Wordpress, hoe doe je dat nou? Een beginnerscursus

Wordpress, hoe doe je dat nou? Een beginnerscursus

Als bezoeker van deze website, zou je natuurlijk ook een eigen weblog willen beginnen. De beste tool daarvoor is, vind ik, Wordpress, maar hoe begin je daar nu mee en hoe installeer je dat? Aangezien ik zelf al jaren met Wordpress werk en hier ook al honderden sites in heb gebouwd, probeer ik altijd mensen met vragen hierover te helpen. Ik zie op Twitter steeds vaker vragen over wordpress voorbij komen en daarom heb ik onderstaande beginners cursus in elkaar gezet.

De cursus behandelt stap-voor-stap de installatie en het inrichten van Wordpress. Ik hoor graag jullie reacties, ook die van ervaren gebruikers en uiteraard zijn tips voor verbetering meer dan welkom.


Geplaatst in

DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • En ik lees niets daarover op je twitterlink, is die twitterlink niet meer om:

  Hey, nog 9 en ik zit op 1.000 followers. Zou dat dit weekend lukken?

  (het heeft in ieder geval geen meerwaarde voor je artikel):

  geplaatst op
 • Goede slideshow over de beginselen van Wordpress. Bedankt!
  Zelf gebruik ik WP nu een aantal jaar en ik vind het toch nuttige informatie. Ondanks dat dit basis info is, kan je uit de slideshow weer kleine nuttige tips halen.
  Ik vind het vooral leuk om te zien hoe anderen WP gebruiken. Jij installeert plugins en themes bv vanuit je admin interface terwijl ik gewend ben alles via FTP te uploaden.
  Graag een vervolg!

  geplaatst op
 • Dit is inderdaad de basis, goed uitgelegd!
  Misschien de volgende keer uitleggen hoe je zelf een template maakt, voor de meeste bezoekers is de basis denk ik al bekend!

  Deze engelsetutorial is ook erg goed!

  geplaatst op
 • Je kan voor 39 euro Artisteer kopen en heeeeeel eenvoudig WP themes zelf maken.

  geplaatst op
 • Tja, dat kan ook inderdaad!

  geplaatst op
 • @jan, dat was niet het idee, maar dat kwam toevallig wel goed uit ;)

  geplaatst op
 • FileZilla is een fijn FTP pakket. En gratis, zit je dus niet vast aan een proefperiode.
  http://filezilla-project.org/

  geplaatst op
 • Ik ben ook een enthousiaste gebruiker van Wordpress op o.a. http://www.martijnstaal.nl, en vind dat het niet alleen voor 'standaard' blogs ingezet kan worden, maar ook prima als zeer effectieve website CMS. Wat vooral erg handig is, is de enorme community van honderdduizenden gebruikers die gratis of premium plugins en themes ontwikkelen die je kunt gebruiken.

  Waar ik nog wat vraagtekens bij heb: waar houdt het gebruik van WP ongeveer op? Wanneer kies je niet meer voor WP maar voor een ander pakket? Is Wordpress bijvoorbeeld geschikt genoeg voor het bouwen van een webshop, of kies je in dit geval eerder voor bijv. Magento/Oscommerce?

  geplaatst op
 • @martijn. Dat is een goeie vraag. Wordpress is een prima tool als CMS.
  Ik heb zelf nog geen ervaring met Wordpress als webshop, maar ik ga nu wel even uitzoeken welke mogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn.

  geplaatst op
 • it's very interesting post, thank you. By the way, such a nice blog you have

  geplaatst op
 • @Jan Willem, ben je er al uit?

  geplaatst op
 • heb je deze tutorial ook in het frans of een goede tip daiarvoor? Dit voor collegafokkers in Frankrijk.

  geplaatst op
 • @dora - helaas, mijn talen zijn niet zo goed.

  geplaatst op
 • Kreeg net een tip door voor een mooie plug-in van @vanhommel:
  WPtouch

  Deze plug-in zorgt dat je wordpress site er top uitziet op iPhone, Blackberry, Android etc...

  geplaatst op
 • Bedankt voor die tip van WPTouch. Ik gebruik nu al een tijdje WP Mobile Pack maar ben er niet tevreden mee.

  geplaatst op
 • Heel erg bedankt voor de korte cursus. Daar red ik me wel mee. Maar... ik heb al een bestaande site geregistreerd onder Active24 (Mamut). Website wil ik upgraden en omzetten naar Wordpress. Kan dat? En hoe? Je zou me erg helpen als je wat tips voor me had. .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) (ook bezig met http://www.ilovedonors.nl) werkend als PR en Communicatie consultant bij http://www.mindwize.nl

  geplaatst op
 • Geweldig eindelijk een duidelijke cursus om te gaan beginnen. Zelf proberen site op te zetten via Magix Websitemaker maar dat vindt ik helemaal niks en heb enkele blogs gezien via Wordpress en ga me daar aan wagen. Als het niet gaat lukken laat ik het weten voor info.

  geplaatst op
 • Hallo,
  Ik heb helemaal geen ervaring met wordpress, maar zal er toch aan moeten geloven aangezien Apple's iWeb straks niet meer te gebruiken is.
  Kan ik jouw tutorial volgen op de mac, wijst het dan voor zich? Of raad je me iets anders aan?

  Hartelijke groet,

  Yolanda

  geplaatst op
 • Ik ben bezig om een site te maken voor de ngg (http://www.gehandicaptengolf.nl (nu nog de oude site on-line)) wat ik niet kan vinden en ook niet mooi krijg is een organigram in de site. vanuit Word werkt dat ook niet echt.

  geplaatst op
 • Ik ben ook bezig met de html en php op mijn website. Het wordt een website met een webshop eraan gekoppeld. Nu kwam ik dit voorbeeld tegen van een theme (http://www.joomlatemplateclub.nl/), maar nu krijg ik dit niet zelf voor elkaar. Enig idee hoe ik dit kan bereiken?

  geplaatst op
 • Makkelijker is nog om een WordPress te nemen bij een van de managed WordPress hosters. Die verzorgen dan de hosting en techniek voor je zodat je zelf daar niet naar om hoeft te kijken. Hier staat nog wat over uitgelegd: http://wpmonster.nl/definities/managed-wordpress/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.