• Mobile
  wordt gesponsord door

Is Droam de oplossing voor goedkoop mobiel internet in het buitenland?

Is Droam de oplossing voor goedkoop mobiel internet in het buitenland?

Net als veel andere Nederlanders zijn ook wij op dit moment onze zomervakantie aan het plannen. Als internetaddict met twee puberende dochters is het ieder jaar weer een uitdaging om de telefoonkosten tijdens onze vakantie binnen de perken te houden. Nu zullen die kosten niet meer zo hoog zijn als enkele jaren geleden, mobiel internet in het buitenland is nog altijd schreeuwend duur. Reden om tijdens de recente studiereis naar Braziliereis eens te experimenteren met Droam.

Droam is een combinatie van een MiFi om 5 mobiele telefoons, iPads en/of laptops op aan te sluiten, en een sim-kaart die tegen goedkoop tarief dataroaming aanbiedt. De MiFi is een klein kastje (kleiner dan je telefoon) dat met internet is verbonden. Door middel van WiFi kun je laptop, mobiele telefoon, iPad of andere apparaten koppelen aan de Droam en dus verbinden met internet. De snelheid is afhankelijk van het lokale mobiele netwerk, maar kan oplopen tot 7.2MB down- /5.6MB upload snelheden. Het is vrijwel altijd sneller dan gedeelde, openbare wifi-netwerken. Droam werkt op vrijwel alle mobiele telefoons met internet zoals iPhone, Blackberry en Nokia. De kosten van Droam zijn afhankelijk van het dataverbruik en start bij 50mb per dag voor 3,50 euro.

Tijdens de studiereis naar Brazilie hadden we een aantal Droam’s bij ons waarmee alle ca. 20 deelnemers toegang hadden tot het internet. Niet op alle plekken in Brazilie was de verbinding even snel maar in het algemeen hadden we zowel in Sao Paulo als Rio prima internetverbinding. In ieder geval voldoende om te emailen, te twitteren en onze mobypictures door te sturen. Grote vraag was natuurlijk wat het ons uiteindelijk aan kosten heeft bespaard. Voor ons gezamenlijke dataverbruik in Brazilie hebben we nu 900 euro betaald en hebben we naar schatting ruim 80K euro bespaard. Ja, we waren op pad met een groep internetaddicts! ;-)

Volgens Phillip Actor (@attore), initiatiefnemer en eigenaar van Droam, zijn er inmiddels meer dan 1.000 gebruikers die van deze oplossing gebruik hebben gemaakt tijdens hun reizen naar diverse landen in West-Europa, Afrika onder de Sahara, voorzover verwesterd (Kenya, Z-Afrika, Namibie), Verre Oosten, USA en de Caribbean. Actor’s ambitie is om 1.000 gelijktijdige gebruikers van Droam te hebben. Ben benieuwd of hem dit gaat lukken de komende zomer. Ik ben in ieder geval een van die gebruikers!


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 31 reacties op dit artikel

 • Vorig jaar in Luxemburg gebruikt. Moet je zeggen erg goed bevallen. Aantal keren fikse de daglimiet overschreven doordat Flipboard op de iPad iets te veel MB-honger had, maar uiteindelijk kosten viel erg mee.

  geplaatst op
 • @evr: heb jij nog een schatting kunnen maken van de kosten en de besparing die het je heeft opgeleverd?

  geplaatst op
 • Deze methode is reeds achterhaald door de ingenieuze mogelijkheden van een smartphone.
  Op de meeste smartphones (met Android) zit een mogelijkheid om je eigen Hotspot te creeren.
  Je zet deze functie aan en vervolgens kun je met een andere smartphone, tablet of laptop inloggen op dit toegangspunt. Op deze manier creer je dus je eigen netwerk die het 3G-signaal omzet in een wifi-netwerk.
  Wanneer je dan een lokale simkaart (met goedkope data-tarieven) in je smartphone doet dan heb je dezelfde oplossing als de MIFI. Alleen dit is veel goedkoper want je hoeft de huur of koop van de MIFI niet te betalen.

  geplaatst op
 • tja HC, maar dan ben je, met de mooi gereduceerde EU beltarieven (sinds 1 juli 2010) mooi het voordeel van het eigen nummer in je Android kwijt. En dat is nou net niet de bedoeling van mensen die het niet alleen voor GOEDKOOP doen! :-). De eigen telefoon omzetten in een access point (kan binnenkort ook met iphone) is geen vervanging van Droam, maar puur het verlies van eigen telefoonnummer (ook SMSen is met een lokale prepaid kaart durder in EU landen)

  geplaatst op
 • @evr nee dat niet gedaan. In 14 dgn 750 mb verbruikt. Kosten iets van 80 euro. Dat was zeker niet het geval geweest via Vodafone.

  geplaatst op
 • Heb hem nu 3 keer mee gehad. Vorig jaar zomer op vakantie en daarna 2 keer op zakentrip naar Italie. Ideaal, want onderweg gewoon mailen en twitteren en je kunt de apps van je android gewoon blijven gebruiken. Ben je zo langzamerhand wel gewend en Google maps is best handig in het buitenland. Handig is ook dat je zowel je mobiel als laptop erop aan kunt sluiten. Volgende trip gaat hij zeker weer mee.

  geplaatst op
 • Persbericht:

  Value8 neemt belang van 25 procent in Droam
  Value8 NV , het beursgenoteerde investeringsbedrijf, maakt bekend dat het een belang van 25 procent in Droam BV heeft genomen. Droam (http://www.droam.nl) is een innovatief bedrijf dat voordelig dataverkeer aanbiedt voor het gebruik van een mobiele telefoon of laptop in het buitenland. Value8 verwacht dat Droam de komende jaren veel succes zal boeken vanwege de sterke groei van het gebruik van mobiel dataverkeer en de huidige torenhoge tarieven van bestaande mobiele aanbieders. In veel gevallen is Droam 80 tot 95 procent goedkoper.
  (..)
  De investering van Value8 NV wordt gebruikt om de organisatie van Droam uit te bouwen en de capaciteit verder uit te breiden. Value8 verwacht dat de komende maanden de bekendheid van Droam snel zal toenemen en dat de vraag – mede in het licht van de komende vakantieperiodes (krokusvakantie, mei-vakantie en zomervakantie) – snel aan populariteit zal winnen. Value8 wil bijdragen aan het overtuigen van de reiziger – zowel de zakelijke reiziger als de vakantieganger – van de enorme voordelen van het product.

  De investering van Value8 past in het beleid om te investeren in innovatieve ondernemingen. De investeringsfocus van Value8 ligt op groeiende ondernemingen ondermeer in de sectoren ‘internet’ en ‘leisure’. De Droam speelt bij uitstek in op de trend naar meer en gemakkelijker internetgebruik en past bij een comfortabe vakantiebeleving. In die zin bestrijkt Droam derhalve twee van de focusgebieden.

  geplaatst op
 • lAardig maar kwetsbaar initiatief, ik zou er niet in investeren. Hte wachten is op een reactie van telco's, immers het omslagpunt voor telco’s wordt paradoxaal genoeg bepaald door het succes van DROAM.

  geplaatst op
 • Bij T-mobile kun je allang met zo'n apparaatje aan de slag. Precies hetzelfde apparaatje zelfs. Sim-only. Lage tarieven.

  geplaatst op
 • @Chris Hanselaar Ga eens data-roamen met die T-mobile sim erin; you miss the point completely.

  geplaatst op
 • Ja zeker, kijk maar eens goed bij T-mobile.
  Vanaf 17 april 2011 is de volgende combinatie "Internetten in Europa" op laptop, notebook, iPAD, enz mogelijk met een ingebouwde SIM-module of een USB-SIMmodem (te koop voor een paar tientjes):
  Je neemt een abonnement op de laptop data-bundel "Internet soms" voor Nederland als basis-abonnement voor 0,- euro per maand (alleen werkelijk gebruik 0,20 per MB wordt afgerekend) indien je zoals zovele vakantiegangers weinig of geen behoefte hebt aan internetten op laptop, etc. in Nederland.
  Vervolgens kun je voor 9,95 euro per maand de "Internet-bundel Europa" per maand aan en uitzetten, met 500 MB per maand in het buitenland. Dus dit gaat bijna niets kosten. Je betaalt alleen de maanden die je daadwerkelijk in het buitenland bent en verder niets. Die 500 MB is meestal rijkelijk voldoende en ook al ga je daar overheen, het kost niets extra. Alleen de snelheid gaat dan voor de rest van de maand omlaag.
  Volgens mij DE ideale oplossing voor mobiel internetten in Europa voor vakantiegangers. Daarmee zijn oplossingen als buitenlandse SIM-kaarten kopen en DROAMs huren/lenen/terugsturen en per dag betalen meestal niet meer nodig.

  geplaatst op
 • Zojuist online besteld, via http://gsm.t-mobile.nl/tmobile/RAPRD/T-Mobile-Internet-Stick/itis3is.html en dit antwoord gekregen :

  Overzicht van uw bestelling:
  T-Mobile Internet Stick Eenmalige kosten € 49.95
  T-Mobile Internet Soms € 0.20 / MB 2 jaar Maandelijkse kosten € 0.00
  T-Mobile Internet Europa (500 MB per maand) 2 jaar Maandelijkse kosten € 9.95
  Eenmalige kosten totaal € 49.95
  Maandelijkse kosten totaal € 9.95

  Super van T-Mobile

  geplaatst op
 • @ DE Magic Edition Black: Nou, super... Heb je linkje gevolgd en ben ook even gaan informeren: "De minimale duur van Internet Europa is gekoppeld aan de minimale duur van de overeenkomst." - In wat je hierboven omschrijft betaal je dus €49,95 plus 24*9,95 (= €288,75) voor 1 mobiele verbinding, waarbij je per maand slechts 500 MB mag gebruiken voordat je wordt geknepen naar 64Kbps. De bundel is - in tegenstelling tot wat je eerder beweerde - niet maandelijks in- of uit te schakelen (aldus de klantenservice). Je betaalt dus ook wanneer je de stick niet gebruikt.

  Doet Droam naar mijn idee dan beter, zeker wanneer je niet te vaak of met meerdere mensen naar het buitenland gaat. Meer data én meer verbindingen (5 totaal, handig voor reisgenoten). En afhankelijk van hoe vaak je het nodig hebt, ook voor minder geld dus.

  (Voor de transparantie: ik ben freelance verbonden aan Droam)

  geplaatst op
 • En wat betaal ik dan voor de Droam indien ik per jaar 4 weken (en meer) in het buitenland ben en regelmatig ook nog weekeinden?
  Juist ja, veel meer dan 288,75 euro, namelijk,
  Iedere keer 27,50 euro startdag en vervolgens 3,50 per dag. Tel uit je verlies in TWEE jaar.
  Waar ik bij T-mobile elke maand 500 MB krijg en bij 10 dagen dus 50 MB per dag kan gebruiken net zoals bij de Droam.
  En dan geen gedoe met vooraf reserveren, afwachten totdat de post in de bus valt en weer terugsturen. Nee de stick met SIM-kaart ligt standaard in de mobile home en de laptop meenemen is het enige waarin ik moet denken om altijd onbezorgd op iedere trip te kunnen internetten en emailen. En 500 MB is voor mij echt geheel voldoende.

  (Voor de transparantie: Ik ben niet verbonden aan T-mobile en heb er ook geen aandelen van).

  geplaatst op
 • Als oprichter van Droam wil ik hier toch even op reageren; NIEMAND maar dan ook NIEMAND wordt door ons gevraagd de Droam meer dan 3 x te huren. Als blijkt dat we vaker TNT subsidieren dan we echt willen, zetten we een hele andere deal in elkaar. Vragen ipv aannemen is een bijzonder goede eigenschap, en we hebben voor alle klanten een passende oplossing. Daarom zijn we ook geen Telco maar een club die ervoor zorgt dat mede data roamers kunnen ontzorgen. Uiteraard willen we geld verdienen, en we doen zeker niet mee aan domme deals. Als gebruikers aan 500mb per maand voldoende hebben en in NL blijkbaar dulden dat ze bij een van de slechtere netwerken zitten (over Tmob hoeven we niets te zeggen) is dat prima. Ik houd mijn hart vast voor de eerste windows update die onbedoeld 500mb opslurpt en je de rest van de maand op 64kb laat genieten. Droam gaat na 50mb uit. punt. Geen verrassingen, geen nadelen.En dat kan zeer gewenst zijn merken we aan de belangstelling voor onze diensten. Heb je trouwens al eens naar het beerik van Tmob in bijvoorbeeld Frankrijk en Italie gekeken ? Wil niet vervelend zijn, wellicht kom je daar niet! Kortom, iedere oplossing is er 1; ik waardeer je interesse in ons product en ben blij dat je met de dienstverlening van Tmob blij bent. :-)

  geplaatst op
 • @Phillip Actor:
  - Ik zie nergens iets over een "heel andere deal". Zet die dan eens hier neer.
  - Bij mij op de laptop loopt geen enkele automatische update en in die kuil zal ik dus niet vallen.
  - Ik ga de 2e helft van juni via België en Luxemburg naar Frankrijk, Spanje en/of Italië. Daarna kom ik hier terug met ervaringen over het bereik van T-mobile in deze landen m.b.t. dit data-product. Met de mobiele telefoon was ik er al vaker en heb nooit iets gemerkt van slecht(er) bereik.

  geplaatst op
 • kijk hier maar eens http://www.droam.nl/zakelijk/ , en voor kampeerders verzinnen we wel vaker leuke dingen. Niet altijd vooringenomen denken dat je alles al weet leidt vaak tot nieuwe inzichten. Maar guess what: jij schrijft zo graag op alle fora hoe goed Tmob is en hoe "slecht" droam; ik durf met je te wedden dat wij het leuker, beter, sneller en vooral slimmer doen. En dat wij het echt beter weten zeg maar. Je mag voor de reis die je noemt GRATIS een droam meenemen, mits je hier en op al die andere fora waar je Droiam in een minder daglicht hebt gesteld een objectief verslag doet van je vergelijkende ervaringen. Ik ga ervan uit dat je daarin oibjectief kunt zijn! :-)

  geplaatst op
 • Ik kan mij niet herinneren dat ik "slecht' heb geschreven over Droam en dat is zeker niet mijn bedoeling. Ik heb alleen vastgesteld dat het voor mij minder geschikt lijkt dan de oplossing die T-mobile nu biedt.
  Objectief ben ik altijd, maar het gratis aanbod (dank daarvoor) ga ik niet gebruiken.
  Eerst de T-Mobile oplossing maar eens testen en mocht die niet bevallen dan kom ik graag bij Droam terug, maar dan niet gratis. Ik wil namelijk ook dan onafhankelijk kunnen oordelen en berichten.

  geplaatst op
 • De T-mobile oplossing
  T-Mobile Internet Stick Eenmalige kosten € 49.95
  T-Mobile Internet Soms € 0.20 / MB 2 jaar Maandelijkse kosten € 0.00
  T-Mobile Internet Europa (500 MB per maand) 2 jaar Maandelijkse kosten € 9.95
  bestaat volgens T-Mobile niet (meer). Kunnen zich hier mensen melden die het wel geleverd hebben gekregen?

  MArco

  geplaatst op
 • Ik heb de orderbevestiging en de abo gaat 1 mei in.

  geplaatst op
 • @Marco:
  Ik begrijp niet hoe ze u deze info bij T-Mob hebben kunnen geven.
  Ik heb zojuist nog op de website gekeken en zie deze combi mogelijkheid nog steeds in de prijslijst staan.
  De link daartoe is: http://www.t-mobile.nl/persoonlijk/media/pdf/productinformatie/prijslijst-data-only-persoonlijk.pdf
  Ik denk eerder dat u iemand van T-Mob hebt gehad die nog niet weet dat dit bestaat. Het is namelijk pas vanaf 17 april beschikbaar. Dus waarom zou het dan nu al niet (meer) kunnen?

  geplaatst op
 • Het kan gecombineerd worden met alle abonnementen, maar niet maar niet met soms. Dat kun je inderdaad niet begrijpen uit de prijslijst; daar staat dat ze twee producten verkopen en dat de enige verplichting is dat het Europa-contract gelijk loopt met het andere abonnement. Je bent zelfs niet verplicht tot aankoop van een stick zie ik zelfs.
  Er zal wel een speciale manier van T-Mobile-denken aan ten grondslag liggen. Maar we kunnen niet allemaal een tijdschrift gaan maken voor het goede doel.

  geplaatst op
 • @Marco:
  Heel vreemd, dat staat nergens.
  Ik heb de order 'Soms + Europa' bevestigd gekregen en de simkaart komt woensdag a.s. bij mij binnen volgens hun opgave. Ik begrijp hier dus helemaal niets van, maar we zullen zien wat er aankomt .....

  geplaatst op
 • @Marco:
  Data sim-kaart van T-Mobile is binnen.
  Op de pakbon staat:
  - Internet Soms Abo 2 jaar
  - Internet Europa Abo 2 jaar
  Activatiedatum 1-5-2011.

  Wordt vervolgd ...

  geplaatst op
 • ... zoals eerder toegezegd zou ik de T-Mobile Internet Europa Bundel van 9,95 euro per maand testen op mijn trip door en naar Zuid-Europa v.v.
  Wel nu, nergens, maar dan ook echt nergens, ook maar één probleem gehad met verbinding of netwerk. Steeds na 2 tot 3 seconden drukken op de 'Roaming'-knop van de MiFi en er werd een data-verbinding gemaakt op prima snelheid. We zijn zelfs met drie toestellen (laptop, ipad en iphone) tegelijk online geweest via de MiFi van T-Mobile (te koop voor 89,95 euro).
  Ook geen enkele last gehad van de datalimiet van 500 MB per maand. Zelfs met dreambox TV kunnen kijken hetgeen ongeveer 3 MB per dag (avond) kostte. Voor mij als camperaar dus een ideale en goedkope oplossing.

  Suc6.

  geplaatst op
 • Slechte ervaringen met financiële afhandeling. Ondanks excuses nooit borg terugontvangen. Meer slechte ervaringen, google maar eens. Geen aanrader.

  geplaatst op
 • Ik heb in 2011 twee maal kort achter elkaar de droam gehuurd. Een maal voor vakantie en een maal voor een zakelijke reis. Werkte perfect. Echter de administratieve verwerking en dus het terug betalen van de borg, is tot op heden niet gebeurt. Ondanks twee mailtjes. Kreeg zelfs geen enkele reactie. Kan me niet voorstellen, dat dit alleen (toevallig 2x) bij mij het geval was.

  Toon van de Looy

  geplaatst op
 • ... tja, ik volg dit draadje nog steeds en kan melden dat ik nog steeds naar grote tevredenheid met het T-Mobile product werk voor de prijs van 9,95 euro per maand in west-europa en nog nergens tegen de 500 MB limiet ben aangelopen.
  Jammer dat Droam verplichtingen jegens klanten in zaker verrekening borg niet schijnt na te komen.

  geplaatst op
 • Op 10 april reageerde ik op deze site dat ik mijn borg van de afgelopen twee keer nog niet terug ontvangen had.
  Droam reageerde snel en correct en heeft de borg alsnog met een bedrag als compensatie terug geboekt op mijn rekening. Dus weer een tevreden klant!

  geplaatst op
 • droam is duurder type eens nederland in
  100 per maand

  niet alle bestemming worden gedekt.. offerte aanvragen !

  geplaatst op
 • Vodafone R205 <http://www.business.vodafone.com/site/bus/public/enuk/support/10_productsupport/wi_fi_devices/r205/05_summary/p_summary.jsp> in NL ook verkrijgbaar met prepaid sim-only voor 86,50 Euro. Locale sim kopen in het buitenland en niks geen borg of huur. Zo te zien ongeveer hetzelfde toestel als de Droam. En deze heb je in eigendom !!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.