Ad:tech New York deel 2: Innovatie, video, mobile, affiliate marketing & consument centraal

5 november 2010, 10:23

Dag 2 van de Ad:tech New York begon met een inspirerende keynote sessie van Steven Berlin Johnson (Outside.in & auteur van Where Good Ideas Come From: The Natural History Of Innovation). Volgens Steven moet innovatie altijd voortduren en continu zijn. Innovatie leidt tot positiviteit en werkt stimulerend voor mensen. Zeker bedrijfsmatig worden de beste ideeën vaak geboren uit creativiteit als mensen de ruimte krijgen om zich op nieuwe terreinen te begeven. Het beste voorbeeld blijft Google, die medewerkers nog steeds 20% innovatietijd biedt wat heeft geleid tot fantastische features.

Een mooi voorbeeld van de kracht van innovatie is de geboorte van GPS. Op 4 oktober 1957 lanceerde Rusland de Sputnik, waarna twee Amerikaanse technici van defensie zich afvroegen of iemand zou luisteren naar de signalen van de Sputnik. Twee weken later hadden ze de gehele baan van de Sputnik in kaart op basis van signalen en konden ze de locatie bepalen. De vraag kwam of ze dit ook andersom konden doen, zodat de legerleiding onderzeeërs kon lokaliseren voor de perfecte positie om Moskou te kunnen bombarderen. Dat lukte in een maand en GPS was geboren. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder, met onze mobiel in de hand lopend een restaurant zoeken is niet meer weg te denken. We beseften een paar jaar geleden niet dat locatie en netwerk zo sterk zouden worden; laten we vooral blijven innoveren!

Viral video

Na de key note werd er door Jamison Tilsner (Chief Video Evangelist bij Kantar Video) een sessie gegeven over viral video. Online video kan zorgen voor een stijging in waardering voor je merk en vergroting van de brand awareness. Eén van de manieren waarop video kan worden toegepast is via een viral. Timing hiervan is cruciaal, evenals waar hij uitgezet wordt en met welke content. Coca Cola heeft dit gedaan middels een video over de happiness machine. In deze campagne is een blikjesautomaat op een universiteit neergezet en werden cadeaus uitgedeeld na inwerpen van geld. De reacties en bijbehorende emotie zijn in een viral gegoten. Een sterk voorbeeld van een ‘brandlift’ door een creatieve manier van omgaan met video:

 • 2.850.000 views tot nu toe
 • 1.400.000 unieke views
 • Branded searches op Coca Cola van 0,2% naar 27%
 • Site bezoeken vanuit Facebook en Youtube van 2% naar 25%

Een neveneffect waren online gesprekken over het merk. Belangrijk hiervoor was de seeding in social media. Social links bleken zeer belangrijk voor het succes van de campagne. Uiteindelijk is de waarde van een social link te kwantificeren tot 10.000 video views per link. Voor een viral campagne blijkt social media een waardevol instrument. De campagne is vervolgens meermaals opgevolgd met nieuwe video’s.

Uit de case kunnen een aantal learnings gehaald worden:

 • Smeed het ijzer als het heet is;
 • Zorg voor een synchronisatie met zoekmachine marketing;
 • Link de video met belangrijke social media kanalen (Twitter en Facebook voorop);
 • Plan de campagne en zorg voor follow up met vervolg video’s.

Hoe kan een viral campagne succesvol worden neergezet? Houd in ieder geval rekening met de volgende viral tips:

1. Zet geen commercials online

Mensen gaan niet online om commercials te kijken.

2. Maak de consument cool, niet alleen je product

Als je de consument vrijheid en een platform geeft, zal hij vanzelf jouw product aanprijzen.

3. Zorg dat je van de algemene strategie kunt afstappen

Een viral zal zijn eigen pad gaan kiezen die buiten je strategie kan vallen, zorg dat je dan flexibel kan zijn zodat het effect niet verloren gaat.

4. Kijk goed naar je merk DNA en muteer het viraal

Vergeet niet wie je bent en vergroot je merk perceptie. Ben je een grappig merk, dan moet je viral hilarisch zijn.

5. Speel met emoties van mensen

Emoties (zoals: angst, verdriet, sexy, grappig) werken effect vergroten en zorgen dat een campagne slaagt. Speel hiermee.

6. Zorg voor realistische doelen

Een viral is moeilijk te controleren dus verwacht er niet te veel van en zorg voor doelen die SMART zijn.

7. Omdat het online is, betekent niet dat het gratis is

Je zult de viral moeten creëren en kosten maken (voor concept, strategie, film, support, etc.). Daarnaast is een betaalde campagne meestal noodzakelijk.

8. Hou het kort

Voorkom de click out door een volledig boeiend filmpje van minder dan een minuut.

9. Zorg dat je het ergens post

Een open deur: een juiste distributie is net zo belangrijk als de content. Wees geen control freak en zorg dat de viral zichzelf online verder verspreid.

10. Wees moedig

Wees moedig is een noodzaak voor een goede campagne. Je start een vuurtje dat kan uitgroeien tot een bosbrand; raak niet in paniek.

Structured networking

We zouden in het online social media geweld bijna vergeten dat we mensen zijn en behoefte hebben aan persoonlijk contact. Niet alleen via Facebook, Twitter en blogs. Tijdens de sessies op de Ad:tech worden bezoekers met elkaar in contact gebracht door gestructureerd netwerken. Een stelling uit de sessie wordt geponeerd en deelnemers maken kennis met de persoon naast hem of haar en discussiëren over de stelling. Een goed intermezzo, waardoor contact uit online wordt getrokken en je als mensen weer ouderwets in persoonlijk contact met elkaar staat.

Mobile marketing

Op deze Ad:tech had Mobile marketing ook een deel van het programma. De dubbele sessie op deze dag ging in op de vraag hoe je mobile marketing moet toepassen. Vooraf moet rekening gehouden worden met vijf factoren van invloed: consument, product of dienst, traditionele en nieuwe media, applicatie en de netwerken. Daarnaast is het belangrijk om de consument, de markt en je eigen merk goed te begrijpen. Vervolgens moet de keuze van je mobile marketing campagne en kanaal afhangen van je marketing doelen.

Om een campagne op te bouwen kun je uitgaan van een vijftal bouwstenen:

 • Strategie: Waar staat mobile en wat wil je ermee?
 • Creative: waar past mobile in je campagnes en hoe zoek je interactie met je doelgroep?
 • Uitvoering: Hoe ga je de campagne opzetten?
 • Meten en weten: Zorg voor correct meetinstrument en meet goed.
 • Platform: Volg de regels voor het bouwen van je mobiele applicatie.

Bij een groot deel van online marketeers heerst er al lang het gevoel dat mobile marketing niet goed van de grond komt. Al jaren wordt geroepen dat het groot gaat worden, maar een doorbraak blijft uit. Waar komt dit gevoel vandaan? We kunnen vijf mythes onderscheiden en tegelijkertijd tackelen:

1. Mobile heeft verreweg niet dezelfde kracht de desktop

Mobiele telefoons behoren tot het dagelijks leven. Focus met een campagne op weekenden, avonden en vakanties, wanneer mensen niet achter hun desktop zitten. Dan is mobile sterker dan de desktop.

2. Kunnen we het over nieuwe dingen hebben?

Focus op wat werkt en niet wat nieuw is. De Iphone is bijvoorbeeld prachtig, maar vertegenwoordigt wel een minderheid in penetratie van de markt.

3. Ik wil alleen breed targeten

52% van de mensen internet op zijn of haar telefoon. Dat is een grote doelgroep die steeds vaker mobiel online gaat. Zoek een brede doelgroep en richt je op de ‘big chunk’.

4. De consument is er nog niet klaar voor

Uit onderzoek in de V.S. is gebleken dat tweederde van de consumenten geen problemen hebben met mobiele advertenties.

5. Ik wacht wel tot…

Het duurt lang voordat mobile zijn plek heeft gevonden. In Japan is het online mobiele web binnen 3 jaar primair geworden, met bijvoorbeeld 150 miljoen mobiele Facebook gebruikers. Mobiele marketing is geen toekomst, het is nu!

Affiliate Marketing

De laatste jaren is affiliate marketing gegroeid binnen online marketing. De Ad:tech heeft de tweede dag één zaal volledig ingepland voor affiliate marketing. Tijdens de sessies waren er interessante sprekers van onder andere Ebay en Google.

Tijdens de sessies kwam naar voren dat adverteerders affiliate campagnes steeds verder analyseren. Vroeger was het belangrijk om te weten wie de affiliate is, tegenwoordig is het belangrijk om nog verder in te zoomen: welke sites heeft een affiliate en welke meerwaarde leveren de sites? Ebay heeft bijvoorbeeld een commissiemodel geïntroduceerd. Dat model betaalt affiliates op basis van de kwaliteit van het verkeer dat geleverd wordt. Google gaf aan dat adverteerders transparantie en eenvoud erg belangrijk vinden. Dit realiseert Google door contactgegevens van affiliates zichtbaar te maken, tools te ontwikkelen (die bijvoorbeeld de referring URLs van affiliates laten zien) en het adverteerders makkelijk te maken (door bijvoorbeeld de Google Product Search feed van adverteerders rechtstreeks te koppelen aan de feed voor het Google Affiliate Network).

Conclusie

De Ad:tech New York heeft nieuwe inzichten gegeven en was breed opgezet. Alle online kanalen kwamen in de twee dagen aan bod. Verrassend was de openheid in het delen van data uit cases. In combinatie met de uitgebreide beurs en de aanwezigheid van 10.000 online marketeers (afkomstig van over de hele wereld), mag de Ad:tech New York een succes genoemd worden. Het gevoel dat wel eens heerst bij een beurs, ‘wat neem ik nu daadwerkelijk mee’, gaat in dit geval niet op!

Dit artikel is geschreven door Robert Schippers & Marnix Labberté

Lennart Moes
Digital Marketing Specialist bij Rocket Digital

Wij zijn Rocket Digital. Een landelijk opererend digital marketing bureau met noordelijke roots en dito mentaliteit. De rol van technologie wordt steeds groter, maar menselijke interactie blijft van levensbelang. Betrokkenheid, transparantie en toewijding, dat kun je van ons verwachten.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!