Google tegen IE6 gebruikers: ‘Stap over!’

Google tegen IE6 gebruikers: ‘Stap over!’
, mangrove.com
@mangrove

{title}Google vraagt gebruikers die met Internet Explorer 6 Gmail bezoeken om over te stappen naar een andere browser. Google noemt IE6 een niet-ondersteunde browser en Gmail werkt volgens Google in andere browsers twee keer zo snel. De pagina biedt directe download links naar Firefox 3 en Google’s eigen Chrome, maar noemt Apple’s Safari en Microsoft’s IE7 enkel als ondersteunde browsers. Auw!

Google Chrome

Het lijkt erop dat Google sinds de 1.0 release het (nog kleine) marktaandeel van Chrome probeert te vergroten. Ook op Google en Youtube wordt de browser aangeprijst. Als full-time “website bouwer” neem ik Google’s motieven voor lief. Ontwikkelaars zijn momenteel een groot deel van hun tijd kwijt aan het ondersteunen van de bijna 8 jaar (!) oude browser die nog steeds een aanzienlijk marktaandeel heeft. Momenteel hebben IE6 gebruikers dan ook weinig reden om over te stappen, bijna alle websites bieden immers dezelfde functionaliteit. Daarnaast is het vaak niet de keuze van de gebruiker zelf, maar vooral van hun systeembeheerder.

Javascript motoren

Naast betere ondersteuning van webstandaarden bieden moderne browsers vooral steeds snellere “Javascript Engines”. Dit lijkt een kleine ontwikkeling, maar Javascript wordt een steeds invloedrijkere techniek waar grote web 2.0 websites en ‘web applicaties’ als Gmail en Apple’s MobileMe op leunen. De voorspelling voor 2009 is dan ook dat Javascript bij interactieve webapplicaties (rich internet applications) de plek van Flash over zal nemen en Flash echte entertainment websites naar nieuwe hoogtes zal brengen.

Happy New Browser Year!


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Het was me al eerder opgevallen. Youtube werkt in IE6 ook niet helemaal. Vooral de AJAX delen blijven 'hangen'.

  IE6 is op zijn zachtst gezegd een irritante browser: zoveel vervelende fouten. Je moet fouten maken om het goed te laten weergeven. Gelukkig wordt IE6 in Vista niet meer ondersteund.

  geplaatst op
 • Hmm ik heb het net geprobeert met ie6 maar ik krijg geen melding..

  Maar wel beter dat ze ie6 gaan bannen

  geplaatst op
 • Afgezien dat Google hier zijn eigen browser aanprijst, hebben zij groot gelijk!
  Ik werk volgens de richtlijnen van W3C en als ik aan het testen ben moet ik bijna altijd dingen aanpassen voor IE6 terwijl de andere browsers het wel goed weergeven.

  geplaatst op
 • En terecht, elke (professionele) krijgt vanzelf een hekel aan IE6. Waar andere browsers zich aan de standaarden houden, lapt IE6 (en IE7 ook wel, maar minder) ze aan zijn laars.

  Dat is ook precies de reden dat wij (Two Kings) IE6-gebruikers automatisch doorsluizen naar een aparte versie van onze website: http://twokings.nl/ie6.html

  geplaatst op
 • Op de site van 9292 was het aandeel van IE6 in december 2008 nog 20 procent.... Nog steeds de tweede browser. Het aandeel IE loopt wel hard achteruit: IE7 daalde met 6 procent en IE6 met 14 procent. Grote winnaar is inderdaad FF 3.0.4 en 3.0.5. Maar ook Safari 3 loopt goed....

  De lijst van december 2008 (november 2008):

  1 (1) Microsoft Internet Explorer 7.0
  2 (2) Microsoft Internet Explorer 6.0
  3 (4) Mozilla Firefox 3.0.4
  4 (245) Mozilla Firefox 3.0.5
  5 (7) Mozilla Firefox 2.0.0.18
  6 (22) Safari 3.2.1
  7 (8) Safari 3.1.1
  8 (5) Safari 3.1.2
  9 (9) Safari 1.413
  Onbekend
  11 (13) Microsoft Internet Explorer 8.0
  12 (-) Google Chrome 1.0.154.36
  13 (12) Mozilla Firefox 3.0.1
  14 (-) Mozilla Firefox 2.0.0.20
  15 (-) Google Chrome 0.4.154.29

  geplaatst op
 • Een groot deel van de "normale" internetgebruikers weet niet eens wat voor browser ze hebben en dat moet ook niet nodig zijn. De meeste internetters thuis zijn wel up-to-date, maar bij grote bedrijven zie ik nog vaak IE6 en dat is jammer.
  Ik ben in ieder geval erg blij met het initiatief van Google. Hoe meer "grote jongens" IE6 blocken, hoe eerder de mensen overstappen. Ik ben alleen wel benieuwd wanneer IE6 helemaal van de lijst verdwijnt, ben bang dat dit nog wel een paar jaartjes gaat duren.

  geplaatst op
 • Prima initiatief. Ik zal blij zijn als ie6 compleet verschwunden is :-)

  geplaatst op
 • Ik vind Google griezelig worden. Wat moet ik met een zoekveld in een adresveld waarin mijn voorkeuren opgeslagen worden? Waarom wil Google alvast naar voor mij geschikte sites zoeken? Google Chrome gaat straks lekker zelf ads plaatsen en dan kunnen al die sites met hun Google-ads fluiten naar hun geld, want die ads zijn dan natuurlijk zinloos. Google wordt een nog verschriikkelijker monster dan Microsoft. Nu loopt iedereen nog juichend achter Google aan, maar straks wordt er alleen nog maar op gescholden, want mensen houden niet van totalitaire regimes, ook niet in cyberspace. Google is de dictator van het internet aan het worden. Hoe kan iemand dat toejuichen? Google heeft jarenlang gebruik gemaakt van Opera, die het allemaal heeft verzonnen waar, en gaat nu met al die functies aan de haal. Ik hoop dat Opera dat idiote Google zoekveldje rechtsbovenin eruitgooit, koste wat het kost. Trouwens, die Google Chrome browser geeft ook niet alles weer zoals het moet. Nou, geluk ermee mensen.

  geplaatst op
 • De meeste mensen interesseert het niet met wat voor een browser er wordt gewerkt, maar het is onderhand wel eens tijd dat het aandeel van IE6 afneemt.

  Als bouwer van websites ben je op dit moment haast nog genoodzaakt om websites ook in IE6 goed te laten werken.

  Ik hoop dat meer sites uiteindelijk IE6 gaan weren, maar verwacht dat het aantal gebruikers pas echt afneemt wanneer iedereen massaal overstapt op windows vista.

  geplaatst op
 • Er gaat een golf van euforie door de wereld van de webontwikkelaars.
  http://martijnlafeber.blogspot.com/

  geplaatst op
 • IE is hevig terrein aan het verliezen en zal dit de komende maanden nog verder gaan doen...

  geplaatst op
 • Tijdens de betafase van Chrome kreeg je bij het opstarten van Hotmail ook een melding dat je je browser moest updaten.

  Die melding is inmiddels verwijderd, maar Hotmail werkt nog steeds niet volledig in Chrome. Je kunt wel berichten lezen, maar deze niet zelf maken.

  geplaatst op
 • Het overkomt mij regelmatig dat een site niet goed werkt in firefox en ik van IE gebruik moet maken om de site goed te kunnen zien. Soms wordt ik er zelfs zoo moe van dat ik maar in IE ga surfen.
  Zolang de oudere sites niet zijn aangepast aan nieuwe browsers, zullen m.i. mensen aarzelen om helemaal over te stappen.

  geplaatst op
 • Chrome is ook zeker niet vlekkeloos, liep gister nog tegen wat CSS issues aan die in FF3 netjes werden weergeven maar in IE en Chrome foutief. Maargoed..

  Probleem zit voornamelijk in de werking van sites voor de grote massa. Zolang we - zoals Jacobien hierboven ook aangeeft - nog regelmatig sites tegenkomen die enkel in IE functioneren (dus zolang er nog developers zijn die daar genoegen mee nemen), zullen de standaard gebruikers nog geen meerwaarde zien in de alternatieven.

  Zelf ben ik sinds 2 maanden over op de Mac, dus enkel FF en soms Safari. Maar als m'n vriendin dan wat zit te surfen en weer eens tegen een IE-only site aanloopt, dan is het begrip voor de overstap nog steeds niet al te groot.

  geplaatst op
 • Net als Jacobien heb ik dus inderdaad ook regelmatig (als ik op een windows machine aan het werk ben) dat sites in Firefox niet goed werken, en ik toch de hele dag in IE6 bezig ben terwijl dat de vreselijkste browser is.

  Hierom ben ik Oh zo blij met safari op de mac, die minder te wensen over laat. (tot nu toe).

  geplaatst op
 • Explorer opent bij mij wel meerdere sites niet goed.

  geplaatst op
 • Was het voorheen eigenlijk niet altijd zo dat bij de release van een nieuwe upgrade de ouwe binnen de kortste keren uitgerangeerd was? Waarom is dat met IE6 niet zo?

  geplaatst op
 • @Richard, Misschien iets te maken met het feit dat er velen zijn die gebruik maken van een minder legale versie van Windows XP, daar zit standaard IE6 op. Als je dan IE7 wil installeren, moet je heel erg moeilijk gaan doen om een gecrackte versie te vinden. In de normale zit een soort 'authenticator' programmatje, die voor installatie controleert of je windows versie legaal is, en dus de drempel ineens heel wat hoger legt.

  geplaatst op
 • @Remco, ach, natuurlijk, dat ik daar niet aan gedacht heb.

  Iig, IE6, wat een hels programma is dat om rekening mee te houden... Wij hebben naast onze hoofdsite enkele gespecialiseerde minisites, die we binnen het bedrijf ontwikkeld hebben. We zijn echter geen webdesigners en zijn er dan ook pas sinds kort achter dat IE6 "ons werk" niet echt kan waarderen.

  Onze oplossing is eigenlijk dezelfde als die van gmail; <!-- if IE6: een stapeltje links (naar IE, FF en Chrome) met de mededeling dat IE6 onze site niet goed weergeeft, slecht beveiligd is en op termijn steeds minder sites correct weer zal gaan geven.

  geplaatst op
 • @Alex, ben het met veel van je opmerkingen eens, maar die discussie probeerde ik los te trekken van dit punt. Dat ik denk dat de enige manier is om gebruikers over te laten stappen naar een moderne browser, door in die browser ook mogelijkheden van css,html en javascript te benutten die niet kunnen in IE6.

  Voor het gevoel van de gebruiker verandert er afgezien van 'veiligheid', 'snelheid' en 'tabbed browsing' niet heel veel, alle websites doen nog steeds hetzelfde. Of werken juist niet meer volledig zoals Hotmail.com, die een halfgare versie aanbiedt aan Safari, Chrome en Firefox gebruikers.

  geplaatst op
 • Als eigenaar van een webbureau vind ik dat een site het te allen tijde moet doen in de meest gebruikte browser; IE dus. Onze serverstats wijzen ondanks alle tegencampagnes van ff en google nog steeds een ruime 70% meerderheid van IE. DAT zijn onze gebruikers en daar heb je je op aan te passen en niet andersom. Er is een soort van alternatief links-offensief gaande tegen MS voor al weet ik hoe lang. Feit is wel dat wanneer iedereen zich houdt aan IE er geen problemen zijn. Nu gaan we een site optimaliseren voor Chrome of weet ik wat en lopen te klagen dat IE "fout" is.. ik zit bij klanten en kom vrijwel altijd IE tegen als browser.. wanneer er dan iets niet werkt is dat niet de fout van de browser maar van de programmeur.. zo was het ten tijde van netscape versus IE en zo is het nog steeds. Ik kan ook wel een wegennet aan gaan leggen van 1 mtr. breed.. Daarnaast heeft Google het internet in een krappe tien jaar tijd verandert in 1 grote advertentieverzamelplaats en hetzelfde wil men nu met Android. Laat gebruikers gratis ontwikkelen om vervolgens straks ook je mobiel weer om te toveren in een mobiel advertentiekanaal. Wees eens wat kritischer aub!

  geplaatst op
 • Natuurlijk zal er weinig aan de hand zijn als iedereen gewoon voor IE ontwikkelt. Er zijn echter mensen die meer waarde hechten aan webstandaarden, iets waar IE in veel gevallen lak aan heeft. (in 7 minder trouwens). Dat is wat er met het 'foute' IE bedoelt wordt. Die vertellen hun vrienden weer hoe 'evil' IE is etc.

  Wil niet zeggen dat je als bedrijf zijnde IE moet negeren, aangezien het inderdaad nog steeds de grootste browser is, en je het overgrote deel van een doelgroep daar dus ook kan vinden. Bovendien heeft jouw doelgroep lak aan webstandaarden, dus het is meer een principe kwestie.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.