De Mexicaanse griep vaccinatie: Overheid vs social media

5 november 2009, 09:12

{title}Het lijkt een ongelijke strijd te worden: de oproep van de overheid en van de WHO om je toch vooral wel te laten vaccineren tegen de continue stroom van berichten over het gevaar van de vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep.

Tegenstanders van vaccinatie kunnen middels social media heel slim inspelen op een gevoel van onrust. Als beheerder van de Mexicaanse-griep startpagina krijg ik dagelijks meerdere aanmeldingen van sites of youtube filmpjes die “bewijzen” dat het vaccin levensgevaarlijk is en dat de overheid en de WHO in deze belangrijke informatie achterhouden. De autoriteit van de aangehaalde bronnen is veelal niet duidelijk, het doet een beetje denken aan de reclames waarin deskundigen met witte jassen hun boodschap verkondigen. Het lastige is dat hoe harder de overheid reageert met voorlichtingscampagnes, hoe harder de sceptici zullen roepen dat er sprake is van een actie om “de waarheid” te verbergen. Ook geldt voor veel mensen het idee dat waar rook is wel vuur zal zijn.

Massamedia en vertrouwen

De strijd is ook moeilijk: massamedia die verkondigen dat prikken goed is tegen een constante stroom van berichten dat het wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Wat dat betreft zou de overheid veel zwaarder in moeten zetten op de social media en moeten participeren in het debat. De Twitter account van grieppandemie.nl (met nauwelijks volgers op dit moment) wordt nu ook niet gebruikt om dialoog te voeren maar alleen om de boodschap te blijven pushen. Het is een bekend gegeven dat consumenten advertenties in massamedia nauwelijks nog vertrouwen terwijl er erg veel waarde wordt gehecht aan de mening van anderen die middels de social media steeds eenvoudiger verspreid kan worden.

Paniek voorkomen

Wil de overheid paniek voorkomen dan moet ze niet meer gaan communiceren maar beter gaan communiceren door te luisteren en gericht antwoord te geven op gevoelens van onrust die momenteel leven. Wat dat betreft lijkt het ook hier tijd voor een webcare-team.

Er worden door individuele artsen en ziekenhuizen wel pogingen ondernomen om social media in te zetten om te reageren op de gevoelens van onrust maar een beredere en beter geregiseerde aanpak lijkt in deze op zijn plaats.

De kans op een debacle is namelijk aanzienlijk: eerder dit jaar slaagde de vereniging “Kritische Prikken” er in om de vaccinatie campagne tegen baarmoederhalskanker bij meisjes te torpederen.

Ludo Raedts
Founding Partner bij RIFF

Categorie
Tags

26 Reacties

  Annelies Verhelst

  Het is ook maar een lapmiddel, zo’n vaccinatie, om de onrust onder de bevolking een beetje te temmen. Ik persoonlijk vind het onzin, het is net als alle andere griep ook gewoon een griep en omdat ie vrij nieuw is, ben je daar niet zomaar ff resistent tegen en dus loop je kans op doodgaan, logisch toch. Maar los van het griepprikje kun je denk ik beter zorgen dat je weerstand gewoon goed is, zoals dat bij elk griepje wonderen lijkt te doen. Ook dat baarmoederhalsgedoe vind ik wat overdreven, maar op zich net iets terechter, omdat je daar niet met n goeie weerstand aan kunt werken om t niet te krijgen (of wel, geen idee eigenlijk, wellicht doet hygiëne daar betere dingen).

  Maar dat we ons om de haverklap voor vanalles moeten inenten vind ik een beetje overtrokken in ieder geval, omdat er een paar mensen doodgaan, toevallig ook wereldwijd (goh, SARS, mond- en klauwzeer, rings any bells) is er grote paniek en omdat er nu een antivirus is, moeten we daar meteen gebruik van maken. En een beetje webcareteam helpt niet tegen paniek hoor, alleen betrouwbare artsen die zeggen dat er niks aan de hand is kunnen helpen, OF een vaccinatie die voorkomt dat je doodgaat (en dood gaan we allemaal).

  Je zou bijna gaan geloven in die ghoststories over inspuiten van AI-shit zodat de overheid ons kan volgen…


  5 november 2009 om 09:57
  boyke ten Broeke

  Jammer, had gehoopt dat marketingfacts niet aan die mexicaanse griep hype mee zou doen.

  Vind die hele mexicaanse griep Enorm overdreven. Het is een zeer milde griep en er gaan jaarlijks meer mensen dood door de gewone griep.Echter daar hoor je niemand over.

  Klein verzoekje aan iedereen om niet mee te doen aan die foute paniekzaaierij.

  Ik heb ook die griep gehad, 3 daagjes en je bent er weer vanaf en zo beroerd voelde ik me nou ook weer niet. Gewoon flink fruit eten, alle vitaminen en stoffen binnen krijgen die je voor een goede weerstand nodig hebt.

  @ Annelies Verhelst. Mee eens met je post.


  5 november 2009 om 10:37
  Willemijn

  @Annelies verhelst: Je opmerking over een eventueel verband tussen baarmoederhalskanker en hygiëne vind ik echt niet kunnen


  5 november 2009 om 10:46
  petra kroon

  Dit voorbeeld geeft eens te meer aan dat autoriteiten en daarmee ook de klassieke media afgedaan hebben als geloofwaardig en dat alleen nog maar waarde gehecht wordt aan de opvatting van vrienden, familie of je buren.

  Het toont ook aan dat autoriteiten bij zichzelf te rade moeten gaan hoe ze op de meest effectieve wijze hun doelgroepen kunnen bereiken.

  @Annelies Verhelst

  ‘baarmoederhalsgedoe’ is een wel heel denigrerende benaming van een afschuwelijke aandoening. Ik vind dat je je ove geen enkele op zo’n manier mag uitlaten, maar zeker niet over baarmoederhalskanker. Ter jouwer informatie: hygiëne heeft alleen zin voor mannen om het te voorkomen, dus voor vrouwen geldt dat alleen het gebruik van condooms hen kan beschermen.

  Daarnaast ging deze post niet over in hoeverre vaccinaties effectief zijn of niet maar in hoeverre media een rol spelen bij acceptatie van vaccinatie. Het zou je gesierd hebben als je daar afdoend op had gereageerd.


  5 november 2009 om 11:34
  John

  Schitterend, die complotidioten zitten overal. Er hoeft maar een blogje het woord vaccin te laten vallen, of figuren als Hans komen weer met de obligate lijstje Youtube filmpjes en kulverhalen over de NWO.


  5 november 2009 om 12:09
  bramkoster

  Mensen, mensen, pas nou op met die opmerkingen over de overheid. Stiekem zitten die namelijk ook achter Marketingfacts! Mf is gewoon een pion in de totstandkoming van de Nieuwe Wereldorde, met Balkenende als President van de Wereld (moewaahaahaa!!!).

  Wie hier negatief reageert, kan de Tamiflu wel vergeten en krijgt een enkeltje Mexico…

  Oh ja, ff on topic: nog meer communiceren over die griep werk kan natuurlijk averechts werken. De pandemie van informatie óver de griep is nu al vele malen erger dan die van de griep zelf.

  Lees trouwens de eerste zin nog eens: “… de oproep van de overheid en van de WHO om je toch vooral wel te laten vaccineren tegen de continue stroom van berichten over het gevaar van de vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep.” Ik zou me inderdaad erg graag laten vaccineren tegen die continue stroom van berichten… 🙂


  5 november 2009 om 12:13
  Annelies Verhelst

  @petra en willemijn: sorry het was niet zo cru bedoeld als het daar staat. Ik weet, omdat ik zelf vrouw ben, ook wel dat het een gruwelijk iets is, ik doelde qua gedoe meer op de vaccinatiehype rondom de baarmoederhalskanker (dat werd namelijk ook genoemd in het artikel). Die ziekte bestaat al minstens zo lang als de griep lijkt mij, en ook daar werd ineens een hoop ophef over gemaakt, ook al is het goed dat er iets tegen gedaan kan worden (als inderdaad blijkt dat het helpt, want dat is ook maar de vraag vooralsnog). Hoe dan ook, mijn welgemeende excuses, het was een snelgetypte reactie, die wellicht wat te hard overkwam. Neemt niet weg dat hygiëne (Lactacyd speelt er ook handig op in) sowieso niet verkeerd is en wellicht deels ook helpt (er stond ook “wellicht” dus zo enorm reageren op die verbandlegging is ook een beetje overtrokken), niet alleen bij mannen. Condooms helpen dan vanzelfsprekend ook. Dus das een goed punt. Al heb ik sowieso de indruk dat we ook hiervan, zoals met veel vormen van kanker, niet weten hoe het veroorzaakt wordt en dus wat je eraan kunt doen.

  Terug naar de griepvaccinaties maar weer, enough said. Wow, wat een hoop informatie over die hypes en complotten!


  5 november 2009 om 15:49
  John

  “Hoezo NWO kulverhalen? Volgens de volgende media anders niet”

  En hoppa, weer die hele riedel YouTube video’s etc. Voor het geval we het nog niet begrepen hebben, nietwaar Hans? En leg ons nu eens in je eigen woorden uit, en dit keer niet met verwijzing naar externe links, wat die zogenaamde NWO nu in godsnaam met de griep te maken heeft. Oh en voor het geval je het niet begrepen had: je bent echt bij de verkeerde doelgroep beland.


  6 november 2009 om 05:48
  Jasper van Weerd

  Wat ik graag zou willen weten is wie de regie voert bij de overheid…. is er iemand centraal verantwoordelijk?


  9 november 2009 om 17:01
  Sophie

  @ Annelies Verhelst

  ik heb zelf de prik(ken) tegen baarmoederhalskanker gehad. Ik vind je redenering bijzonder kort door de bocht geformuleerd. Baarmoederhalskanker heeft absoluut niks te maken met de hygiëne van de vrouw. Het overkomt, net zoals met alle andere soorten kanker, mensen zomaar. Toch ben ik het wel met je eens dat er te snel naar een spuitje wordt gegrepen. Momenteel schrijf ik een essay over hoe de medische wetenschap is doorgeslagen in ons hele bestaan. Van geboorte (embryoselectie) tot de dood (euthanasie) bemoeien de medici zich met ons leven. Kinda weird eigenlijk…


  9 november 2009 om 19:03
  Annelies Verhelst

  @sophie ik ben bekend om het kort door de bocht formuleren, ik bedoel het meestal enigszins genuanceerder. Toch ben ik ervan overtuigd dat kanker niet “zomaar” gebeurt. Over sommige soorten is misschien niet veel bekend, maar van anderen is duidelijk dat een bepaalde levensstijl een oorzaak kan vormen voor kanker. En let wel, hier staat: EEN. Net als dat ik ook niet zeg dat slechte hygiëne DE oorzaak is van baarmoederhalskanker, natuurlijk niet. Maar ik zeg dat een goede hygiëne WELLICHT kan HELPEN, en helpen hoeft maar in kleine beetjes te zijn om net iets ergs te voorkomen. En als je ziet hoe sommige vrouwen met hun persoonlijke hygiëne omgaan, vind ik dat ik best een statement mag maken over dat hygiëne WELLICHT kan HELPEN. Net als honderdduizend andere dingen waarschijnlijk.

  Maar je essay vind ik dan een stuk interessanter dan de discussie over wat of niet helpt. Ik probeer zelf de dokter zoveel mogelijk buiten mn leven te laten, zolang ik de noodzaak voor een prik niet zie haal ik em niet en zelfs paracetamolgebruik stel ik zo lang mogelijk uit. Soms gaan dingen gewoon vanzelf over namelijk (net als een griepje, verkoudheidje, pfeiffer, en gek genoeg gaan ergere dingen ook wel eens vanzelf over). Nja, ik denk dat hier en daar bepaalde industrieën in leven worden gehouden door het zaaien van angst. Maar goed, ander verhaal.


  9 november 2009 om 19:43
  Tanja

  Interessant hoe iedereen het ministerie adviseert en daarbij aannames doet over wat wij wel en niet doen en al weten over social media. Ik vertel graag nog eens het echte verhaal, met nuances.

  De mediahype is nu vooral met z’n allen de zwarte piet toespelen naar de vermeende non-communicatie van het ministerie, vaak ook met de bijbedoeling zichzelf te profileren.

  Intussen, dank voor de tips uiteraard.


  12 november 2009 om 21:11
  www.fruitmandshop.nl

  Dit soort spookverhalen komt door de snelheid waarmee informatie via internet zich verspreid. Daarnaast weet je nooit van wie berichten afkomstig zijn. Jammer, want inenten lijkt mij heel verstandig…

  Jan

  Fruitmandshop.nl


  19 november 2009 om 13:08
  nathalie

  mexicaanse griep is gewoon fucking bullshit !.

  ik laat me niet inenten.

  en ik weet zeker dat ik het niet krijg !.

  mensen leef gewoon je eigen leven het is neit anderser dan een normaale griep.

  ze wilen gewoon paniek zaaien ofzooo.

  xx’ nathalieeeeee


  20 november 2009 om 13:41
  Rens

  @nathalie

  Zeg dat tegen de ouders die hun kind hebben verloren aan de griep.

  Maar aan je spelling te zien ben je nog nat achter de oren. Het is je vergeven.


  24 november 2009 om 07:54
  Robert

  Free info like this is an apple from the tree of knwgeedol. Sinful?


  9 juli 2015 om 01:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!