It’s the people, stupid! IAB video-interviews | deel 2
Marco Derksen | Marketingfacts | IAB | IAB Interact 09 from punkmedia on Vimeo.
Marco Derksen (IAB, Marketingfacts): “Wat de komende jaren steeds belangrijker gaat worden is dat het steeds meer weer om mensen gaat, dat is ook de thema van deze IAB Interact. Ruim 100 jaar geleden, voor de massaproductie en massacommunicatie, was het belangrijkste de mond-tot-mondreclame. Eigenlijk is dat waar we door de nieuwe media weer naar toe teruggaan: mond-tot-mondreclame via nieuwe media. Het gaat weer om mensen.”
Tijdens IAB Interact 09, woensdag 25 november, gaf een aantal onliners antwoord op de vraag: 2010? Hieronder nog vier: Ben van der Burg (WebAds), Mathys van Abbe (Mobypicture), Wolter Tjeenk Willink (Traffic Builders) en Jeroen de Bakker (2009 Amsterdam).
Ben van der Burg | WebAds | IAB Interact 09 from punkmedia on Vimeo.
Ben van der Burg (WebAds): “Als ik kijk naar de cijfers van mobiel gebruik de laatste twee jaar: dat zet wel door. De groei die wij hebben met contentintegratie, met non-display formaten is mooi, want dan hou je waarde in dat internet. Nog steeds zal de cpm-prijs blijven dalen wat voor veel uitgevers lastig zal worden. Dat compenseert niet helemaal non-display, maar dat moeten we wel gaan proberen. Wat belangrijker is, is dat we niet meer moeten praten, maar dat we het moeten laten zien.”
Mathys van Abbe | Mobypicture | IAB Interact 09 from punkmedia on Vimeo.
Mathys van Abbe (Mobypicture): “Als ik ergens in zou moeten investeren zou het in mobiele applicaties zijn, slimme kleine handigheidjes die je leven kunnen verbeteren. Je kunt een applicatie bouwen van tussen de 8 en 15 duizend euro, dus met een ton zou ik zeven spannende avontuurtjes aangaan. We zijn een aantal platformen aan het bouwen die helpen om livereports te geven van nichegroepen, waaronder de Rabo-wielerploeg.”
Wolter Tjeenk Willink | Traffic Builders | IAB Interact 09 from punkmedia on Vimeo.
Wolter Tjeenk Willink (Traffic Builders): “Op zoekmachinemarketinggebied gaat videoadvertising erg belangrijk worden. We zien dat universal search steeds meer in opkomst is en dat andere type zoekresultaten naast normale webpagina’s als content naar voren komen: dan moet je naast afbeeldingen denken aan video, onderscheid maken in blogs, nieuwsresultaten etcetera. Juist die video biedt adverteerders veel mogelijkheden om de interactie met de doelgroep op te zoeken.”
Jeroen de Bakker | 2009 Amsterdam | IAB Interact 09 from punkmedia on Vimeo.
Jeroen de Bakker (2009 Amsterdam): “Ik hoop dat adverteerders het internet meer gaan vinden voor merkcampagnes, niet alleen maar voor conversiegerichte zaken die afgerekend worden op clicks, views en dat soort zaken. Online is een fantastisch medium om merken te bouwen, daar is nog weinig ervaring mee met grote adverteerders, ik hoop dat dat meer gaat gebeuren en dat we daarvan ook de effectiviteit van vaststellen.”
Beetje dom om te zeggen dat reclame 100 jaar geleden enkel uit mond op mond reclame bestond.
Meneer derksen is duidelijk niet thuis in dit wereldje. Er is een rijkdom aan reclame geschiedenis die zelfs de voorganger van de abri kent, het moving billboard op karren en wagens. Advertenties waren heel normaal in die tijd.
Ik stel voor even reclame geschiedenis te gaan lezen voordat u weer zo’n niet al te slimme opmerking plaatst.
Als u de volgende keer eens zegt dat reclame 500 jaar geleden enkel mond op mond was… Maar ja, dat was dan ook een tijd dat mensen überhaubt anders met elkaar omgingen.
Middelmaat kreeg toen ook nog geen podium.
@Herr Lehrer: noem mij eens wat voorbeelden van reclame uit de negentiende eeuw (of ouder). En verder raad ik je aan om Wilbert Schreurs Geschiedenis van reclame te lezen. Begint ongeveer bij 1870. Okay, iets meer dan 100 jaar geleden 😉
Mooie serie video’s geworden HJ!
@Marco: ben je nog nooit in Pompeii geweest? 😉
@Jaap: Ja, en de uitvinding van het wiel heeft zeker ‘auch keine wesentliche Bedeutung’ voor wat betreft vervoer…
Juist Carl: niet het wiel maar de as zou ik zeggen, en later de transmissie en versnellingsbak. Daar gaat het om. Overigens ben ik geen fan van analogieën. Die gaan p.d. mank. Dus even terug naar Des Pudels Kern:
“Das vereinzelte Auftreten der Reklame kann von Zufällen herrühren oder von der Geschäftstüchtigkeit eindes Kaufmanns; ihre Eroberung des Wirtschaftslebens während eines Zeitalters, ihrer Gestaltung und Anerkennung als Institution sind dahingegen nur unter bestimmten allgemeinen Voraussetzungen möglich.” Alweer die verdomde pagina 327 😉
@Marco
Dat je een boekje van een marketing mannetje hebt gelezen wil niet meteen zeggen dat die persoon gelijk heeft.
Dieper in de zaken duiken maakt je slimmer. Maar het kost wat meer tijd.
Misschien eens beginnen met Wiki te zoeken over de geschiedenis van advertising. En zo ga je steeds verder. Op die manier doe je ook nog eens kennis op en kom je niet twee keer achter elkaar met een redelijk domme opmerking… Je tweede opmerking dat reclame rond 1870 ergens begon is te lachwekkend voor woorden.
Duik eens in de Romeinse geschiedenis, of kijk eens naar de Egyptenaren.
Daar werden hele campagnes op posters van papyrus gezet.
Maar het meest lachwekkende is dat jij over marketing en reclame durft te praten als je dit soort basics al niet weet.
Foei, foei Marco. Je bent vast een aardige vent maar hier maak je een uitglijder die klassiek te noemen is.
Ten slotte nog een mooie quote die veel mensen in advertising al kennen:
It is likely that the Roman Empire was the cradle of advertising and marketing, where many of the practices of advertising as we know them now were developed.
@Herr Lehrer: ‘reclame’ is van alle tijd, maar de manier waarop het nu wordt ingezet is gekoppeld aan de industriele revolutie en massa productie. Misschien moet jij ook eens wat andere boekjes gaan lezen voordat je hier als schoolmeester gaat reageren. En waarom anoniem?
@Herr Lehrer: Het zou voor de discussie (die je kennelijk graag persoonlijk wilt maken) bijzonder boeiend zijn, als je ingaat op de commentaren van Jaap Bloem hierboven. Die heeft bijzondere moeite gedaan en veel boeken en internetsites gelezen om je aan wat verfrissende denkbeelden te helpen.
Oh, en belangrijker: Laten we het verder hebben over wat 2010 de branche gaat brengen.
@Herr Lehrer: Dacht, met uw welnemen, dat u als “strenger Lehrer” wel een kleine correctie kon waarderen, aber Spass beiseite 😉 Zou inderdaad graag willen dat u even op de inzichten van de rasklassieker Theodor Geiger zou reageren. Hier zijn ze nog even, de highlights van blz. 327:
“Erst um 1800 herum entstanden die Voraussetzungen für die Reklame in der Wirtsschaftsstruktur. Im 17. und 18. Jahrhundert war kein Platz für ihre Funktion.”
“Es ist der Stolz des Kulturchronisten, wenn er einen noch früheren Fall von Reklame […] aufspüren kann. Es wird hingewiesen auf Inserate für Kaffee (1652), Schokolade (1657) und Tee (1658) zur Zeit Cromwells – auf Philippe-Augustes Verordnung von 1220 über die Französischen Weinrufer – und auf die pompejischen Ladenschilder aus der Zeit Vespasians I. Für die Erwerbsgeschichte kann das alles keine wesentliche Bedeutung haben.”
“Das vereinzelte Auftreten der Reklame kann von Zufällen herrühren oder von der Geschäftstüchtigkeit eines Kaufmanns; ihrer Eroberung des Wirtschaftslebens während eines Zeitalters, ihrer Gestaltung und Anerkennung als Institution sind dahingegen nur unter bestimmten allgemeinen Voraussetzungen möglich.”
Ik hoef u, seher geehrter Herr Lehrer, toch niet eerst in het Nederlands te vertellen wat daar staat, nietwaar? En het komt – laat ik eens een tip van de sluier oplichten – gloeiend dicht bij de opmerking van Marco Derksen. Want, geachte Herr Lehrer, het gaat, zoals ik tegen Carl ook al zei, niet zozeer om het wiel – het rolprincipe – als wel om de as, de transmissie en de versnellingsbak. Het heeft in mijn opinie weinig zin om principe tegenover momentum te stellen, zoals u doet. En al zeker niet met zoveel aplomb en sarcasme. Maar dat kan een kwestie van (goede) smaak zijn 😉
Marco Derksen maandag 30 november 2009, 8:29
Het is maar een tip Marco. Je roept iets in een interview wat totaal nergens op slaat en daar wijs ik je op. I.p.v. hier iets van te leren praat je liever recht wat krom is.
Maar die beslissing is aan jou.
Jaap Bloem,
u begrijpt mijn hele punt denk ik niet. U heeft met blije open ogen een boek gelezen wat voor u een waarheid is.
Als u daarmee de hele geschiedenis afdoet als onzin heeft een verdere discussie geen zin.
Maar vertaal het eens voor iedereen hier. Misschien ziet u dan zelf wat er mis is met uw betoog.
Dit staat trouwens volledig los van de opmerking van Marco Derksen. Hoe u die vergelijking kan trekken is mij vreemd.
Kom op Jaap bloem, even van je luie bips afkomen en je copy/paste stukjes eens onderbouwen.
En met de uitvinding van het wiel bedoelde men het rol principe beste Jaap, niet de uitvinding van de circel. Dit om je even op weg te helpen.
Uw schrijver die u blijft copy/pasten zegt ook dat reclame al veel erder bestond, echter zou het zo klein zijn dat het voor de reclame geschiedenis van weinig betekenis zou zijn.
Dat is een andere discussie.
Reclame was er wel zeker maar niet in enorm grote mate. Dat snapt iedere kleuter wel.
Misschien moet u toch beter leren lezen en dit in de context van de discussie proberen te krijgen. Uw argumentatie onderbouwt de mijne meer dan die van de Derksen.
@Herr Lehrer: Ruim een eeuw geleden was mond-tot-mond wel degelijk de enige significante manier van reclame. Affiches, wandschilderingen, kranten enzo waren voor een kleine kapitaalkrachtige en geletterde groep, en hooguit een cult in de opkomende metropolen. Uithangborden waren markante punten, bij gebrek aan een goed ontwikkeld menselijk reukorgaan.
Door de millennia heen was de rest van de mensheid analfabeet, verstoken van media-contact en (relatief) arm. Nog weer eens, en voor de allerlaatste keer: het gaat om momentum en niet om het principe. Theodor Geiger, die u niet kent, zei hetzelfde.
Werbung (werving) is er altijd geweest. Om je in het oudste beroep ter wereld aan te prijzen verfde je je. Werben >> verven — in het Indogermaans vast 1 stam 😉 Goed dan: makeup en parfum zijn de oudste vorme van reclame. Dat accepteren we niet in de definitie. Waarom niet? Omdat het een volstrekte open deur is.
Zo’n tautologie of axioma is van belang in formele systemen. Maar niet in een verhaal over wat er in de reclame gebeurt en hoe zij zich verder doorontwikkelt. Ben het daarin roerend met Marco Derksen eens: persoon-tot-persoon is met webmedia de grote ommezwaai van vandaag in het hier en nu.
De grote mediamagnaten laten dat lekker voor zich werken. Zie de vrijages van CNN met Facebook & the like. Zelfs onze eigen NOS probeert het. Terwijl Obama laatst in China bekende zich nooit op Twitter te hebben begeven. Hype & fake rule in het nieuwe-medialandschap! Hebben we daar soms iets te pakken? Transparantie en Change enerzijds — tegelijk met liegen en bedriegen als nooit tevoor. Makeup en geurvlaggen. Wie daarover?
Herzlichen Gruss, Herr Lehrer. Jaap
Herr Lehrer heeft absoluut een punt.
Zeggen dat reclame pas 100 jaar bestaat is net zo snugger als een dokter zegt dat de geneeskunde pas 100 jaar bestaat. Er is trouwens veel meer nieuws van de romeinen bekend sinds 4 jaar geleden. Een aantal dingen zijn drastisch herzien over hun leef gewoonten.
Een boek dat uit de jaren 80 komt, en dit dan ook nog te quoten is niet echt slim daar men weet dat kennis met de jaren groeit.
@Kniesoor & HL: Momentum vs Principe is een NON-discussie.
Jaap
gaan schelden door mij Kniesoor te noemen is typisch.
Ik las al uit uw comments dat het u niet om de waarheid ging maar om uw gelijk. Lees uw denigrerende reacties eens na.
Dit bij elkaar maakt het kinderachtig en voor mij geen discussie waardig.
Ik wens u succes met deze scheld tactieken.
ik lees nu dat je geen idee hebt wat reclame is.
Ik lees dat je zegt dat reclame enkel het geschreven woord is. Natuurlijk is dit niet zo. Reclame is er om je product op de markt te brengen en een zo groot mogelijke groep hiermee te bereiken. Hoe je dit doet is een creatief proces, ook in de jaren voor christus.
Het is bekend dat de Egyptenaren mensen inhuurden die een bepaalde boodschap bleven herhalen en hiermee op de markten rondliepen. Dit als mond op mond reclame te typeren is vreemd daar de mensen een specifieke boodschap uit hun hoofd moesten leren. Soort van radio commercial zal ik maar zeggen.
mond op mond reclame heeft een andere betekenis.
Dat heeft met de consument zelf te maken. Zijn bereidheid om over zijn product/dienst ervaring met een ander te praten.
Maar terug naar de uitspraak van Derksen;
Ruim 100 jaar geleden was de belangrijkste reclame mond op mond reclame.
Reclame bestond al ten tijde van het Romeinse Rijk: er zijn reclameboodschappen teruggevonden in de ruïnes van Pompeii. In de commercieel succesvolle Gouden Eeuw werd in Nederland ook al reclame gemaakt in kranten. Het eerste reclamebureau werd in 1843 door Volney Palmer in Philadelphia opgericht.
Nu kun je wel met je lievelingsboekje liggen schermen maar dit kan je net zo goed doen met een sprookjesboek van Hans en Grietje.
Feiten! Daar gaat het om en niet om je treurige manier je vriendjes te beschermen. Of is Marco Derksen niet begaafd genoeg om zichzelf te verantwoorden als marketing ‘kenner’ die zo’n blunder maakt?
Ik woon nu 4 jaar in nederland en wat me opvalt dat velen, vooral in marketing geen enkele kennis bezitten. Zelf kom ik uit Iran en daar is men blij als men een correctie op een fout krijgt. Daar leer je namelijk van.
We hebben een spreekwoord, vrij vertaald: Enkel de dommen lopen met hun vingers in de oren door de tunnel die voor ze is aangelegd…
Nederland is een land waar je heel makkelijk een spreekstoel krijgt ook al heb je niets te melden.
Verrassend blijft dit voor mij.
@ Allen.
Wel goed luisteren en lezen. Marco Derksen zegt het volgende:
* Ruim honderd jaar geleden was het allerbelangrijkste mond op mond-reclame …etc.
* Mensen vertelden aan elkaar wat ze goed vonden en op die manier …. etc.
* Het kwam niet veel verder dan de buren en de familie etcetera en het marktplein en wat je ziet…etc.
=
“Beetje dom om te zeggen dat reclame 100 jaar geleden enkel uit mond op mond reclame bestond”
Juist ja. Een beetje dom.
=
Frau Lehrerin
Dank voor uw bevestiging…
Herr Lehrer,
Niet alleen moet u uw oren eens laten uitspuiten, uw mond eens spoelen, maar het lijkt me raadzaam ook een [lees]bril aan te schaffen.
Een fijne avond nog.
Frau Lehrerin maandag 30 november 2009, 19:45
Schelden, tja, dan weet je het niveau… En weer is mijn punt gezet.
Ik dank u voor deze discussie heren en wens u een vruchtbaar en vooral wijs leven toe.
@Herr Lehrer / Herman Kniesmeijer: Wonen jullie samen of hebben jullie toevallig hetzelfde ip-adres?
“Enkel de dommen lopen met hun vingers in de oren door de tunnel die voor ze is aangelegd…”
Prachtig citaat! En bedankt voor de discussie. Die we nu dicht moeten gooien, helaas. Zonde.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!