10 SEO tips voor YouTube

21 oktober 2009, 03:15

{title}YouTube video’s kunnen (uiteraard) zowel hoog eindigen in de zoekresultaten van zoekmachines als in de zoekresultaten van YouTube zelf. Een video alleen, zonder beschrijvingen en tags, is niet goed genoeg om hoog te scoren. Wil je een beetje gevonden worden tussen al die honderden uren film die er dagelijks op de videosite verschijnen, dan kun je je houden aan deze tien tips van iMediaconnection: ‘10 SEO tips for YouTube’.

‘Anybody who does business online should consider taking advantage of the huge opportunities for brand impressions available on YouTube,’ schrijft de auteur van het artikel op iMediaConnection, Drew Hubbard. Je hebt geen traditionele tv-advertising meer nodig als merk om mensen over je merk te laten praten. Maar dan moet je wel een strategie hebben. Hieronder de tien tips:

 1. Gebruik zoveel mogelijk links in profielpagina’s
 2. Gebruik de juiste keywords in de titel van de video, en voeg ook het woord ‘video’ toe
 3. Schrijf voor iedere video een beschrijving voorzien van url’s. Stop de url aan het begin, zodat mensen hem sowieso zien, ook als ze niet doorklikken op de beschrijving.
 4. Probeer een transcript te maken van wat er in de video gezegd wordt (tekst is nu eenmaal interessant voor zoekmachines)
 5. Doe je voordeel met de mogelijkheden die YouTube zelf geeft om meer info te geven over je video
 6. Tag je video’s met keywords
 7. Zwengel de conversatie aan: maak commenten en embedden mogelijk
 8. Watermerk je video’s (sterke tip, niet voor SEO, wel voor je branding)
 9. Let op je thumbnail en beïnvloed deze waar mogelijk (YouTube pakt een thumb op een kwart, de helft en op driekwart van de video).
 10. Gebruik YouTube Insights!

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Roy

  ‘4.Probeer een transcript te maken van wat er in de video gezegd wordt (tekst is nu eenmaal interessant voor zoekmachines)’

  Google indexeert toch ook gewoon geluid?


  21 oktober 2009 om 07:34
  treewhisperer

  Ook een vraagje over 4, geeft youtube de mogelijkheid om een script of voiceover tekst toe te voegen, of zou je dat dan gewoon bij omschrijving in moeten voeren?


  21 oktober 2009 om 12:39
  Martin

  Het werkt echt.


  21 oktober 2009 om 16:06
  Jason

  insight = de juiste spelling


  26 oktober 2009 om 09:20
  mgvandenbroek

  @Jason: Gelijk! #edit


  26 oktober 2009 om 09:32
  quincy

  ik ben net begonnen met muziek maken en hoop dat mensen me kunnen stuenen zodat ik door kan gaan


  2 juni 2012 om 02:46
  André van Amstel

  Maak je eigen channel op youtube en je kunt links plaatsen met tags naar keuze

  Zangers


  12 juli 2012 om 21:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!