75% online Europeanen op social networks

19 februari 2009, 09:36

Van de 283 miljoen Europeaanse internetters boven de 15 jaar bezocht 75 procent in december 2008 een social network, aldus comScore (via: MarketingCharts).

Bij het onderzoek zijn 16 landen betrokken. De Engelse en Spaanse internetters komen het meest op de social networks (penetratiegraad van social networks is in die landen 79,8 en 73,7 procent). Nederland staat laag op de lijst: 63 procent van de Nederlandse internetters komt wel eens op een social network.

{title}

Ondanks de lage penetratiegraad van 63,9 procent telt Frankrijk bijna 22 miljoen unieke bezoekers op de social networks. Het populairste social network is hier Facebook. Bezoeken aan Facebook stegen in Frankrijk in een jaar tijd met 443 procent, naar 12 miljoen bezoekers.

{title}

Het succes van Facebook in Frankrijk is te danken aan het vertalen van de user interface naar het Frans. Mike Read, SVP en managing director van comScore, Europe:

“2008 was a significant year for social networking in France. Not only was it a year that saw significant growth, but it was also a period in which Facebook took the category by storm after translating its interface into French early in the year. It will be interesting to see what happens in 2009 as Facebook and native social network, Skyrock, battle for the top position in the French market.”

Zoals Mike Read al aangeeft is er in Frankrijk een flinke strijd gaande tussen de top social networks Facebook en Skyrock. Ik ben benieuwd hoelang Facebook in Frankrijk nog explosief zal groeien en wie van de twee social networks volgend jaar de winnaar zal zijn.

Bram Fasseur
Product Leader bij Fast Forward Thinking

Categorie
Tags

5 Reacties

  Cem Kumlar

  Interessant onderzoek, alleen jammer dat dit inmiddels alweer achterhaald is. De online verschuivingen volgen elkaar in een dusdanig rap tempo op dat men tegenwoordig wel elke dag een onderzoek kan houden. Facebook is inmiddels alweer een goede derde in Frankrijk. (Gebaseerd op cijfers van 10-02-09) maar zal ongetwijfeld in de loop van dit jaar nog vaak stuivertje wisselen met Live (ook microsoft) en Skyrock. Om een duidelijker beeld te vormen van de explosieve groei van Facebook mag ook niet vergeten worden dat Facebook eind 2007 overgenomen is door Microsoft en hierdoor ontzettend kapitaalkrachtig en dus daadkrachtiger is geworden. Daarnaast verwacht ik het komend jaar nog enkele verrassende mededingers voor de titelrace, en dan niet alleen in Frankrijk. Facebook moet het nu waar gaan maken en dat zal met de huidige concurrentie een bijna onmogelijke taak gaan blijken.


  19 februari 2009 om 15:18
  Paulo Lopes

  beetje achterhaalde lijst lijkt het inderdaad, las laatst dat http://www.tagged.com al op 70 miljoen gebruikers zat/zit


  22 februari 2009 om 22:49
  Bram Fasseur

  @Cem: Bedankt voor je reactie, ik ben het met je eens dat online verschuivingen elkaar in rap tempo opvolgen. Welke verrassende mededingers voor de titelrace verwacht jij tegen te komen?

  @Paulo: Tagged.com heeft naar eigen zeggen “70+ million registered users”, dat zegt natuurlijk niks over het aantal users dat in december 2008 op hun site kwam.


  23 februari 2009 om 07:13
  Cem Kumlar

  Persoonlijk denk ik dat Netlog zeer goed bezig is, dit gezien de manier waarop ze stiekem toch een steeds groter wordend aandeel van de markt wegkapen. Ook denk ik niet dat Facebook op lange termijn een overwicht zal houden. Ze zijn nu gebonden aan de regels van Microsoft, dit haalt toch een bepaalde vrijheid weg die veel andere netwerken wel nog hebben. En gezien de trend om te “de-frienden” denk ik dat kleinere netwerken die veel gerichter publiek hebben op de lange termijn een veel groter terugkerend publiek zullen hebben.

  Wellicht dat er binnenkort nog een of enkele grote overname(s) zal/zullen plaatsvinden, dit hangt echter ook weer helemaal van de financiële crisis af. Google zal dit jaar in ieder geval nog van zich laten horen.


  23 februari 2009 om 07:50
  Cem Kumlar

  Lijkt me wel eens spannend om dit onderzoek twee jaar na dato nog eens vernieuwd te zien worden.

  Ik denk dat we snel klaar zullen zijn, facebook rules bijna de hele wereld wat social networking betreft. Wel grappig om te zien hoe de verhoudingen twee jaar geleden nog lagen.


  16 december 2010 om 13:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!