GadgetReview: De HTC Flyer en zijn magic pen

20 juli 2011, 07:35

Nu de tabletmarkt steeds meer op gang begint te komen en tabletfabrikanten aan het bepalen zijn hoe een tablet er precies uit moet zien komt HTC met zijn eerste tablet: de HTC Flyer. Met zijn formaat van 7 inch is de HTC Flyer kleiner dan de meeste concurrenten. Maar wat de HTC Flyer nou echt onderscheidt van die concurrenten is misschien wel de magic pen, een pen waarmee je overal in het systeem aantekeningen, markeringen en notities kunt maken. De HTC Flyer draait op Android 2.3 met een aanvullend besturingssysteem: HTC Sense. Een waardevolle toevoeging aan de markt, of de zoveelste Android tablet?

Eerste indruk

Het eerste wat je opvalt als je de HTC Flyer vasthoudt is het gewicht van deze relatief kleine tablet. Met zijn 420 gram is hij wat zwaarder dan de samsung galaxy tab (dezelfde grootte) die maar 380 gram weegt. De achterkant is bijna helemaal gemaakt van aluminium, maar het bovenste gedeelte kun je eraf halen om daarin je simkaart of een geheugenkaartje te plaatsen. Op de achterkant zit een 5 megapixel camera waar je in mijn beleving prima foto’s mee kunt maken. Ook aan de voorkant van de HTC Flyer vind je een camera. Deze beschikt over 1,3 megapixels maar heeft helaas geen ondersteuning voor Skype, wat ik toch wel de belangrijkste functie van een frontcamera vind. Ook beschikt de HTC Flyer over stereo speakers die mooi zijn weggewerkt aan de achterkant: het geluid klinkt dan ook wat beter dan op andere tablets.

De grootte van de HTC Flyer (7 inch) is trouwens wel fijn, persoonlijk prefereer ik dit formaat boven bijvoorbeeld de iPad. Ik vind dit een stuk mobieler en dit formaat is dan ook wat handiger voor onderweg. Je stopt hem zo in je broekzak als je redelijke broekzakken hebt. De HTC Flyer zit qua grootte dus precies tussen een smartphone en een (grote) tablet in. Helaas lijdt het toetsenbord hier wel onder. Het scherm is namelijk net te klein om met twee handen te kunnen typen, wat als gevolg heeft dat je alles met een hand moet. Het scherm is daar echter eigenlijk weer net iets te groot voor. Je kunt de HTC Flyer dus ook niet gebruiken om lange verhalen op te schrijven want daar leent het toetsentbord zich simpelweg niet voor.

De ‘magic’ pen

De pen (die niet standaard meegeleverd wordt) is een van onderscheidende punten van de HTC Flyer vergeleken met alle andere tablets. Met de pen kun je op alles wat je op de tablet ziet tekenen of notities maken: hartstikke handig voor studenten of voor zakelijk gebruik. Ik heb het helaas niet echt in de praktijk kunnen testen (ik had geen colleges meer) maar ik kan me goed voorstellen dat het fijn is om je notities digitaal via Evernote te bewaren en te delen met collega’s of projectgroepleden.

De pen heeft twee knoppen: met de ene kun je eerdere tekeningen ‘gummen’ en met de andere kun je tekst markeren zoals je dat normaal met een stift zou doen. Als je geen knop ingedrukt houdt begin je gewoon met schrijven op het scherm. Op het moment dat de pen het scherm aanraakt maakt hij automatisch een screenshot en ben je vrij om daar mee te doen wat je wilt. Dus kom je bijvoorbeeld iets interessants op een webpagina tegen, dan kun je het markeren of iets erbij schrijven en het daarna delen via mail, Facebook, Twitter, Flickr, etc.

Prestaties

De HTC Flyer beschikt over een 1,5 GHz processor die snel genoeg is om te doen met het apparaat wat je wilt. Films, Games, Webpagina’s, de processor gaat hier prima mee overweg. Verder beschikt het apparaat, afhankelijk van het model, over 16Gb of 32Gb intern geheugen wat je nog kunt uitbreiden met een micro SD kaartje aan de achterkant. Bijgeleverd krijg je de oplader en de usb kabel, die niet van standaard micro-usb formaat zijn dus mocht je ze kwijtraken dan heb je waarschijnlijk geen vergelijkbare kabeltjes in huis liggen en moet je dus een nieuwe bestellen. Wat de HTC Flyer differantieert van andere tablets wordt niet standaard meegeleverd en als je hem kwijtraakt moet je (weer) €50 betalen voor een nieuwe; redelijk prijzig dus.

Bij het 3G model kun je ook je eigen simkaart plaatsen. Naast 3G (draadloos internet) kun je ook smsjes naar anderen sturen. Je zou dan ook verwachten dat je er mee kunt bellen, maar die functie heeft HTC om de een of andere reden niet toegevoegd.

Batterij

De batterij gaat bij normaal gebruik minimaal een dag, zoniet langer, mee. Bij lang surfen op het internet of bij andere zware applicaties gaat de batterij binnen vier à vijf uur al leeg. Een reden hiervoor is dat de HTC Flyer op software draait die eigenlijk niet bedoeld is voor een tablet.

Software

Het andere differentiatiepunt is dat de HTC Flyer draait op een door HTC aangepaste versie (HTC Sense) van Android 2.3, waardoor het menu precies overeenkomt met HTC telefoons. Het bestaande menu van HTC toestellen is opgeblazen om aan de resolutie van 1024 x 600 resolutie te voldoen. Hierdoor wordt het gevoel dat je een opgeblazen smartphone in je handen houdt vergroot. HTC voert als speerpunt bij de Flyer (voornamelijk tegen Apple) dat Adobe Flash en HTML5 worden ondersteund. In de praktijk maakt de HTC Flyer echter een onstabiele indruk bij het bezoeken van flashpagina’s. Het laden duurt soms lang en de content draait niet altijd soepel.

De HTC Flyer draait nu nog op Android versie 2.3 maar HTC heeft beloofd dat er ergens dit jaar nog een update naar 3.0 gaat komen. Vanwege de beslissing om android 3.0 niet gelijk in Europa op de HTC Flyer te implementeren krijgt HTC wel kritiek: in de Verenigde Staten hebben ze het namelijk al wel vanaf het begin op de Flyer ingevoerd.

Omdat de HTC Flyer dus als basis Android software heeft, kun je via de Android Market apps downloaden. In de praktijk werkt dit nog niet altijd even goed omdat het niet duidelijk is of een app speciaal voor een smartphone of tablet is ontwikkeld. Hierdoor wordt het aanbod in de Android Market nogal onoverzichtelijk en weet je niet goed welke apps het beste werken op jouw device.

De notitiesapp is wel goed uitgewerkt: je kunt terwijl je notities aan het maken bent audio opnemen zodat je weet bij welk deel van je gesprek of college je de notitie hebt gemaakt. Ook kun je andere vormen van media toevoegen zoals foto’s (die je direct met de camera kunt maken), video’s, documenten en andere bestanden. Om makkelijk van de schrijffunctie gebruik te kunnen maken heeft HTC een speciale ‘penknop’ rechtsonderin bij de touchknoppen geplaatst. Je kunt deze knop alleen met de pen aantikken en het geeft je vervolgens een menu met verschillende soorten schrijfgereedschap. Deze knop, net zoals de drie andere touchknoppen onder het scherm, draait mooi mee wanneer je het scherm draait.

Ook kun je op de HTC Flyer boeken lezen; daar leent dit formaat zich naar mijn idee prima voor. Op het scherm van de Flyer past namelijk precies een bladzijde. Je boek draait niet mee wanneer je het scherm draait; iets wat ik wel kan begrijpen omdat de bladzijde op dit scherm verticaal beter tot zijn recht komt. De pen kun je ook in deze app weer gebruiken. Met de pen kun je gemakkelijk notities of markeringen maken, wat mij vooral handig lijkt voor het maken van samenvattingen of voor het onderstrepen van belangrijke zinnen in digitale verslagen en schoolboeken.

De Prijs

Er zijn twee modellen van de HTC Flyer te verkrijgen: een 16Gb wifi only variant voor €549 of een 32Gb (Wifi &) 3G variant voor €699. Als je de prijs van de 16b wifi only versie vergelijkt met vergelijkbare versies van de concurrenten iPad 2 (€479), Playbook (€479) en Samsung Galaxy Tab (€550) zie je dat de HTC Flyer toch een van de duurdere tablets op de markt is.

Conclusie

De HTC Flyer behoort met zijn prijs en formaat tot een van de duurdere en kleinere tablets op de markt. Hij weet zich op twee punten te onderscheiden van de rest: op software en op de ‘magic’ pen. Qua grootte en software zit het apparaat een beetje tussen een smartphone en een tablet in. Voor thuisgebruik en voor op de bank is dit dus misschien niet de ideale grootte maar voor onderweg is het dat zeker wel. De apps die er al op zitten zijn goed uitgewerkt, maar wanneer je nieuwe apps vanuit de Android Market wilt downloaden is het niet duidelijk of die speciaal ontwikkelt zijn voor een smartphone of voor een tablet. De software kan nog beter en wordt hopelijk ook in Europa nog geupdate naar Android 3.0 zodat ook de batterij weer wat langer meegaat en deze tablet vanaf dat moment ook op echte tabletsoftware draait. Om nog even terug te komen op mijn vraag in de introductie vind ik dat de HTC Flyer in de vorm van de magic pen wel zeker een toevoeging is voor de markt. Schrijven zal ik altijd prettiger vinden dan typen omdat je dan naast tekst ook andere manieren kunt gebruiken om je boodschap duidelijk te maken. Ik hoop dat HTC en andere ontwikkelaars dan ook op dit idee gaan voortborduren zodat het straks makkelijker wordt om je teksten digitaal te schrijven en (in typeformaat) te bewaren.

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Marc Bijlaart

  Advertoral?


  20 juli 2011 om 15:43
  Samsung Galaxy Note

  Leuk ding – ben benieuwd of HTC’s Flyer concept overeind zal blijven tussen Samsung’s nieuwe Galaxy Tab 7.7 en de Galaxy Note.


  14 september 2011 om 19:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!