Online video: Hulu en Facebook groeien harder dan YouTube

30 november 2009, 06:11

{title}Elke maand brengt comScore nieuwe cijfers over de consumptie van online video in de Verenigde Staten. Wetenswaardig, maar meestal niet zo spannend. De lijstjes over oktober laten echter interessante trends zien. Facebook en Hulu groeien explosief, terwijl de vaart er bij YouTube nu helemaal uit lijkt te zijn. Waar gaat dat heen?

Hulu verstevigt positie

Het totale gebruik van internetvideo neemt in de Verenigde Saten nog maar geleidelijk toe. Het aantal bekeken streams op Hulu groeide in oktober echter met 47%. Hiermee verstevigde het portaal voor professioneel geproduceerde videocontent zijn tweede plaats achter YouTube. Waarom ze zo hard groeien, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt dat de winst voor een deel ten koste gaat van partijen die content aan Hulu bijdragen, zoals Fox.

Facebook op weg naar de top drie

Facebook bereikte in oktober voor het eerst de top tien van online videodiensten. Dat gold zowel voor het aantal bekeken streams als voor het aantal unieke kijkers. Als de trend doorzet, zal de sociale netwerkdienst misschien al volgende maand – achter YouTube en Hulu – in de top drie van comScore belanden. Marktonderzoeker Nielsen zet ze nu al op die plaats.

Premium content

De langverwachte doorbraak van Facebook als online videoplatform is een eind op weg geholpen doordat ze steeds meer premium content weten aan te trekken. Die is onder meer afkomstig van ABC en NBC (nota bene de eigenaar van Hulu). Zo beleefden de nieuwe NBC-serie Community en andere programma’s hun première op Facebook. Gebruikers konden natuurlijk live commentaar leveren.

{title}

Facebook heeft als vriendennetwerk grote sociale kleefkracht. Nu de dienst kennelijk ook in staat is om premium content binnen te halen, zou ik er als Hulu toch niet helemaal gerust op zijn.

Facebook vs YouTube

Aan de andere kant is bij YouTube de groei er volgens comScore nu wel uit. Waarmee we beland zijn bij de vraag der vragen: vormt Facebook een bedreiging voor YouTube? In ieder geval worden ze zeker steeds beter in personal video sharing. En juist dat sociale aspect is de kracht van YouTube. Misschien is Facebook daarom als enige in staat om de videoreus serieuze competitie te gaan bieden. Is de toekomst van online video aan Facebook? Je mening in de comments wordt zeer gewaardeerd.

Tevens verschenen op Zoomz.

Paulus Veltman
speaker | innovator bij Newnataq

Paulus is keynote speaker, trendwatcher, innovation manager en adviseur op het gebied van nieuwe media. Veel mensen kennen hem ook van de gratis Twitterhandleiding die hij al jaren publiceert. Paulus is Amsterdammer en gek op reizen, internetvideo, fotograferen, India en evolutie.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Joery Bruijntjes

  Ik vind je insteek een beetje vreemd. Immers; hoe groter je bent, hoe moeilijker het is om te groeien. Van 1 miljoen leden naar 1,1 miljoen leden is een stuk moeilijker dan van 10.000 naar 15.000 leden. Ook vind ik het met elkaar vergelijken van deze diensten in termen van bereik niet zo relevant.

  Nieuwswaardiger is dat je, zoals je zelf al aangeeft, ziet dat deze platformen verschillende strategieën aan het ontplooien zijn (user generated vs premium content vs ‘open’ distributieplatform). In dat opzicht zijn de cijfers eerder relevant om de potentie van deze strategieën aan te geven en ontwikkelingen te volgen.


  30 november 2009 om 07:44
  Ed Steenhoek

  Rekenen met statistieken is lastig. Zeker als je van maand naar maand gaat.

  In de absolute groei van september naar oktober groeit Hulu sterk. Veel sterker dan haar marktaandeel. In de absolute groei van juli naar oktober groeit Hulu echter ongeveer in overeenstemming met haar marktaandeel.

  Kijkend naar Google (dus You Tube) is het aandeel in de absolute groei van september naar oktober ver beneden hun marktaandeel. Over de periode juli tot en met oktober is het aandeel in de absolute groei lager dan het marktaandeel.

  De conclusie mag dan best zijn dat You Tube markt aandeel verliest met een verrassend laag aandeel in de absolute groei over de laatste maand. Hulu is duidelijk ‘hot’ maar bij lange na structureel nog niet op het niveau van You Tube.

  Wat interessant is, is om te zien hoe de absolute aantallen de komende maand er uit zien. Is oktober een afwijking ten opzichte van de trend of een definitieve trendbreuk?

  In die zin kan ik de insteek goed begrijpen. Zou alleen graag wat meer getalletjes zien 😉


  30 november 2009 om 08:18
  paulusveltman

  @Joery Bedankt voor je nuancering. Hij ging mij er ook vooral om dat verschillende strategieën op dit moment leiden tot behoorlijk spectaculaire verschuivingen in de comScore-cijfertjes. Dat is jarenlang niet op deze schaal gebeurd.


  30 november 2009 om 08:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!