In toenemende mate wordt de laatste jaren geschreven en gesproken over het leveren van nieuwe TV diensten en de daarmee samenhangende toekomst van televisie en eerlijk gezegd wordt het eens tijd dat er daadwerkelijk iets tastbaars gebeurt.De komst van digitale TV heeft intussen wel een aantal veranderingen teweeg gebracht, maar behalve het vergroten van het aanbod aan lineaire TV zenders en het mondjesmaat aanbieden van films en TV programma’s “On Demand”, is er tot heden niet veel gewijzigd.
Weliswaar wordt momenteel veel aandacht besteed aan het kijken naar TV in HD kwaliteit, echter het aanbod van HD content is nog dermate minimaal, waardoor het wellicht nog even zal duren voordat “HD buizen” als gemeengoed zal worden beschouwd.Uit een recent onderzoek van Blauw Research (in opdracht van KPN),blijkt bovendien dat de Nederlandse consument helemaal niet zo veel waarde hecht aan meer TV kanalen. Sterker nog het aantal bekeken zenders per kijker, is in de laatste 2 jaar gedaald van gemiddeld 10 naar 7.
Betekent dat dan dat de consument niet geïnteresseerd is in meer “kijk” opties? Het wijst erop dat de kijker niet meer “van hetzelfde” wil, maar wel degelijk geïnteresseerd is in content, die hem of haar persoonlijk aanspreekt. De enorme toename van het aantal kijk-uren naar internet video spreekt wat dat betreft boekdelen. Ook de vele aankondigingen rondom 3-D televisie geven aan dat producenten van TV toestellen actief inspelen op de snel veranderende vraag van consumenten.
Na jarenlang consumentenonderzoek en met “enige hulp” uit de Maasstad heeft ’s werelds grootste chipfabrikant Intel, de koe bij de horens gevat en stelt zij producenten van consumenten elektronica en media service providers in staat, om anno vandaag, daadwerkelijk innovatieve en voor de consument relevante, mediadiensten te kunnen leveren.
De Nederlandse consument kan,als wereldprimeur, vanaf eind februari, onafhankelijk van zijn of haar bestaande TV aanbieder extra zogenaamde “Over-The-Top” TV services te ontvangen, volgens het mede door Intel ontwikkelde Widget Channel concept.
Er is, ook op MF, al veel over widgets gepubliceerd, maar toch nog even als “opfrisser”, TV Widgets zijn vergelijkbaar met de Apple iPhone apps, met dien verstande dat TV widgets, internet applicaties zijn die speciaal zijn ontworpen voor TV. TV Widgets moeten wat dat betreft niet worden verward met het doorlinken van internet content naar het TV toestel. Een uitgebreid rapport van Ernst & Young, “Will Widgets Work?” geeft een goed inzicht in de pro’s en contra’s van TV widgets.
Met name Yahoo geldt al enige tijd als de grote promotor van TV Widgets, echter voor de introductie op de Nederlandse (en ook de Spaanse) markt van Yuixx (een hybride mediaspeler, geschikt voor zowel de ontvangst van TV als internet TV Widgets) heeft Conceptronic gekozen voor een model dat is ontwikkeld door Intel en het Rotterdamse Metrological. Het open model van de Metrological/Intel Widget Gallery biedt content eigenaren aanzienlijk meer mogelijkheden en kent bovendien veel minder beperkingen dan de oplossing van Yahoo.
Het programma aanbod via Yuixx, zal steeds verder worden uitgebreid en biedt TV kijkers de mogelijkheid om te kiezen uit een veelheid aan (premium) content uit binnen- en buitenland. De consument is zodoende niet langer volledig afhankelijk van zijn of haar bestaande kabel-, satelliet of (IP)TV aanbieder en kan als zodanig grotendeels zelf zijn TV programmering bepalen en samenstellen.
Uit onderzoek van het Amerikaanse research bureau TDG blijkt dat consumenten prijs stellen op specifieke applicaties (widgets) waaronder, een zoekfunctie, waardoor de kijker snel en eenvoudig gemiste TV programma’s op aanvraag, zoals Uitzending Gemist kan oproepen (61%) of met een druk op de (afstandbediening) knop , instant (recente)films kunnen zien (49%). Hoog op het verlanglijstje staan ook de vraag naar actuele en locale weersverwachtingen (40%), toegang tot een persoonlijke programma gids (EPG) (35%) en het ontvangen van het laatste nieuws (afgestemd op persoonlijke voorkeur) (32%).
Yuixx speelt grotendeels op deze voorkeuren in en afgaand op de reacties, die Intel en haar Nederlandse partners ontvingen op de International Consumer Electronics Show (7-10 januari) in Las Vegas, bestaat er veel internationale belangstelling in welke mate de Nederlandse consument zal omgaan met de Yuixx’ Over-The- Top media diensten en ook wat de reactie van de bestaande TV aanbieders in Nederland zal zijn.
Nederland als internationaal media rolmodel, het zou toch wat zijn?