Review Social Media Monitoring Tools 2010

4 juni 2010, 16:13

Zo’n 2,5 maand geleden schreef ik een uitgebreid artikel over Social Media Marketing & Monitoring Tools met daarin diverse tools genoemd die je kunt gebruiken bij het luisteren, analyseren of engagen.

Met bijna 200 retweets, iets meer dan 30.000 doorkliks en 58 reacties staat het artikel inmiddels in de top3 van 2010 en voorziet het duidelijk in een behoefte. Een mooi vervolg op dit alles kwam ik van de week tegen bij Freshnetworks.

Freshnetworks vergeleek de monitoring door Alterian, Brandwatch, Biz360, Nielsen Buzzmetrics, Radian6, Scoutlabs en Sysomos in 19.000 online conversaties over Starbucks.

Aan de hand van de criteria in onderstaande tabel werden alle tools gescoord.

De hele analyse passeerde al eens in een serie artikelen:

Dat alles is nu gebundeld in een mooie whitepaper “Turning Conversations into Insights: a Comparison of Social Media Monitoring Tools” die je hier kunt downloaden. Verwacht geen eenduidig antwoord wat de beste tool is, dit is mede afhankelijk van bijvoorbeeld de mate waarin je waarde hecht aan gebruikersvriendelijkheid, exportmogelijkheden etc.

Geheel is een aanrader als je op het punt staat tools aan te schaffen op het vlak van monitoring en online reputatiemanagement. Zelfs als de vergeleken tools te prijzig voor je zijn, biedt de whitepaper inzicht om te weten waar je op moet letten en hulp bij het het scoren van jouw setjes tools.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Martijn

  Een markt die heel hard aan het groeien is, dat is wel duidelijk!

  Ben wel erg benieuwd hoe het speelveld zich gaat ontwikkelen en hoe verhoudingen tussen internationale partijen (sommige met omzet van bijna 100 miljoen) zich gaan verhouden t.o.v. gespecialiseerde lokale spelers als bijvoorbeeld Howards Home en Clipit…

  Boeiende tijden!! 🙂


  5 juni 2010 om 07:39
  Mark de Bruin

  Erik,

  Kunnen we met M! geregistreerde leden wellicht een wiki bouwen met de beste social media marketing tools? Samen weten we alles 😉 de M! SMM tools wiki

  Mark


  7 juni 2010 om 13:49
  evroekel

  @mdebruin zal er eens over nadenken. Eerder initiatieven mbt M! wiki’s liepen niet heel succesvol volgens mij.


  8 juni 2010 om 03:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!