Enquête: Winkelmotieven en Word of Mouth

17 augustus 2009, 04:57

Als studente van de opleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente is Merlin Kamp bezig met een afstudeeronderzoek over Internetgedrag, winkelmotieven, Word of Mouth (WOM) en aankoopintenties. Met winkelmotieven doelt ze op de redenen waarom men winkelt. Dit kan zijn vanwege een doel (utilitair) of om plezier te beleven (hedonistisch).

Onderzoeken tonen aan dat consumenten met hedonistische motieven een sterkere relatie hebben met WOM dan consumenten met utilitaire motieven. Opvallend is het feit dat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan waarbij zowel hedonistische als utilitaire motieven zijn getest in een online omgeving. Het onderzoek dat is uitgevoerd betrekt vaak het online winkelen en niet specifiek het online zoeken (intenties). Tevens laten onderzoekers zien dat de winkelmotieven de aankoopintenties beïnvloeden maar dit is nooit onderzocht in een online omgeving. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de relatie tussen WOM, Internetgedrag, aankoopintenties en deze verschillende typen motieven. Om de bovenstaande variabelen in kaart te brengen kun je meedoen aan Kamp’s onderzoek. Om het onderzoek specifieker te maken is het toegespitst op de website van IKEA. Klik HIER om mee te doen aan het onderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. De resultaten van het onderzoek worden hier op M! teruggekoppeld.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!