Upload Cinema WebVideo Awards – Virals van 2010

25 januari 2011, 12:31

Op maandagavond 24 januari, gisteravond dus, werden in de Stadschouwburg te Amsterdam de WebVideo Awards georganiseerd. Een initiatief van Upload Cinema, gefaciliteerd door Youtube en de Stadsschouwburg. Upload Cinema brengt de beste webfilms naar het grote doek en dat doen ze met veel plezier en toewijding. De WebVideo Awards vertonen een breed palet aan smaken, maar humor voert toch wel de boventoon. Hieronder het overzicht, met álle video’s.

Internetvideo’s kijken en delen is veelal een bezigheid die thuis vanaf de computer, laptop, telefoon of tablet wordt uigevoerd. Mede om die reden hebben Dagan Cohen (Draftfcb) en Barbara de Wijn (filmprogrammeur) Upload Cinema opgericht als idee om het sociale karakter van internetvideo naar de offline theaters te brengen. Upload Cinema voorziet namelijk in de behoefte van het collectief consumeren van internetvideo’s. Mooi om te zien hoe een klein filmclubje is uitgegroeid is naar een organisatie met diverse locaties:

 • De Oude Veiling, Aalsmeer
 • Provadja, Alkmaar
 • Filmhuis Griffioen, Amstelveen
 • De Uitkijk, Amsterdam
 • Focus Filmtheater, Arnhem
 • Centrum voor Beeldcultuur, Breda
 • Filmhuis Den Haag, Den Haag
 • Filmhuis de Keizer, Deventer
 • Plaza Futura & BROET, Eindhoven
 • Cineast, Enschede
 • MustSee, Groningen
 • Filmtheater Hilversum, Hilversum
 • Lantaren/Venster, Rotterdam
 • Filmfoyer, Tilburg
 • City/Movies, Utrecht

Elke maand een ander thema

Elke editie wordt rondom een bepaald maandthema samengesteld door Upload Cinema waarbinnen het publiek de video’s inzendt. Wat sterk is aan het concept is dat het publiek veel invloed uitoefend op de inhoud. Het concept heeft in zekere zin een zelfregulerende werking, omdat niet alleen de inzendingen verzorgd worden door het publiek, maar ook de selectie van het aantal filmpjes dat op het grote doek wordt vertoond.

Social Video in traditionele theaters

Internetvideo’s worden steeds socialer. Het filmlandschap heeft door het Internet andere vormen aangenomen. In deze vorm staat het delen, reageren, uploaden, mixen, creëren centraal. Wat Upload Cinema doet is dit fenomeen handen en voeten geven in de echte wereld. De oudere, traditionele theaters kunnen hierdoor meer bezoekers krijgen, omdat Upload Cinema een breed publiek aantrekt (16+) en de inhoud ervan makkelijk te consumeren is.

De WebVideo awards

De zaal is zo goed als gevuld en over een paar ogenblikken schieten in een rap tempo 6 categorieën aan internetvideo’s voorbij. Elke categorie bevat 5 inzendingen. In de jury zit onder andere Ed Robinson van The Viral Factory.

Clap-O-Meter

Na afloop van elke categorie werd reeds gepatenteerde Clap-O-Meter gehanteerd om per filmpje applausjes te meten. De winnaar van elke categorie kwam in aanmerking voor de Publieksprijs.

De categorieën

1. Beste Gebruik van Kind

Kinderen zijn vaak grappig of lief. Deze categorie laat zowel grappige, als boze kinderen zien.

Cute Girl Has A Catchy Dance

Baby Bob Marley

Scarface School Play – Kids Scarface School Play

Girl has trouble hitting notes

Lin Yu Chun Sings “I Will Always Love You”

De Clap-O-Meter wees Baby Bob Marley als winnaar aan. De jury koos uiteindelijk Scarface School Play als winnaar van deze categorie.

2. Beste Gebruik Van Dier

Transformer Owl

Ik denk dat dit filmpje wel met After Effects bewerkt moet zijn:

Cows, Cows & Cows

Wie van psychedelische taferelen houdt, moet onderstaande kijken:

Ducks Blown Off Their Feet By The Wind

OK Go – White Knuckles

Misery Bear: Dawn of the Ted

3. Beste Stunt (gelukt of mislukt)

De eerste twee video’s die werden vertoond waren wat meer gebaseerd op ongelukken en de overige waren meer grappig en waren de stunts meer briljant.

Homemade Russian Bungee Jump

Watermelon Launch

Fake MINI Viral

“Volgens mij zitten we in een viral”.

Google Chrome Speed Tests

OK Go – This Tool Shall Pass

De Clip van OK Go werd door de Clap-O-Meter uiteindelijk tot winnaar gekozen en de jury koos ook voor OK Go met de woorden ‘het is niet nieuw, maar je gaat toch uiteindelijk voor de bijl’.

4. Meest Mooie Video

Sommige video’s zien er zo briljant en glanzend uit, vandaar dat ze onder deze categorie terecht zijn gekomen.

Iceland Vulcano Eruption Eyjafjallajökull

Eskmo – We Got More

Te Huber Experiments – Vol 1

Stiller leven dan dit kan bijna niet.

Nokia – Dot

Een stop-motion project gefilmd met een Nokia telefoon.

Turf Feinz “RIP Rich D”

De Clap-O-Meter registreerde Turf Feinz als duidelijke winnaar. De Jury koos echter The Huber Experiments als winnaar.

5. Meest Domme Video

Deze categorie begint grof en eindigt hilarisch.

Collateral Murder – Wikileaks

Confronterende video.

Take Anything You Want – Spare Me My Life

Hand Model

The Drummer Is At The Wrong Gig

Erg hilarisch hoe deze kerel heeft leren drummen.

Trololo

De jury koos uiteindelijk voor de Jappanners met Take Anything You Want. Deze jaren 90 TV serie werd herontdekt en laat volgens de jury zien hoe lang stom kan zijn. De Clap-O-Meter registreerde bij het publiek de uitbundige drummer.

6. Beste Remix, Mash-up of Meme

Alles wordt tegenwoordig geremixed, niets klinkt meer 100% nieuw en wordt hergebruikt. Bijvoorbeeld het maken van een variatie op een vorig filmpje, dat dan een Meme wordt genoemd.

Chatroulette Funny Piano Improv

Double Rainbow

Double Dream Hands

Old Spice

Bed Intruder Song

De Bed Intruder Song won volgens de Clap-O-Meter en de jury koos voor ChatRoulette Piano Improv. De winnaar van de Publieksprijs werd Drummer In the Wrong Band.

Conclusie

Het was een geslaagde uitreiking waarin je onderuitgezakt in de roodbeklede stoelen in de consumerende houding kennis kon maken met de meest gewaardeerde filmpjes van 2010.

Technische hick-ups

Zo we thuis nog wel eens moeten bufferen tijdens het kijken van Youtube video’s, zo gebeurde het ook in de zaal nadat was besloten om de categorie Beste Gebruik van Dier na een aantal vastlopers (in de volksmond tegenwoordig ‘fails’) te gaan streamen. Die categorie kwam technisch gezien niet goed van de grond.

Harald Heukers
Marketing & Business Coach bij Marketing & Mindset Academy

Online Marketing Coach. Helpt ondernemers goede online marketeers te worden om makkelijker nieuwe klanten aan te trekken en voorspelbare omzet te realiseren. Oprichter van de Marketing & Mindset Acacemy. 15 jaar werkervaring in online marketing.

Categorie
Tags

3 Reacties

  B v Dijk

  Oke, moet gewoon gezegd worden..

  Laat ik voorop stellen dat het idee echt hartstikke leuk is van Upload Cinema. Nog veel beter dan de viral friday krijg je een goed gevoel van wat er allemaal speelt op YouTube. Maar de presentatie gisteren liet toch wel wat te wensen over. In short: Het neemt zichzelf wel erg serieus!

  Allereerst het concept van de uitreiking; wie krijgt er de prijs? Diegene die het filmpje bij Upload Cinema aanmeldt?? Niet de uploader of maker van de filmpjes.. Natuurlijk lastig om deze mensen hiernaar toe te krijgen, maar eigenlijk slaat dit helemaal nergens op en nam ook een veel te groot deel van de avond in beslag.

  Dan de presentatie..

  Dagan en Barbera zullen ongetwijfeld wel ergens dikke credits hebben verdient in de film of internet business, maar voor het podium zijn beide echt niet geschikt. Gescripte grappen van Dagan die echt compleet de plank missloegen, af en toe een hippe 2.0 termen laten vallen en die dan meteen wegmoffelen omdat hij zelf door had dat het een slechte opmerking was.. Niet erg prettig om 2 uur lang te zien.. En het ‘iPad breng truckje’ van Barbara na iedere categorie was ook om te huilen, zit dan gewoon in het publiek als trotse imitator van dit evenement. Jakhals Isolde deed het wat dat betreft een stuk beter, vooral door het geheel niet al te serieus te nemen..

  Al met al een leuke avond, maar er kan nog behoorlijk wat verbetert mbt de regie en presentatie van de uitreiking. Laat het om de geniale, grappige of trieste filmpjes draaien. De rest is net als op YouTube allemaal bijzaak.


  25 januari 2011 om 14:09
  haraldheukers

  @B de uploader is deelnemer. Hierbij geldt de funniest homevideo gedachte, waarbij degene die inzendt dus deelnemer en potentieel winnaar is. Het zou in de toekomst mooi zijn om degene die in het filmpje ‘speelt’ uit te nodigen, daar draait het nog meer om. Dit is misschien meteen een idee voor een webshow waarin continu mensen worden uitgenodigd die in een viral zitten. Alleen denk ik dat veel mensen naast een toevalstreffer in een viral weinig andere interessante zaken te melden hebben en dan heb je weer die uploader die aangeeft waarom hij/zij het filmpje zo interessant vindt. Het uploaden, reageren, etc wordt eigenlijk naar het grote doek gehaald. De kracht van de content mag meer naar voren komen. Jouw mening over de presentatie is uiteraard subjectief, want er was een flink deel bij waarin geïmproviseerd moest worden, omdat filmpjes vastliepen. Knap als je dat kan.


  25 januari 2011 om 16:44
  haraldheukers

  Als iemand nog weet wie er in de categorie Beste Gebruik van Dier gewonnen heeft dan zou het mooi zijn!


  25 januari 2011 om 16:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!