10 tips om beter gevonden te worden op YouTube

14 april 2010, 04:18

Als het aankomt op online video wordt er vaak gedacht dat de enige manier om veel kijkers te krijgen een virale marketing is. Natuurlijk is een goede viral een briljante techniek voor het verkrijgen van kijkers, maar sinds Google is begonnen met het opnemen van YouTube binnen de conventionele zoekresultaten moet goede video SEO niet worden onderschat. Maar wat is de beste manier om een video of videokanaal goed vindbaar te maken? Eerder stond er op Marketingfacts al een lijst met 10 SEO tips voor YouTube, ik wil deze graag complementeren met een top 10 lijst van SEO tips voor video (Bron: SeOptimise).

1. Gebruik beschrijvende titels en tags

Het is algemeen aanvaard dat de titel en de tags (trefwoorden) de grootste factor is die bij plaatsing beïnvloed kan worden om goed gevonden te worden door zoekmachines. Daarom dient hier zorgvuldig mee om te worden gegaan. Belangrijk is naast een goede pakkende titel vooral zoveel mogelijk beschrijvende tags te gebruiken. Voorbeeld hiervan is bij het plaatsen van een bedrijfsfilm niet alleen de naam van het bedrijf te gebruiken maar ook wat het bedrijf precies doet, dus bijvoorbeeld ‘facilitaire dienstverlening’ of ‘rioolontstopping’.

2. Maak links met video reacties

Eén van de beste manieren om door Google geïndexeerd te worden is andere webpagina’s naar je video te laten verwijzen. Hierin faciliteert YouTube direct met videoreacties. Zoek op YouTube naar video’s gerelateerd aan die van jou en plaats je video als videoreactie. Hiermee komt er een link naar jouw video te staan bij een andere video. Hiermee worden niet alleen meer kijkers bereikt maar wordt je video ook beter gevonden door Google en YouTube.

3. Maak links met afspeellijsten

Een andere manier om interne links te gebruiken is een afspeellijst te maken met jouw video en andere gerelateerde en vooral populaire video’s. Afspeellijsten krijgen vaak een hogere positie binnen de zoekmachines. Daarnaast worden video’s in afspeellijsten vaker getoond in de gerelateerde videolijst in de zijbalk bij het afspelen van een video.

4. Aanmoedigen van ratings

Er zijn geruchten dat Google alleen video’s indexeert die over een bepaalde rating hebben maar hiervoor zijn nog geen concrete aanwijzingen. Waar ratings wel voor worden gebruikt is om onderscheid te maken tussen video’s met hetzelfde onderwerp. Dit werkt hetzelfde als pagerank. Daarom is het belangrijk om kijkers te stimuleren de video te beoordelen, maar vraag niet direct om vijf sterren – dat werkt meestal averechts.

5. Aanmoedigen van reacties

Op dezelfde manier dat reacties op een blog post helpen zoekwoorden te versterken, helpen reacties op video’s ook om uw video beter te indexeren en goed gevonden te worden. Het is daarom slim om kijkers aan te moedigen een reactie te geven.

6. Maak externe links

Natuurlijk is dit een basis SEO gegeven. Hoe meer websites ergens naartoe linken des te hoger komt deze te staan in de zoekresultaten. Vaak wordt echter vergeten dat voor een video hetzelfde geldt. Vergeet dus niet een link naar de video op blogs, websites en Twitter te zetten om beter gevonden te worden.

7. Wat is beter 16:9 breedbeeld of 4:3?

YouTube kent twee afmetingen van video’s: 16:9 (breedbeeld) of 4:3. Er bestaan geruchten dat Google video’s in de afmeting 4:3 beter indexeert dan 16:9 omdat deze vaker in de zoekresultaten worden getoond. Echter, dat heeft waarschijnlijk veel meer te maken met het feit dat er een groter aanbod is van 4:3 formaat video’s. Feit is dat veel mensen liever kiezen voor de 16:9 breedbeeld resolutie daarom is te verwachten dat Google juist dit formaat belangrijker gaat vinden.

8. Link naar de beschrijving van de video

YouTube toont de eerste 27 tekens van de videobeschrijving, verder worden deze afgekapt met een ‘…’. Het is aan te raden om een klikbare link naar uw website binnen deze grens van 27 op te nemen. Dit werkt in principe dus andersom; hiermee kan de video worden gebruikt om een andere website populairder en beter vindbaar te maken.

9. Beperk jezelf niet tot Youtube

Ondanks de dominantie van YouTube in de online video markt is het aan te bevelen om de video op verschillende online video netwerken te plaatsen het liefst met gevarieerde titels en tags. Daarmee wordt de kans verhoogd dat de video door zoekmachines wordt gevonden. Hiervoor kan bijvoorbeeld een dienst als Tubemogul die video’s kan publiceren op verschillende video websites tijdbesparing opleveren. Vergeet ook zeker niet de Nederlandse video website zoals Zideo.nl, 123video.nl en Zie.nl – deze worden niet door Tubemogul ondersteund.

10. Feed the beast

Steeds vaker wordt een video geplaatst op een SEO verantwoorde wijze maar wordt er daarna niet meer naar om gekeken. Het is na plaatsing juist belangrijk om de video te blijven optimaliseren en promoten. Heb je het ‘s morgens op Twitter genoemd, noem het dan voor ‘s avonds nog een keer. Ga in op mensen die commentaar geven op je video en probeer een discussie uit te lokken. Gebruik de statistieken (YouTube Insights of Tubemogul) om tags aan te vullen of te optimaliseren.

Tevens verschenen op Zoomz.

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

9 Reacties

  mgvandenbroek

  @PB Elskamp: Bron toegevoegd. Had er inderdaad direct in gemoeten.


  14 april 2010 om 05:29
  Remco Bron

  @PB helemaal mee eens, was ik inderdaad vergeten en is nu toegevoegd.


  14 april 2010 om 07:37
  Toon

  Misschien is het relevant om “embedded video” ook toe te voegen als midel om videos meer zicht te geven?


  12 november 2012 om 14:55
  Sebastiaan

  Vandaag m’n eerste product filmpje op youtube geplaatst. Deze tips komen dus goed van pas. Ga er gelijk mee aan de slag.


  8 januari 2013 om 13:02
  Tobias

  Dank je voor de tips, ik ga de tips delen met andere filmers en dan wordt youtube nog beter! ik geef je als dank $15,00 (euro).

  Nogmaals dank je!


  29 september 2016 om 12:28
  Tobias

  Sorry, maar je krijgt geen $15,oo maar $1,oo. Maar ik ben je nog wel dankbaar voor je tips!


  29 september 2016 om 12:30
  Tobias

  Nou doei! Ik moet naar huis maar thuis ga ik misschien meer reacties plaatsen! Ik ben je gewoon Zó dankbaar dat je die tips heb gegeven, Ik ga ze ook gebruiken voor mijn filmpjes en misschien vinden ze mij ook een goede filmer.


  29 september 2016 om 12:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!