Op 23 februari van dit jaar voerde Google een algoritmische update door. Een update die voor een hoop sites in Amerika niet onopgemerkt is gegaan. Twee dagen terug werd deze update aan het algoritme verder uitgerold naar alle Engelstalige versies van Google en direct verschijnen er op verschillende plekken opnieuw blogs over Panda (ook wel de Farmer update). Het jammere is alleen dat deze blogs verkeerde informatie bevatten of soms complete onzin zijn. Ik lees woorden als “slachting” en denk gelijk: “dat mag toch niet meer zonder verdoving?”. Veel lijkt geschreven te zijn uit een soort angst of misschien het niet helemaal goed kunnen doorgronden wat deze “update” nou eigenlijk inhoud. En ik geef toe: het is ook wel een beetje lastig.
Vooral omdat we hier in Nederland nog niet het effect merken. Maar wat ik jammer vind is dat er nu veel foutieve informatie rond gaat over dit onderwerp. Dus vandaar een post over puur de feiten. Wat is het, wat doet het en waar gaat het mij pijn doen. En als ik het dan echt niet kan laten, ook toch nog een stukje eigen mening. Fasten your seatbelts, destination: Panda.
Wat is de Google Panda update?
Google gebruikt een algortime om zijn accurate zoekresultaten aan ons te tonen. Dit algoritme wordt eigenlijk dagelijks aangepast, maar meestal zo subtiel dat wij als gebruiker er (bijna) niets van merken. Behalve dan deze laatste aanpassing in het algoritme. Die is groter en heeft ook een koosnaampje gekregen: Panda. Het doel van deze update is sites met “low quality content” uit de resultaten te halen. En dat is ze gelukt. Google zegt zelf dat ongeveer 12% van de zoekresultaten beinvloed zijn door deze update is de US.
En met de uitrol over alle Engelstalige versies van werelds grootste zoekmachine, heeft Google toegegeven dat ze nu ook kijken naar de data die gebruikers zelf genereren. Je hebt sinds kort namelijk twee mogelijkheden om sites te blokkeren in je zoekresultaten: met de Chrome browser extentie en rechtstreeks vanuit de zoekresultaten. Dit is niet een primair signaal, maar het wordt wel gebruikt als wegingsfactor.
Wat is het vooral niet!
Ik las vandaag op een blog dat iemand dit echt als een update zag. Een eenmalige aanpassing / opschoning. “[...]hopen dat we hier goed door heen komen[...]”. Nee, dat is het dus niet. Het is niet eenmalig, het is een aanpassing in het algoritme. Dat wil zeggen dat vanaf nu dit de nieuwe manier is waarop Google naar je site kijkt. Altijd. Niet eenmalig. Geen short-cuts en geen quick-fixes. Je moet structureel je site verbeteren wil je weer gaan ranken. Wordt je geraakt door de update, dan maakte je waarschijnlijk al gebruik geleende tijd.
Wat is low quality content?
In het kort: content die niets toevoegt aan de user experience. We kennen allemaal de 2 a 3 regeltjes tekst boven een productcategorie volgestopt met keywords. Voegt dat iets toe? Voor een ranking tot de Panda update wel. Voor gebruikers/bezoekers: nee, niks. En heeft de site dan wel een behoorlijk stuk content geplaatst, dan is deze vaak niet uniek en op flink wat andere sites op de letter nauwkeurig ook te vinden.
Voorbeeld: de content op deze URL is niet echt uniek:
http://www.kamera-express.nl/Digitale-reflexcameras/Canon_EOS_accessoires/Alle_Canon_EOS_Reflexcameras/Canon_EOS_60D_body_met_2jaar_garantie_Nederlands.htm
Een exacte zoekopdracht geeft aan dat er een hoop andere sites weer die precies dezelfde content gebruiken:
http://www.google.com/search?q=%22Gebruik+je+fantasie+om+je+foto’s+te+verbeteren+met+een+aantal+creatieve+filters,+zoals+toy+camera-effect+of+door+onscherpte+toe+te+passen%22
Wie worden er geraakt?
Het antwoord daarop is vrij simpel: pagina’s of sites met lage kwaliteit content, niet unieke content of content zonder toegevoegde waarde. In de UK zie je bijvoorbeeld coupon sites, die voor 99% bestaan uit pagina’s met alleen maar externe links, die niet meer vindbaar zijn. Logischer wijze past het in het plaatje: sites zonder content die iets toevoegt aan de gebruikers ervaring. Daarnaast wordt de lijst aangevuld met sites zonder unieke content en in de meeste gevallen: geen content. Zodra het hier in Nederland beschikbaar wordt, zullen we een vergelijkbaar beeld zien.
Wat kan je er aan doen?
Je kan na het lezen van deze post direct je site gaan bekijken en jezelf de vraag stellen: heb ik content en voegt deze content iets toe? Je kunt prima een apart deel van je site inrichten met kwalitatieve content. Maar zorg er dan wel voor dat deze uniek is en dat het bijdraagt aan de user experience. Vertel bijvoorbeeld over je product of doe een zoekopdracht op dat product en kijk wat er leeft op fora. Prima plaats om research te doen naar vragen waar gebruikers mee zitten. En die vragen kan jij omzetten naar helpende content die met een beetje geluk kwalitatieve links zal aantrekken, misschien zelfs uit een van die fora.
Bijvoorbeeld: je verkoopt tenten in een webshop, maar je wilt je gebruiker ook helpen bij de keuze welke tent hij/zij het beste kan kiezen. Een voorbeeld van content met een toegevoegde waarde voor de bezoeker.
Waar is dat stukje eigen mening nou?
Owja, dat is ook zo. Eerlijk gezegd ben ik wel blij met deze update. Is hij subtiel? Nee, Google gaat vrij rigoureus te werk. Niet de fluwelen handschoenen aanpak, eerder de bulldozer werkwijze. Maar het is zeker niet schieten met hagel! Daarnaast profiteren wij als zoekers hier van. De resultaten worden beter en ook relevanter. Ik snap dat een hoop “thin affiliates” hier minder blij van worden, maar zoals ik al eerder aangaf: die sites hebben gelukt gehad dat ze niet al eerder uit de index zijn gehaald. Sites zonder toegevoegde waarde hebben eigenlijk geen bestaansrecht en creeren een onnodige extra laag op het internet. Ik lees ook veel over winners en losers (en dan doelt de schrijver op sites). De enige echte winnaars in dit verhaal zijn wij de gebruikers van Google. Wanneer het uitgerold wordt naar Nederland is nog niet bekend, maar het komt er aan (zonder je bang proberen te praten). Goed moment om je sites een kritisch onder de de loep te nemen. Voeg jij waarde toe?