17 verschillen tussen social media en traditionele marketing

11 mei 2009, 05:05

{title}

Social media en traditionele marketing, de ene nieuw, de ander oud. Het medialandschap is al jaren aan het veranderen, dit betekent dat marketeers hun (mogelijke) klanten op een andere manier moeten benaderen. Consumenten laten op internet een enorme database aan informatie achter, een goede marketeer of moeten we zeggen ‘Social Media Expert’ maakt gebruik van deze informatie. Maar wat betekent deze verschuiving van traditionele marketing naar social media marketing? Op Microgeist wisten ze krap een maand geleden 17 verschillen tussen traditionele en social media marketing te benoemen. Dat is een interessante exercitie, in soms onbegrijpelijk Engels:

 1. One way vs two way conversations
  Traditionele media is meer gericht op het zenden van de boodschap, bij social media hebben we het over tweerichtingsverkeer. Consumenten laten weten wat ze van producten vinden. Dit kan bijvoorbeeld door een reactie op een forum of een bericht op een social network, maar ook het surfgedrag geeft veel informatie. Social media experts kunnen van alles meten en analyseren.
 2. Real or near real time response
  Met de komst van social networks kan de marketeer ‘live’ volgen wat er bij de consument speelt. Behoefte worden in kaart gebracht op het moment dat ze ontstaan en de marketeer kan hier direct op inspelen.
 3. Authenticity in consumer data
  In plaats van informatie die wordt verkregen via een testpanel (bijvoorbeeld door middel van enquêtes) kan een onderneming met het gebruik van social media direct feedback van de gebruiker krijgen. Zo krijgt een onderneming niet alleen een eerste impressie van de consument, maar delen zij ook ervaringen na langer gebruik. Social media vervangt enquêtes, informatie is nu te vinden op forums en social networks. Hier worden geen multiple choice antwoorden gegeven, maar ‘handgeschreven’ berichten. Deze eerlijke antwoorden worden bijna niet gegeven bij een traditioneel onderzoek. Het is spontaan en authentiek.
 4. A spectrum of relationships

  Traditionele marketing richt zich vooral op de relatie ‘bedrijf tot klant’ en ‘klant tot bedrijf’. Tegenwoordig zijn veel meer relaties te onderscheiden:

  – Bedrijf -> klant

  – Klant -> bedrijf

  – Klant -> klant

  – Klant -> potentiële klant

  – Potentiële klant -> Klant

  – Retailer -> klant

  Natuurlijk zijn er nog veel meer relaties te bedenken. Door het open karakter kan iedereen met elkaar in contact komen.

 5. Interactive media
  Social media is interactief, dit is ook terug te zien in advertenties. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van advertenties in video (YouTube), wat inhaakt op beleving. Een voorspelling is dan ook dat advertenties steeds interactiever zullen worden, denk bijvoorbeeld aan flash games of de Volvo Campagne. Dit is waardevol voor marketeers, want zij kunnen aan potentiële klanten laten zien wat de brand identity is. De potentiële klant wordt bij het merk betrokken en leert meer over de cultuur die rondom het merk heerst.
 6. Self produced media
  Een social media expert kan met een klein budget een relatief hoge kwaliteit video (laten) maken, vergelijkbaar met de ‘big guys’. Bovendien heeft een zelf geproduceerde video vaak het voordeel dat de maker zich veel meer verbonden voelt met de content. Hij zal hierdoor eerder reageren op comments en met meer passie het product promoten.
 7. A focus on content
  Overal op het web en daarbuiten is hoogwaardige informatie te halen voor een geringe prijs. Hierdoor zijn de verwachtingen torenhoog geworden en is content leading en onderscheidend.
 8. Equalization amongst authorities
  Een simpele boodschap uitzenden op de kabel is niet meer voldoende. Social media betekent interactie en de vraag luidt dan ook: “Who to trust?”. Het bouwen van een goede relatie met de consument is nog nooit zo belangrijk geweest.
 9. A nearer proximity to autority
  Noem ook maar iets waarin je geïnteresseerd bent en er is wel een blog, twitter account of forum van iemand die a) meer van het onderwerp weet en b) bereid is om er over te discussiëren. Doordat iedereen toegang heeft tot deze experts en dus makkelijk aan informatie kan komen, wordt de markt snel ‘opgeleid’. Grote bedrijven kunnen hier moeilijk mee omgaan, zij willen de markt liever zelf opleiden om zo de behoefte voor hun producten creëren.
 10. The ability to establish real trust

  Met social media kan een dialoog tussen klant en bedrijf ontstaan. Wanneer het bedrijf minder standaard e-mails stuurt en deze dialoog aangaat, waarbij zij op tijd reageren en vragen de eerste keer meteen goed beantwoorden, kan goed vertrouwen worden opgebouwd.

 11. Constant adaptation and growth

  Social media blijft zich ontwikkelen, als SME kan je hiervan profiteren. Software tools worden steeds goedkoper en de uitdaging ligt vooral in het creëren van specifieke informatie die voldoet aan de behoefte van een klant.

 12. Diverse distribution channels
  Traditionele marketing bestaat uit print, TV en radio. Met de komst van social media kunnen we daar microbloggen, social networks, video sharing, forums en chat aan toevoegen. Deze nieuwe vormen van media hebben ieder een eigen protocol en publiek. Door de diversiteit van deze media is het moeilijk om ze allemaal onder controle te houden. Het is de kunst om het social medium, welke het beste bij de doelgroep past, optimaal te benutten.
 13. Low cost

  De gedachte dat de kosten voor het bereiken van een groot publiek drastisch zijn gedaald is een understatement. Social media maakt het mogelijk om een specifiek publiek te benaderen die gevoelig zijn voor de propositie van het bedrijf. Het specifiek targetten van deze mogelijke klanten is een flinke klus, die vaak wel de moeite waard is.

 14. Low barrier to entry, higher barrier to success
  Het betreden van het social medialandschap is makkelijk. Zo kan iedereen relatief goedkoop een blog starten. Het succesvol maken van deze blog, of welke andere social media tool dan ook, vergt kennis en tijd. Er valt nog veel te leren.
 15. Tons of gaps
  De mogelijkheden bij traditionele marketing zijn veel beperkter als je dit vergelijkt met social media. Met de komst van social media is het makkelijker om meer kleine markten te benaderen, die ieder voor zich potentie hebben.
 16. Smaller competitors have many advantages
  Een voorbeeld: Kleine spelers kunnen consumenten aanspreken op dezelfde manier als consumenten met vrienden en familie praten. De consument hoeft haar ‘mindset’ niet meer aan te passen voordat contact met customer service wordt opgenomen. Dit is een enorm voordeel voor kleine organisaties.
 17. The emergence of the passionate supplier

  Grote bedrijven verliezen hun passie voor het product als ze groter groeien. Op een gegeven moment heb je als bedrijf, als je doorgroeit, niet meer de wendbaarheid om op zeer specifieke gevallen in te kunnen gaan of in zeer specifieke behoeften te voorzien. ‘As the sit and listen marketing approach fades away, consumers will beginning to expect a more direct relationship with knowledgable people.’ Er wordt hier dus vanuit gegaan, dat een bedrijf dat social is klein is, en een bedrijf dat mainstream is groot.

Met een hoop punten uit deze lijst ben ik het eens. Kort samengevat kan je denk ik zeggen dat social media marketing in vergelijking met traditionele marketing:

 • Voor meer interactie met de consument zorgt
 • Het voordeel heeft dat met lage kosten veel kan worden bereikt
 • Voor een nog meer betrouwbare relatie met de klant kán zorgen

Wat ik overigens jammer vind is dat in het artikel vaak wordt gesuggereerd dat social media meer voor de kleine en niet voor de grote bedrijven is weggelegd. Kleinere bedrijven zouden veel grotere voordelen hebben. Volgens mij klopt dat niet helemaal.

Bram Fasseur
Product Leader bij Fast Forward Thinking

Categorie
Tags

1 Reactie

  Ernestien

  Ik ben het eens met de voordelen die social media met zich mee brengt, maar ik denk wel dat het belangrijk is om de traditionele marketing erbij te houden. Door gebruik te maken van social media en traditionele marketing kan een bedrijf optimaal de behoeftes van zijn klanten ontdekken en bevredigen.

  Ik vind dat het beter is om meerdere wegen te gebruiken dan alleen te kiezen voor social media of traditionele marketing. In de bovenstaande punten komt voor mij naar voren als of traditionele marketing niet meer nodig is als je social media op de juiste manier toepast.


  11 mei 2009 om 19:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!