Nokia en Microsoft samen in strijd tegen Android en Apple: Adoptie Windows Phone en Bing

11 februari 2011, 07:21

Het hing in de lucht, maar nu is het officieel: Nokia en Microsoft gaan een zeer brede strategische samenwerking aan om een “nieuw wereldwijd mobiel ecosysteem” te bouwen. De al bestaande onderdelen (“assets”) worden samengeschoven. Belangrijkste exponent van het partnership is de adoptie van Windows Phone door Nokia. Dit wordt de “principal smartphone strategy” van Nokia. De Finnen gaan helpen doorontwikkelen om samen met Microsoft het platform groot te maken. Bing wordt standaard zoekmachine op alle Nokia telefoons.

CEO’s aan het woord

Stephen Elop, Nokia President en CEO:

“Today, developers, operators and consumers want compelling mobile products, which include not only the device, but the software, services, applications and customer support that make a great experience. Nokia and Microsoft will combine our strengths to deliver an ecosystem with unrivalled global reach and scale. It’s now a three-horse race.”

Microsoft CEO Steve Ballmer:

“I am excited about this partnership with Nokia. Ecosystems thrive when fueled by speed, innovation and scale. The partnership announced today provides incredible scale, vast expertise in hardware and software innovation and a proven ability to execute.”

Impact

Bing gaat alle zoekdiensten van Nokia ondersteunen. Microsoft adCenter wordt het platform waarop search advertising services worden geexploiteerd op Nokia telefoons. Nokia Maps wordt het belangrijkste onderdeel van Microsoft’s mapping service. Uit het persbericht:

“For example, Maps would be integrated with Microsoft’s Bing search engine and adCenter advertising platform to form a unique local search and advertising experience.”

De billing agreements die Nokia al heeft met operators moeten het in de toekomst gemakkelijker en laagdrempeliger maken voor gebruikers om Nokia Windows Phone services aan te schaffen in landen waar creditcard gebruik laag is. De Microsoft development tools gaan gebruikt worden om apps te maken die kunnen draaien op Nokia Windows Phones. Nokia’s Ovi Store wordt geintegreerd met Microsoft Marketplace voor een betere klantervaring.

Poehee! Even laten inwerken, dit!

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

12 Reacties

  ronvanswol

  De vraag is of dit in het belang van Nokia is. Zouden ze dan niet beter Android kunnen omarmen en een goede smartphone ontwikkelen? Er wordt zoveel geklaagd over Windows Mobile! En wat mij betreft terecht!

  Vanuit het perspectief van Microsoft snap ik deze zet volkomen. De enige kans voor Microsoft om het WM-platform nog ergens groot in de markt te zetten, is de samenwerking met Nokia.

  Een erg riskante zet vanuit Nokia


  11 februari 2011 om 18:23
  Jan Willem Alphenaar

  Waarom kiest Nokia voor dit exotische platform?

  Was het niet slimmer om net als Samsung e.a. Android te omarmen?


  12 februari 2011 om 05:53
  Jeroen Berk

  Op zich wel een beetje verwacht. De nieuwe topman van Nokia komt van Microsoft. En aangezien Nokia in Europa erg groot is zou een keuze voor Android de doodsteek voor Microsofts Windows Phone7 betekenen; dan is elk perspectief wel verloren voor zover het er was…


  12 februari 2011 om 06:00
  Tijs

  Kansloos.

  Nokia smartphones zijn niet echt geweldig, eerder troep.

  WM7 heeft zichzelf nog niet bewezen in de maatschappij, ik weet niet of de zoveelste riskante zet van Nokia een succesvolle zet is. (en ik betwijfel het)


  12 februari 2011 om 06:18
  chi666

  Logisch, cultuurtechnisch past het ook goed zo van de buitenkant. Beide zeer klantonvriendelijke, arrogante organisaties. Twee zinkende schepen omdat ze geen enkele interesse hebben in gebruikersgemak en usability. Oh nee, dat hebben ze wel, dat vinden de gebruikers alleen niet.


  12 februari 2011 om 06:57
  Jeroen Berk

  Ik denk overigens dat het niet zo’n slechte stap is voor beide partijen.

  De hardware van Nokia is volgens mij best goed, alleen door gebruik van (sterk verouderd) Symbian lopen ze in gebruik er achter op Android en iOS.

  De software van WP7 is ook volgens mij ook niets mis mee, alleen mist het toewijding van de hardware fabrikanten die slechts parallel aan de Android telefoons een WP7 telefoon hebben uitgebracht. Samsung en HTC zijn veel drukker bezig hun Android producten aan te prijzen.

  De combi Nokia (grote achterban) en Microsoft (OS met potentie) is niet eens zo slecht denk ik.


  12 februari 2011 om 07:32
  jos

  @ Bas: De meest arrogante organisatie van dit moment is by far Apple. Ook denk ik dat Apple zeker een nominatie verdient als je naar ‘meest klantonvriendelijk’ gaat kijken. Toch is Apple zeer succesvol. Dus klantonvriendelijk en arrogant staat niet gelijk aan geen succes.

  Daarnaast vind ik persoonlijk producten van Microsoft tegenwoordig zeer gebruiksvriendelijk. Dus waar je het vandaan haalt dat ze hier geen interesse in hebben…

  Ik denk dat dit een slimme stap van beide bedrijven is. Nokia maakt goede hardware, maar de software is brak, en Microsoft is op zoek naar partners voor Windows Phone 7. WP7 werkt erg fijn, en er zit zeker potentie in. Een grote naam als Nokia maakt MS ook developers voor apps enthousiast, wat dus positieve gevolgen heeft voor hun app store. (Overigens gebruik ik zelf Android, maar WP7 komt voor mij op een goede 2e plek)


  12 februari 2011 om 08:48
  Bert de Boer

  Met c.a. 15 jaar een Nokia in de binnenzak gaat het aan het hart dat een vertrouwd merk blijkbaar noodsprongen moet maken om te overleven. Maar goed dat is Nokia niet vreemd, van oudsher een rubberlaarzen fabrikant tot nu hardwarematig de beste telefoon leverancier. Maar om te overleven gaat het nu om gebruik, een mooi UI en Apps. Nokia heeft die slag gemist. Schrikbarend snel dalende marktaandelen in bestaande markten en geen voet aan de grond krijgen in nieuwe markten. Dit geldt overigens ook voor Microsoft, de UI is aanvaardbaar, maar telefoons, distributiekanalen plus billing is aan de kant van het bedrijf uit Richmond dramatisch. Lukt het dan om met deze samenwerking twee ‘ lammen’ weer te laten rennen. Ik betwijfel het! Er wordt van Nokia gesproken over een transitieperiode van 2 jaar! Ja … Inderdaad twee jaar, in mobile world is dat een eeuw. Daarnaast spreekt met over een mobile ecosysteem. Wie denkt dat dit te maken heeft met milieu heeft het mis. Men wil een ‘ gesloten ‘ economisch systeem met meer marge vanuit software, telefoons en advertenties. Ja en daar hebben we er dus al één van; Apple.

  Een manco is het aantal geringe aantal Apps van deze samenwerking, zo’ n 10 % t.o.v. Concurrenten. De enige kans is voor deze MS/Nokia samenwerking is ongelofelijk veel marge weg te geven aan app-developpers en smartphone beschikbaar te maken voor de massa ( dus een lage prijs onder de €100,-)

  Waarschijnlijk zal dit niet een onderdeel zijn van de prijsstrategie van beide bedrijven. Jammer dat Nokia de MeeGo en Maemo kaart niet uit durft te spelen. Ik houd daarom MeeGo in de gaten ( als dit echt opensource wordt) met de partijen daarachter zoals Intel, want dit heeft een grotere kans op overleven dat deze samenwerking. We zullen zien in 2013! En tot die tijd wordt het dus IPhone of Android. Dag Nokia !


  12 februari 2011 om 13:51
  Remco de Vries

  Ook mooi om te lezen, het eerdere persstatement van de nieuwe CEO waarin hij nokia vergelijkt met een brandend boorplatform. Helaas even geen link bij de hand.


  14 februari 2011 om 05:14
  jos

  @ Anders

  Stephen Elop komt van MS 😉


  14 februari 2011 om 10:21
  mgvandenbroek

  @andersfloor: Het is allemaal zorgvuldiger georkestreerd dan je denkt. Ff conspiracy: Ik kan me voorstellen dat Elop niet voor niets is gekomen. Misschien is hij wel speciaal aangenomen (was hij niet de eerste niet-Fin aan het hoofd van Nokia) om de boel in elkaar te schuiven?


  14 februari 2011 om 11:16
  Kamberley

  We wish to thank you again for the gorgeous ideas you offered Jesse when preparing her pogsatradu-te research and, most importantly, with regard to providing each of the ideas in one blog post. Provided that we had been aware of your web-site a year ago, we’d have been kept from the needless measures we were taking. Thank you very much.


  12 juli 2016 om 01:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!