideaal voor het gebruik op tablets. Ook kunnen ontwikkelaars Metroapps die in html, css of javascript zijn geschreven in internet explorer zelf draaien.

Met Windows 8 slaat Microsoft een nieuwe weg in. Ik ben best wel onder de indruk van de functies die ik tot nu toe heb gezien, maar echt oordelen kan natuurlijk pas na het gebruiken van het systeem. Toch denk ik dat de tweedeling in hardware kan nog wel eens voor problemen gaat zorgen. Omdat Metro standaard gaat draaien op zowel tablets als PC’s is het nog maar de vraag of de Metrointerface die zo goed werkt op tablets ook zo goed gaat werken op PC’s. Het duurt natuurlijk nog een hele tijd voordat Windows 8 definitief uitkomt, het staat immers gepland voor najaar 2012, dus ik neem aan dat er een aantal functies nog niet zijn aangekondigd en dat Microsoft de tijd ook goed gebruikt om naar de feedback van de ontwikkelaars te luisteren. Wil je Windows 8 nu al uitroberen? Hier kun je de developers preview al downloaden. Je kunt niet updaten vanuit Windows 7 dus je zult een hele nieuwe installatie moeten uitvoeren en het is natuurlijk nog een voorlopige versie wat betekent dat er nog veel fouten in zitten en dat Microsoft de komende weken volop drivers en updates uit zal brengen.

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Yosio

    joni laxanta es te loca) frost ya v etoy proge ne viju polzi tak kak vragi duyyagvtsia i ne vsegda(pachti vsegda) ona bivaet poleznoy.i pajalusta viloji palezniy chit naprimer noj damag dlya zm.


    8 juli 2015 om 03:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!