GadgetReview: Samsung Galaxy Tab

10 november 2010, 13:38

De Galaxy Tab mocht na de iPad een grootse introductie meemaken in Nederland. Deze nieuwste tablet, die op Android 2.2 draait wekt met zijn verschijning de interesse van vele gadgetliefhebbers en ‘gewone’ consumenten. Een veelgestelde vraag is of deze Galaxy Tab beter is dan de iPad. Maar let’s face it, we hebben hier een heel ander soort device in handen. Welke voor jou het prettigst werkt ligt dus volledig aan wat je ermee wilt doen en wat je fijner vindt: een multifunctioneel device dat je makkelijk in één hand vast kunt houden maar met een gelimiteerde schermgrootte, of een iets beperkter device met een behoorlijke schermgrootte die zich meer leent voor ultiem ontspannen momenten of juist om mee te werken. Daarnaast is de voorkeur voor Google’s Android of het iOS van Apple natuurlijk een belangrijke factor.

Ik heb geprobeerd de ervaring met de Galaxy Tab voor jullie samen te vatten in deze review en daarbij wat vergelijkingen te maken met de iPad van Apple. Mochten jullie nog meer vragen hebben of dingen die je graag getest ziet geeft dit dan aan in een reactie, ik zal daar dan nog op terugkomen.

Look and Feel

De doos ziet er al mooi uit, maar bij het openen wordt je pas echt verrast. De pers in Nederland mocht de tab tegelijkertijd in ontvangst nemen en openen. Ik kon om me heen zien dat iedereen het moment van het openen van de doos even uitstelde en er echt even goed voor ging zitten. 🙂 Hoe kan het ook anders na zoveel teasers. Het is voor de meeste mensen de eerste tablet van Android die ze onder ogen krijgen en dat is dan ook een bijzonder moment. De eerste blik stelt dan ook niet teleur. Een grote smartphone? Een kleine iPad? Nee, niets van dat alles. Dit is een unieke Samsung Galaxy Tab zoals je die nog niet eerder gezien hebt. Een zwarte voorkant, een witte glanzende achterkant, en met één hand makkelijk vast te houden. Hij past in sommige broekzakken (niet aan te raden), hij past in alle colberts.

Applicaties

Hieronder beschrijf ik een aantal van de interessante applicaties.

Telefoon, Berichten en Contacten

Telefoon en Contacten staan in hetzelfde overzicht onder verschillende tabbladen. Ook is hier een logbestand te vinden om te zien met wie je contact hebt gehad en op welke manier: telefoon, email, videocall (via telefoon of Skype) of met berichten. Links zie je een overzicht met alle contactmomenten met verschillende personen en op het moment dat je op een contactmoment klikt zie je rechts info hierover: naam van de persoon, tijd van de oproep en of het inkomend/uitgaand is, duur van het gesprek en in het geval van sms-contact wordt ook het laatste bericht weergegeven.

Als je de telefoon wilt gebruiken kun je hier een nummer intoetsen of browsen door je contacten. Als je vanuit de telefoonmodus op een contact klikt kun je rechts kiezen op welke manier je contact wilt hebben: video-oproep, bericht of bellen. Bij bellen vraagt hij of je het nummer wilt bellen met je Tab of hiervoor Skype wil gebruiken. Als je op het tabblad contacten klikt zie je een lijst met contactpersonen aan de linkerkant (die je kunt koppelen aan Facebook). Als je iemand aanklikt zie je rechts een foto met daaronder informatie (contactgegevens, status) en een tabblad geschiedenis. Als er een nummer bij staat en je daarop drukt krijg je de keuze tussen oproep, video en bericht. Berichten worden in een aparte applicatie threaded weergegeven. Aan je berichten kun je afbeeldingen, video’s, foto’s, audio, agenda-afspraken, notities, contacten en pictogrammen toevoegen.

Videocall

Het videobellen met een andere Samsung Galaxy Tab werkte, maar echt heel handig vond ik het niet. Het contact dat ik belde was nogal wazig in beeld en de verbinding werd tussendoor nog een keer verbroken. Het geluid was echter wel gewoon goed. De videocall-optie kun je kiezen op het moment dat je op het nummer van een contact klikt of via de app ‘Telefoon’, waar naast het nummerpanel een blokje videobellen staat.

Muziek en Music Hub

Ik snap niet helemaal wat de bedoeling is van de Music Hub en de app Muziek, aangezien zij uiteindelijk hetzelfde doel dienen. Voor de Music Hub heb je een zogenoemd 7digital-account nodig, waarmee je muziek kunt aanschaffen. Dit is volgens mij vergelijkbaar met de iTunes Store. De app Muziek is vergelijkbaar met iTunes, hier kun je zelf muziek in plaatsen, bijvoorbeeld vanaf je PC. Naar mijn idee hadden deze twee applicaties het best samengevoegd kunnen worden. De Tab geeft met en zonder oordopjes een mooi geluid en leent zich dus goed als multimediaspeler, zij het niet dat hij voor sommige activiteiten te groot is om op die manier gebruikt te worden, zoals hardlopen.

E-reader

Er zit een e-readerfunctie op de Galaxy Tab. In deze ‘Hub’ kun je digitale boeken downloaden en op je device lezen. Met Bol.com heeft Samsung een speciale samenwerking opgezet waardoor je gemakkelijk boeken kunt aanschaffen. De Tab wordt standaard geleverd met een aantal boeken, zodat je in ieder geval meteen aan het lezen kunt slaan. Het is lastiger lezen dan op de e-readers, die alleen bedoeld zijn om boeken op te lezen. Dit komt voornamelijk door het gewicht; de Tab is een stuk zwaarder dan de gemiddelde e-reader. Ook is het scherm anders, de standaard readers hebben een zogenaamd E-Ink scherm waardoor het net lijkt alsof je van echt papier leest. Je hebt dan ook echt wel een leeslampje nodig aangezien het scherm niet zelf verlicht wordt. Bij de Tab is dit natuurlijk een heel ander verhaal, omdat daar de verlichting wel vanuit het scherm komt, wat de ogen iets sneller kan vermoeien. Samsung heeft dit opgelost door je zelf aanpassingen te laten doen aan het scherm. Zo kun je de helderheid instellen, de lettergrootte, het lettertype en de kleur van de achtergrond en letters. Hierdoor lees je op een manier die voor jou prettig is. De iPad biedt deze opties niet, waardoor de Galaxy Tab beter geschikt is om boeken om te lezen dan de iPad.

De krant lezen

Bij de Tab krijg je een proefabonnement op de nrc.next meegeleverd, die je een aantal werken gratis kunt uitproberen. Momenteel zou ik de krant nog niet aanschaffen na het aflopen van de proefperiode, omdat ik vind dat hij nog niet optimaal te lezen is op de Tab. De weergave van een hele pagina ziet er mooi uit, maar is absoluut onleesbaar omdat dat te klein is. Zoom je in, dan krijg je een heel slecht beeld waarbij de letters een beetje wazig zijn. Je kunt in plaats daarvan ook een artikel aanklikken om naar een andere weergave te gaan, waarbij alle artikelen onder elkaar geplaatst staan. Hier mankeert echter nog wat aan de lay-out, zo krijg je bijvoorbeeld de titel: ‘China koopt invloed in EuropaMacht via’, wat niet de bedoeling kan zijn. Als dit straks allemaal gefixt is, lees ik deze krant graag op de Tab.

Camera

De camera maakt redelijk mooie foto’s. In daglicht zijn de foto’s scherp en mooi, alleen ‘s nachts en binnen maakt hij niet zulke mooie foto’s, ondanks de LED-flits. Bekijk het hieronder zelf. (foto’s plaatsen)

De Galaxy Tab vs. de iPad

Om nog maar eens terug te komen op het begin van mijn verhaal, waarom noem ik de schermgrootte van de Galaxy Tab beperkt en de iPad een beperkt device? Beide devices worden Tablet genoemd, maar ze zijn op een aantal gebieden totaal verschillend. Apple borduurde met de iPad voort op de iPhone en Samsung op de Galaxy S smartphones, waardoor je soms het gevoel hebt een grote telefoon in de hand hebt die te groot is om mee te bellen. Als je er niet mee belt, en als je er niet op kunt werken vanwege het ontbreken van een fysiek toetsenbord, wat doe je er dan wel mee?

Werken en video’s bekijken

Mijn collega bezit zowel de iPad als de iPhone, en geeft toe dat hij na de aanschaf van de iPhone de iPad steeds vaker in de kast blijft liggen. Eigenlijk kun je er precies hetzelfde mee, maar de schermgrootte van de iPhone is voor sommige dingen weer te klein. Zo is de iPad makkelijk te gebruiken om gemiste uitzendingen te bekijken, games op te spelen en bijvoorbeeld een keynote presentatie op te laten zien voor een kleine groep mensen. Ook kun je met iWorks (vergelijkbaar met Microsoft Office) gewoon werken, dus teksten typen, Excel (Numbers)-bestanden maken of Keynote presentaties maken. Alleen is het lastig hier foto’s en plaatjes e.d. in te voegen, en kun je geen lange stukken tekst typen omdat het on-screen toetsenbord (zonder Swype) hier zich niet zo goed voor leent. De Galaxy Tab biedt wel Swype, maar is weer minder geschikt om op te werken door de schermgrootte. Ook zijn hier minder accessoires voor beschikbaar zoals keyboards, maar die komen er misschien nog aan. Wel heeft de Tab ThinkFreeOffice, een app die ervoor zorgt dat de Tab volledig compatibel is met Microsoft Office.

Foto’s en videobellen

Het voordeeel van de Galaxy Tab is dat je er ook foto’s mee kunt maken, hoewel je het device niet even makkelijk uit je zak tovert als je even snel een kiekje wilt nemen. Hier kun je net zo goed je smartphone voor gebruiken, als je over een high-end model beschikt is deze vaak ook nog voorzien van een betere camera (de Tab heeft een 3-megapixelcamera). Misschien heeft de camera aan de voorkant dan meer nut, hier kun je bijvoorbeeld mee videobellen. De aanwezigheid van een camera geeft de Tab iets voordeel ten opzichte van de iPad. Wat ook voordelig is, is de mogelijkheid tot het versturen van berichten en de belfunctie, wat met de iPad niet mogelijk is. Je moet dan echter wel een simkaart in het apparaat hebben zitten, en als dat dezelfde is als in je telefoon (dualsim) dan werkt het device dat je het laatst aangezet hebt, dus als dat de Tab is betekent dat dat je geen telefoontjes op je smartphone zal ontvangen op dat moment.

Entertainment

Het fijne van de iPad is dat je die kunt syncen met iTunes. Op de Galaxy Tab kun je wel gewoon muziek zetten, maar die moet je dus al op je computer hebben staan of je kunt muziek aanschaffen vanuit de Music Hub. Games zijn zowel op de iPad als de Tab goed te spelen, maar voor een uitgebreide ervaring hiermee moet je toch echt bij een van mijn mannelijke collega’s zijn. Foto’s en video’s zijn op beide devices goed te bekijken, alleen ondersteunt de iPad geen Flash en de Galaxy Tab wel. Hierdoor zijn YouTube video’s niet goed te bekijken op de iPad.

Android vs. iOS

Er zijn mensen die willen niets anders meer dan Apple, en er zijn mensen die absoluut geen Apple willen, mede door de geslotenheid van de App Store. Een alternatieve keuze is dan al snel het open-source platform van Google: Android. Zelf vind ik beide systemen prettig werken, ik heb nog geen hinder ondervonden aan het niet beschikbaar zijn van bepaalde apps in de App Store van Apple of juist in de Android Market. Zoals ik al zei vind ik het fijn dat je al je muziek kunt syncen met iTunes in iOS, maar bij Android gaat de synchronisatie met Google accounts wat soepeler.

Op de vraag iPad of Samsung Galaxy Tab zul je met bovenstaande gegevens dus zelf een beslissing moeten nemen: ik moet eerlijk zeggen dat ik niet direct een voorkeur heb omdat beide tablets compleet anders zijn. Wel kun je natuurlijk kijken naar de prijs. De Samsung Galaxy Tab met Wifi en 3G kost met 16GB geheugen € 749 euro, terwijl de iPad met Wifi, 3G en 16GB geheugen € 599 kost. Je kunt de Tab echter wel weer aanschaffen in combinatie met een abonnement.

Marketing

Samsung presenteert de Galaxy Tab onder de slogan “More possibilities on the go”. Daarbij positioneert de Galaxy Tab zich op een aantal vlakken anders dan de iPad. Het belangrijkste onderscheid is dat de Galaxy Tab vooral een mobiel apparaat is, een die je overal en altijd mee kan nemen. Daar waar de iPad door zijn grootte en het ontbreken van bel/sms mogelijkheden meer een apparaat voor ontspanning of om mee te werken is. In een aantal promotievideo’s wordt voornamelijk even laten zien wat de iPad niet heeft: de handzaamheid, de camera, videocalling, mogelijkheid tot augmented reality, “Enjoy Adobe Flash”, etc. Een aantal gelijkenissen is er ook. Net als bij de iPad ontstonden er her en der al blogs gewijd aan de Galaxy Tab. Daarnaast hield Samsung net als Apple lang zijn kaken stijf op elkaar, waar het ging om bijvoorbeeld de prijs.

Opvallend is toch de prijs van de Galaxy Tab. Waar de Android telefoons goedkoper zijn dan de iPhone, is de Tab duurder dan de iPad. Samsung zelf vindt de prijs geoorloofd aangezien het meer functies biedt dan de iPad. En wat dat betreft hebben ze natuurlijk een punt: het is makkelijker mee te nemen, heeft een camara, en het ondersteunt flash, videocalling en bellen/sms’en.

Toch is het de vraag of veel consumenten die toch een behoorlijk bedrag uitgeven, voor de Galaxy Tab gaan in plaats van de iPad. Er is een grote groep consumenten die zweert bij Apple, en deze consumenten zijn bereid om extra te betalen voor de Apple-saus. Telfort heeft al aangegeven de Tab vanwege de prijs niet aan te bieden. Tegenover nu.nl zei Telfort: “De hoge prijs is inderdaad een van de redenen om de Galaxy Tab nog niet op te nemen in ons assortiment. We kijken met interesse hoe dit toestel in de markt wordt ontvangen.”

Samsung maakt zijn borst al nat om de strijd met de iPad aan te gaan. In de aanloop heeft het voormalig Unilever marketeer Batyr Bulat als hoofd van de UK mobile division aangesteld., en Keith O’Brien als head of content.

Het succes zal naast de hardware voor een groot deel afhangen van de software. Galaxy Tab gebruikers mogen waarschijnlijk updaten naar Android 2.3 wat beter geoptimaliseerd is voor tablets. Daarnaast is het nog wachten op de native geprogrammeerde tablet Android apps. Smartphone Android apps kunnen overigens gewoon worden gedownload.

Mochten er nog vragen zijn, stel ze dan gerust in de reacties! De gehele review is hier op Mobilyz te lezen. Benieuwd naar de review van de iPad? Die is hier te vinden.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

13 Reacties

  Arno

  Hoi Denise, uitgebreide review. Vraag: Kan het ook multi tasken (gemakkelijk tussen openstaande applicaties als browser, twitter, preso, email springen)?

  Dat zou een belangrijke usp tov de ipad kunnen zijn.


  10 november 2010 om 15:14
  DeniseM

  @Arno Ja, hij kan multitasken! Omdat ik daar al zo gewend aan ben geraakt ben ik dat helemaal vergeten te melden, terwijl het inderdaad een zeer belangrijk USP is ten opzichte van de iPad. Hij schakelt snel tussen diverse apps en door de Home button langer in te drukken krijg je een overzicht van de recent geopende apps.

  @Matthijs ik las het, ik ben benieuwd wat die dan mag gaan kosten en hoe het de 7-inch versie dan zal vergaan..


  10 november 2010 om 15:44
  frank

  helaas zitten er wat fouten in de vergelijking. Het is supermakkelijk afbeeldingen in keynote en pages op de ipad in te voegen. klik op het afbeeldingsicoon en kies de afbeelding. afbeelding kan worden gecropped verkleind vergroot etc.

  typen op de Ipad gaat prima met het virtuele toetsenbord, maar er zijn uitstekende externe toetsenborden te verkrijgen, soms in een ipad case.

  Youtube videos geven ook geen probleem.

  voor lezen van krant, boek en het kijken naar films en videos is de ipad tot op heden leading.


  10 november 2010 om 16:32
  Annelies Verhelst

  “het contact” is het eens met het feit dat videobellen nogal beter kan ;-).

  Verder vind ik het een tof ding, wil er ook 1 maar ja, beetje duur. Dan maar gewoon een nieuwe netbook (ha, ook van Samsung ;-)).

  Wel leuk zo’n review hier, wel wat lang in vergelijking met normale stukken op M!, maar das misschien gevalletje N=1..


  10 november 2010 om 19:19
  jacco

  Wauw wat een review en leuke, eerlijke conclusie. Het blijft jammer dat het scherm niet zo groot is en dat kun je niet rechttrekken door te stellen dat het dan minder opvalt als je ermee belt want dat blijft een curieus gezicht. Verder gaat de batterij nog niet zo lang mee als op de iPad (10 uur). Ik vind de video met schaatser Simon Kuipers, die de galaxy tab heeft om zijn traingen mee te analyseren en als leuk reisgezelschap op zijn vele trips naar ijsbanen over de hele wereld.

  De conclusie is in een overzichtelijk plaatje gegoten.

  Jacco


  10 november 2010 om 20:04
  DeniseM

  @Frank zelf vind ik dat niet makkelijk, want je moet ze dan wel al op je iPad hebben staan. Als je die eenmaal hebt is het inderdaad makkelijk, maar je kun niet zoals bij je pc even een plaatje van het internet afhalen en opslaan om die vervolgens weer in te voegen.

  Ik hoor van meer mensen dat YouTube video’s goed te bekijken zijn op de iPad, dus die zal ik er vanmiddag weer eens bij pakken om te kijken waarom dat bij mij voorheen niet lukte.

  Ik ben verder wel benieuwd naar hoe men de Tab uiteindelijk gaat gebruiken ten opzichte van de iPad en hoe snel Nederlandse kranten en tijdschriften goede apps voor Android gaan ontwikkelen.


  11 november 2010 om 07:18
  Arnold

  Wauw, ik heb de Galaxy Tab nu een paar keer voorbij zien komen en het is inderdaad wel een stuk kleiner dan de iPad. Maar hierdoor niet minder interessant, is het jullie trouwens ook opgevallen dat de Tab ook regelmatig voorbij komt bij de Voice of Holland.

  Ik zag zelfs een test van de enkele schoten overleefd van een CO2 geweer


  11 november 2010 om 07:21
  DannyOosterveer

  @Arnold Klopt de Galaxy Tab wordt vrij schaamteloos gepitched bij the voice of holland. elke keer een paar seconde dat je een kandidaat ermee in de weer ziet. Zo wordt de Microsoft Kinect nogal genant bij So You Think You Can Dance naar binnen gefietst. Ze filmen zelfs elke keer net even het logo van de Kinect wat ze bovenaan de scorelijst hebben gezet…


  11 november 2010 om 07:37
  Fatih

  Leuke review! leuk dat je hier nog een stuk marketing erbij hebt (vergeleken met mobily)


  11 november 2010 om 07:38
  DannyOosterveer

  In een interview met Nikkei heeft J.K. Shin, president of mobile business bij Samsung, aangegeven dat ze hoge verwachtingen hebben van de Galaxy Tab. De tablet moet voor het einde van 2010 namelijk 1 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. Verder zouden volgend jaar nog zo’n 10 miljoen Galaxy Tabs verkocht moeten worden.


  11 november 2010 om 11:46
  Stephan ten Kate

  Super uitgebreide review, dank!

  Alleen even puntje van opmaak: de conclusie is op de iPhone zo klein dat deze niet te lezen is.

  Maar is dat misschien gelijk een reden een iPad of Tab te kopen 😉


  11 november 2010 om 19:23
  Danny

  Hallo Denise,

  Ik vond het een erg leuke review ben nu waar schijnlijk wel zeker dat ik de tab ga aanschaffen.

  De tijd zal het verder wel uitwijzen of hij echt goed werkt.

  Grtz. Danny


  12 december 2010 om 11:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!