Samsung Bada: Nieuw OS open voor mobile developers

29 mei 2010, 08:01

Aanstaande 3 juni vindt de eerste Nederlandse editie plaats van de Samsung Bada Developer Day in het WTC in Amsterdam. Mobile developers kunnen die dag aan de slag met dit nieuwste OS van Samsung. Hieronder meer over Bada en een korte mailwisseling met Yuri van Geest, natuurlijk betrokken bij dit DevCamp. Over de dag, over nóg een nieuw mobile OS en over de eerste ervaringen met de nieuwste telefoon die op Bada draait.

Hosoo Lee, Executive Vice President bij Samsung Electronics zei bij de aankondiging van Bada in November 2009:

“By opening Samsung’s mobile platforms we will be able to provide rich mobile experiences on an increasing number of accessible smartphones. Bada will be Samsung’s landmark, iconic new platform that brings an unprecedented opportunity for operators, developers and Samsung mobile phone users around the world.”

De eerste telefoon die op Bada draaide werd tijdens het MWC begin dit jaar gepresenteerd. Samsung gooit het OS nu open in een competitieve markt. Met mobiel internet in de kinderschoenen, uitgevers en bedrijven die zich uit onkunde en verwachte pr-waarde vooral richten op de iPhone en al iets minder op Android is het de vraag waar dat toe gaat leiden. Hieronder Yuri van Geest aan het woord:

Bada is het nieuwe OS van Samsung, dat werd eind vorig jaar (in november) gelanceerd. Het was toen nog geen volledig OS, maar dat zijn wel de plannen?

“Ja, het is nu al bijzonder intuïtief en compleet net als andere mobiele besturingssystemen zoals iPhone OS X en Android. Het is open source en continu in ontwikkeling. Het ondersteunt nu volledig Flash. Dat is uniek, samen met Android 2.2 die net is gereleased, Web Runtime apps, C/C++ en Java.”

De GT-S8500 is net uit, die heb jij een week in bezit. Wat zijn je eerste ervaringen?

“Positief en boven verwachting. Geen bugs, overzichtelijk, batterij gemiddeld, snelle processor, werkt heel soepel en intuïtief, eenvoudige user interface en bovengemiddelde, indrukwekkende multimedia performance. In foto, video en vooral gaming.”

Zet het eens af tegen Android en Apple?

“BADA is grosso modo hetzelfde als Android en iPhone qua functionaliteiten en user interface. De Samsung WAVE smart phone die BADA draait is eigenlijk een smart phone voor de massamarkt, in NL en in de hele wereld. Waarom? Zeer goede prijs-waarde verhouding. Je betaalt ongeveer 25 tot 50% minder dan de laatste iPhone of Android smartphone.”

Hoe zit het met de app ontwikkeling?

“Die is momenteel voortvarend begonnen. Het is de bedoeling dat de app ontwikkeling door middel van verschillende DevCamps snel zal worden uitgebreid.”

Komt Samsung niet te laat, of zijn ze juist op tijd. Wat vind jij?

“Dat zal de tijd uitwijzen. Het wordt een behoorlijke uitdaging om het aantal applicaties op de iPhone (200.000) en Android (25.000) snel te evenaren maar niets is onmogelijk. Voordeel van Samsung is op dit moment dat zij een enorm marktaandeel hebben en de tweede mobiele handset aanbieder in de wereld is. Dan kán het heel snel gaan.”

Samsung organiseert op 3 juni de bada Developer Day in Nederland. Wat gaat daar allemaal gebeuren?

“Gratis toegankelijk, technische hulp bij ontwikkeling, veel BADA developer phones, diverse cases van bestaande BADA applicaties, een compleet en gevarieerd programma om alle bezoekers volledig bekend te maken met alle voor- en nadelen van BADA, 2 keynote sprekers zoals Peter Paul Koch en Rudy de Waele. Verder een prijzenpot voor ontwikkelaars van 2.700.000 Amerikaanse dollars alsmede 5 LED TVs.”

Waarom zijn dit soort events belangrijk?

“Om technische ontwikkelaars, uitgevers, adverteerders en het algemene publiek laagdrempelig te informeren.”

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Mark Appel

  Op zich n goeie uitgangspositie…


  29 mei 2010 om 14:50
  mgvandenbroek

  PERSBERICHT

  Samsung Wave nu in Nederland verkrijgbaar

  · ’s Werelds eerste smartphone met Super AMOLED-display voor HD-kijkervaring

  · Nederlandse applicaties downloaden uit Samsung Apps store

  · Met Social Hub altijd op de hoogte van belevenissen van vrienden

  · Samsung Wave is eerste telefoon op Samsung’s open mobiele platform bada

  Delft, 1 juni 2010 – De Samsung Wave, de eerste mobiele telefoon op Samsung’s open mobiele platform bada, is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland. Deze ‘smarterphone’ blijft je verbazen. Foto’s en video’s verschijnen in HD op ’s werelds eerste Super AMOLED-display voor een ongekende kijkervaring. Wil je weten wat het weer wordt, je favoriete TV-programma bekijken, of luisteren naar de radio? Met de vele applicaties uit de Samsung Apps store, waaronder Buienradar, RTL en Radio 538, heb je een schat aan informatie en entertainment binnen handbereik.

  Je sociale leven op je telefoon

  Met Social Hub op de Samsung Wave ben je op elk moment van de dag op de hoogte van de online activiteiten van je vrienden. De ingebouwde Social Hub applicatie brengt alle e-mail-, instant messaging- en social network-services op één plek bij elkaar. Bij aankoop van de Samsung Wave krijg je nu 1 jaar een Social Hub premium cadeau. Deze premium-versie heeft push-technologie, waardoor je de updates van je vrienden direct ontvangt.

  Nederlandse applicaties in Samsung’s Apps store

  De Samsung Wave is de eerste smartphone die op Samsung’s open mobiele platform bada draait. Je hebt direct toegang tot de Samsung Apps store waar je gratis en betaalde applicaties kunt downloaden. De applicaties variëren van games en navigatietools tot sociale netwerkapplicaties en e-books. Ook kun je diverse Nederlandse applicaties downloaden, zoals Buienradar, RTL en Radio 538.

  Ongeëvenaarde HD-ervaring

  Zien is geloven bij de Samsung Wave. Want deze eerste smartphone ter wereld met het Super AMOLED-display laat beelden veel helderder, scherper en met minder reflectie zien. Met een vrije kijkhoek en supersnelle responstijden bekijk je foto’s en video’s dan ook in een ongeëvenaarde HD-beeldkwaliteit. De anti-smudge-technologie zorgt ervoor dat je je niet meer aan vette vingerafdrukken hoeft te irriteren.

  De Samsung Wave biedt met de 1 GHz processor de beste grafische prestaties op een smartphone op dit moment. Zelfs 3D-bestanden die veel geheugen vergen verschijnen haarscherp in beeld. Ook kun je zonder problemen meerdere applicaties tegelijkertijd gebruiken.

  De TouchWiz 3.0 interface geeft een ongekend intuïtieve gebruikservaring. Je navigeert met minder handelingen en daardoor sneller door het toestel. Via het Quick Panel stel je zelf een scherm samen met applicaties waar je direct toegang tot wilt hebben.

  Multimediapower

  De multi-codec support van DivX- en Xvid-formaten maakt van de Samsung Wave een bioscoop op zakformaat. Ook kun je zelf HD-video’s (720p) maken en via Social Hub nog eenvoudiger delen met je vrienden. Muziekliefhebbers zetten het startscherm om naar een intuïtieve mediaplayer. En maak je graag foto’s? Met de 5 megapixel camera met ingebouwde flitser leg je elk moment haarscherp vast.

  De Samsung Wave is de eerste mobiele telefoon met Bluetooth® 3.0 en WiFi 802.11n standaard.

  Belangrijkste specificaties Samsung Wave (S8500):

  * Super AMOLED display (3,3”)

  * Samsung Apps

  * Social Hub

  * HD video recording & playback

  * Full metal body

  * TouchWiz 3.0

  * 1 GHz processor


  1 juni 2010 om 09:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!