U.S. Smartphone Battle: Wat is het meest gewilde mobile OS

3 december 2010, 06:26

Onderzoek van Nielsen (via MC): “U.S. Smartphone Battle Heats Up: Which is the “Most Desired” Operating System?” wijst uit dat in oktober 2010 29.7 procent van de mobiele telefoongebruikers in de USA een smartphone heeft met een full operating system. “The most popular smartphones are the Apple iPhone and RIM Blackberry, which are caught in a statistical dead heat with 27 percent of smartphone market share in the U.S. Twenty-two percent of smartphone owners have devices with the Android operating system.” Spannend! Hieronder een plaatje:

Waarom dit spannend is? Omdat Nielsen ook heeft gevraagd naar toekomstige koopintentie: welk smartphone OS zouden de Amerikanen het liefste willen? De race gaat tussen iOS van Apple en Android van Google. Dat kun je goed zien in onderstaande afbeelding:

 • Huidige smartphonegebruikers zeggen graag een Apple iPhone te willen (35 procent). Maar: 28 procent van de huidige smartphonegebruikers én featurephone gebruikers zegt te gaan kiezen voor Android.
 • Feature phone gebruikers (ik weet ff geen goede vertaling) zijn twijfelkonten: 25 procent weet niet zeker wat precies hun gewenste OS is. Bij huidige smartphonegebruikers is dit 13 procent. Ouderen zijn minder zeker dan jongeren: 27,8 procent is er nog niet (boven 55); bij jongeren (18-24) ligt dit percentage op 12,2 procent
 • Vrouwen willen lievere een iPhone, mannen gaan voor Android.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

  frank

  de onderzoeksvraag zoals gesteld is waarschijnlijk niet juist. De meeste mensen gaan niet voor een OS maar voor een bepaalde telefoon. Het merk, de looks, de mogelijkheden, de propositie zijn leidend bij de keuze.

  Het gevolg kan zijn dat een beoaalde os dominant wordt.

  Wanneer ik aan mijn studenten vraag welk os heeft je telwfoon antwoord 70% geen idee.

  De OS vraag is voor een relatief kleine groep belangrijk.


  3 december 2010 om 06:33
  jos

  @ frank

  Die 70% komt dan overeen met het onderzoek, want 70% heeft geen smartphone, en die interesseren het veelal ook niet wat er op hun telefoon draait. De overige 30% daarentegen, dat is waar het onderzoek over gaat. Toch ben ik het wel gedeeltelijk met je eens:

  Consumenten met een BlackBerry willen een BlackBerry, vanwege Ping. Niet vanwege BlackBerry OS.

  iPhone gebruikers willen een iPhone, want zij vinden Apple hip. Ze nemen veelal geen iPhone vanwege iPhone OS.

  High-end Android gebruikers daarentegen kiezen veelal bewust voor Android.

  Low-end Android gebruikers kiezen voor een uitgebreide telefoon die niet te duur is, niet vanwege Android OS.


  3 december 2010 om 08:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!