De 125 webrichtlijnen van de Overheid

De 125 webrichtlijnen van de Overheid

{title} Alle websites van de overheid moeten verplicht aan 125 webrichtlijnen voldoen. Tenminste, als het aan SP-parlementariër Ronald van Raak ligt. De richtlijnen moeten de gebruiksvriendelijkheid van een website vergroten. Mensen met een handicap, zoals slechtzienden en doven, moeten de website ook kunnen gebruiken.  Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ank Bijleveld, is het niet eens met de plannen van Ronald van Raak. Zij stelt dat de online dienstverlening van provincies en gemeenten onder de eigen verantwoordelijkheid valt. Via NU.nl en E-Overheid.

Van Raak wil door het verplicht stellen van de webrichtlijnen overheden dwingen beter te kijken naar hun online dienstverlening. Op dit moment moeten alleen websites van de Rijksoverheid aan de webrichtlijnen voldoen. Andere overheden zijn voor 1 januari 2010 aan de beurt.

Klein detail: Volgens de Monitor 2008 van Stichting Accessibility voldoet slechts 4,3 procent van alle overheidssites aan de webrichtlijnen. Er is dus nog werk aan de winkel!

De 125 webrichtlijnen zijn te vinden op Webrichtlijnen.nl . Je kan hier ook testen of je eigen website “Overheidproof” is. Vandaag zal de SP-parlementariër zijn verzoek tijdens een debat met de staatssecretaris indienen. Spannend…


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Heel goed dat er een algemene richtlijn komt. Wij merken ook nog te vaak een totale afwezigheid van echte basis usability eisen zoals alt-teksten, logo linksboven met link naar homepage en een lettervergroter rechtsboven bij de meeste overheidssites.

  Door dit vast te leggen zullen ze toch hopelijk eens gaan beseffen dat er nog een hoop online kansen blijven liggen :)

  geplaatst op
 • @Michel: zo'n lettergrootte-resizer lijkt mij nou niet tot de basis behoren.. Tekst moet gewoon kunnen resizen zonder zo'n widget.

  De overheid heeft trouwens een monitor die het wat breder trekt dan alleen toegankelijkheid: monitor.overheid.nl. Er staan ranglijsten in van bijvoorbeeld gemeenten en provincies. Ook daar zie ik helaas nog erg veel lage scores voorbij komen...

  geplaatst op
 • @Roger: Wil je juist een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken - zoals overheidssites plegen te doen - dan zal een lettervergroter toch echt wel tot de basis moeten behoren. Gezien de oudere doelgroep die je ook wilt aanspreken - welke vaak niet bekend zijn met de letter vergroot optie in de browsers - is zo'n optie toch echt wel aan te raden.

  Enkele opdrachtgevers van ons die tot de overheid behoren geven dan ook bijna altijd aan zo'n optie te waarderen. Net als de doelgroepen binnen welke we onderzoek gedaan hebben naar dergelijke sites.

  geplaatst op
 • Grappig dat de website van de SP niet zo heel erg goed uit de bus komt:
  http://www.sp.nl/ 33 van de 47 punten goed of waarschijnlijk goed.

  geplaatst op
 • De 125 webrichtlijnen zijn al een paar jaar geleden opgesteld en de overheid lijkt nu wederom een flater te slaan door deze regels maar ten dele verplicht te stellen. Als ook provincies en gemeentes aan de regels zouden moeten voldoen zou dit een sterke stimulans betekenen voor het bouwen van technisch goede websites die voor iedereen, ongeacht beperking, goed toegankelijk zijn.
  En laten we vooral niet vergeten dat een website, die voldoet de richtlijnen, het erg goed doet in Google. In de praktijk hebben wij kunnen constateren dat een website, die is herbouwd volgens de webrichtlijnen, binnen een half jaar 3 - 4 keer zoveel bezoekers trekt via de zoekmachines. En dat lijkt me ook voor commerciele websites interessant!

  geplaatst op
 • Wat goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Op https://digitaaltoegankelijk.com/ staat ook veel over dit onderwerp en over toegankelijkheidsonderzoeken. Zeker de moeite waard om even te bezoeken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.