SlideshareReview (57): Bottom-up is niet genoeg
De wijsheid ligt op straat. Gewoon een beetje crowd-sourcing en je organisatie is weer helemaal boven Jan. Maar ondertussen heeft zelfs de meest sociale media-goeroe door dat het toch net iets ingewikkelder ligt. In een maar liefst 78 sheets tellende presentatie vertelt Francesco D’Orazio van het Engelse Facegroup dat crowd-sourcing onderdeel moet zijn van een groter proces.
De bottom-up methode waarbij grote groepen mensen via allerlei sociale media worden in gezet om mee te denken over de diensten en producten van een bedrijf is onderdeel van een grotere verandering van marketingstrategieën en technieken:
- Van consumers naar people
- Van observation naar immersion
- Van respondents naars partners
- Van messages naar relationships
- Van campaigns naar story
- Van one size naar nich tailored
- Van channels naar experiences
- Van silos naar collaboration
- Van monolithic naar adaptive
Maar de bottom-up aanpak, horende bij crowd-sourcing brengt ons wel een heel stuk verder, maar is bepaald geen garantie dat we als bedrijf zullen (blijven) floreren. Daartoe is het noodzakelijk dat crowd-sourcing onderdeel wordt van een groter plan. Heel kort samengevat beveelt de presentatie drie aanvullingen aan:
- Niet alleen maar bottom-up, maar aanvullen met een top-down aanpak
- Niet alleen crowds die nadenken, maar aanvullen met individuen
- Niet alleen groepsdenken, maar aanvullen met indivueel nadenken.
De presentatie van d’Orazio laat dit groter geheel zien, verluchtigd met een groot aantal vrolijk uitgewerkte structuurschema’s. Relatief zware kost, maar goed uiteengezet en tot nadenken stemmend.