SlideshareReview (12): Het beloningsdrama van web 2.0

27 november 2008, 10:04

{title}

Web 2.0 maakt zijn potentie om alle wereldproblemen op te lossen niet waar. Dat is de mening van Johannes Bhakdi en zijn redenering gaat als volgt:

  1. Web 2.0 heeft de potentie om alle denkkracht van de wereld te bundelen…
  2. …maar slechts een klein deel van de mensheid kan er geld aan verdienen
  3. dus wordt niet alle potentie benut.

Wat klopt hier niet?



Aangezien Bhakdi het over de grote denkkracht heeft, gaan we even uit van gebruikers die echt wat te melden hebben:experts, professionals, kenniswerkers. Is het deze mensen om geld te doen? Of gaat het ze om erkenning, status, identiteit, ontwikkeling, contacten en ontwikkeling? Je kunt je afvragen of het betalen van deze mensen echt een bijdrage levert aan de motivatie om te participeren. En of het de juiste motivatie is? En of het de kwaliteit ten goede komt. Infoyo is een site waar de auteurs betaald worden maar daar word ik persoonlijk niet zo warm van (okee niet helemaal een goed voorbeeld gezien het niveau van de onderwerpen).

Maar stel dat de winst die gemaakt wordt op de content ook uitbetaald wordt aan de auteur en user generated content financieel beloond wordt, dan komt een ander fenomeen om de hoek kijken namelijk het rechtvaardigheidsgevoel: als hij het krijgt dan wil ik het ook. En dan krijgt iedereen betaald! Voor mijn gevoel gaat de charme van het web daardoor verloren. Aan de andere kant is het ook niet eerlijk als platforms over de rug van hun gebruikers stinkend rijk worden zonder daar iets voor terug te doen. Aaaah nu ben ik in een dilemma rijker geworden terwijl Bhakdi pretendeerde er eentje voor me op te lossen. Help!

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Guido Gihaux

    Hoi Carole,

    Goed artikel, heb er weer een nieuw woord bij geleerd: User Generated Business. Leuk idd alle vormen van UGC . Als bedrijf (de ANWB) zijn dit ook zeker aan het implementeren om begin volgend jaar een platform te hebben die aan de eisen van bhakdi voldoet; snelheid, interactie en bereikbaarheid. Echter, om nu geld te vragen om te laten posten, of een abonnementsvorm te vereisen om alle detail informatie te zien. Ik ben er nog niet uit hoe het meest interessante verdienmodel (vanuit de organisatie gezien, niet vanuit de klant gezien) eruit moet zien. Heb jij daar ideeen over? Even los van de ANWB, maar in general?

    groet

    Guido


    29 november 2008 om 07:22
    Joris Toonders

    Carola, zag je artikel pas iets later maar wilde toch even reageren. Jammer om te horen dat je infoyo niet helemaal het goede voorbeeld vind binnen deze context. Ik begrijp overigens wel wat je bedoeld, maar het gevolg van user generated content op deze manier is mijns inziens ook dat je daar geen redactionele controle op gaat uitoefenen.

    Er staan zeker veel minder kwalitatief sterke artikelen op infoyo, maar ook veel kwalitatief sterke zoals dat bij ieder user generated content platform het geval is, wanneer er geen redactie tussen zit.

    Vanzelfsprekend werken we hard aan het verbeteren van diverse algoritmes waardoor kwalitatief sterke artikelen automatisch meer naar op de voorgrond komen te staan. Dat is een uitdaging omdat de hoeveelheid data daarvoor van cruciaal belang is. Zijn daarmee echter al aardig ver dus dat moet goedkomen!

    Het financieel belonen voor user genated content is zeker iets wat we steeds meer zullen gaan zien. In de USA staan websites als squidoo in de toplijsten van best bezochte websites en bij infoyo wordt er door duizenden auteurs al geld verdiend aan de eigen artikelen. Uiteraard varieert het bedrag daarvan sterk, maar dat kan al snel oplopen tot +100 euro per maand (stabiel) en dan is het natuurlijk voor veel mensen al de moeite waard.

    Infoyo wordt inmiddels al door duizenden Nederlanders per dag bezocht en dat aantal groeit snel. De kunst is om continu te werken aan het waarborgen van de kwaliteit. Binnenkort verwacht ik daar concreet meer over te kunnen vertellen en dan laat ik je dat zeker even weten!


    2 december 2008 om 16:20
    CaroleDerks

    @Joris: leuk dat je zo reageert, goede online monitoring en goede reactie. Heel veel succes en ik hoor het graag! Ik ben benieuwd naar de toekomst van beide modellen: het vrijwilligers model en het betaalde amateurs model.


    2 december 2008 om 19:04
    Joris Toonders

    @Carole Is zeker een leuke discussie, waar je niet over uitgepraat kunt raken. Mail me anders even op j.toonders [at] yonego.nl. Bellen we v/d week even, lijkt me interessant want wil graag even met je van gedachte wisselen over bovenstaande. Wellicht interessant voor beiden. Ik hoor het wel!


    2 december 2008 om 21:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!