Video On Demand aanbieders rekenen op groei van 35%
De aanbieders van Video on Demand, waarmee consumenten zelf direct films, TV-series en overige TV-programma’s kunnen bekijken wanneer het hen uitkomt, rekenen dit jaar op een groei van 35% van het aantal aangevraagde programma’s (‘streams’) tot een totaal van 135 miljoen. Die verwachting van de gehele Video on Demand-markt in 2011 afgelopen donderdag door UPC, Ziggo, KPN en Samsung uitgesproken. De bedrijven kondigden daarbij ook aan samen met vooraanstaande filmmaatschappijen méér bekendheid en duidelijkheid te willen geven aan Video on Demand (VoD).
‘Consumenten zijn klaar voor Video on Demand,’ stelt Pim Hofmeester, directeur Video on Demand bij UPC. ‘Voorwaarde is dat aanbod en mogelijkheden op de juiste manier worden gecommuniceerd.’ Volgens mij is dit een understatement. Ik ben al jaren klaar voor een 1080p streaming filmdienst met een groot aanbod, maar dat is er simpelweg niet. Menno Bangma beschreef onlangs hier op Marketingfacts het aanbod. Zo blijkt dat KPN een aanbod heeft van 1300 films, en daarmee veruit de grootste is. Het aanbod van Ziggo, Tele2 en UPC blijft steken rond de 300. Het aanbod bestaat uit een groot gedeelte uit oude films. Daarnaast missen er een hoop films in het aanbod vanwege een ‘gat’ waarin films gedurende een bepaalde periode vallen, zoals Menno beschijft.
Over heel 2010 vroegen ruim 750.000 Video on Demand-consumenten ruim 100 miljoen betaalde en gratis programma’s op. Dat staat gelijk aan zo’n 100 uur televisiekijken per VoD-consument per jaar (gemiddeld kijken consumenten 3 uur per dag televisie).
Screens
Hoewel het TV-scherm in de huiskamer nog steeds het meest populair is voor Video on Demand, maken consumenten tegenwoordig ook gebruik van VoD via platforms zoals notebooks, tablets, smartphones en gameconsoles. ‘Consumenten die Video on Demand nog niet gebruiken, denken vaak dat het aanbod van films niet actueel is, terwijl nagenoeg alle nieuwe releases op dvd op het zelfde moment ook via Video on Demand beschikbaar zijn,’ vertelt Tim Schutte, contentmanager van KPN. ‘Als we de consument beter informeren over Video on Demand, zou de groei van Video on Demand in Nederland nog sneller kunnen gaan.’ Voor Ziggo, UPC, KPN en Samsung is dat één van de reden de handen ineen te slaan met contentaanbieders Warner, Walt Disney, Sony Pictures, Dutch FilmWorks en A-Film.
Kennis vergroten
Uit onderzoek blijkt dat Video on Demand-consumenten de spontaniteit van het kunnen kijken wat en wanneer je wilt, in combinatie met gebruiksgemak, het meest op prijs te stellen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat bijna 70% van alle consumenten zegt van Video on Demand te hebben gehoord. De inhoudsbekendheid is echter minder. Van de niet-gebruikers kan ruim 40% nauwelijks benoemen wat VoD is. Volgens onderzoeker Robert Schueler van Synovate ligt daar een belangrijke taak voor het samenwerkingsverband van VoD-aanbieders en contentleveranciers. ‘Het verschil in kennis tussen gebruikers en niet-gebruikers van VoD is nog erg groot.’ De huidige gebruikersgroep van Video on Demand wordt licht gedomineerd door mannen (56%). De meeste VoD-consumenten zijn te vinden in 2-persoons huishoudens en in gezinnen. Lees in dit artikel verder over het gebruik van video on demand en hoe consumenten VoD zien.