Groeiende vraag naar .EU domeinnamen

Groeiende vraag naar .EU domeinnamen

{title}EURid, de Europese registry voor .EU domeinnamen heeft afgelopen week een snelle groei gerapporteerd in het aantal geregistreerde .EU domeinen. Wanneer de cijfers van het 2e kwartaal in 2008 met die van een jaar geleden worden vergeleken groeide in 6 landen het aantal .EU registraties zelfs met meer dan 60 procent . De gemiddelde groei in de gehele Europese Unie was overigens ook een stevige 15 procent volgens de kwartaalrapportage van EURid. Het volledige rapport is hier te lezen (pdf).

Gedurende de onderzochte periode overtrof het aantal .EU registraties in Nederland (385.568) voor het eerst het aantal dat in het Verenigd Koninkrijk is geregistreerd (365.611). Op Duitsland na is Nederland nu het land met de meeste .EU domeinregistraties. Met name de tabel op pagina 12 van het rapport spreekt boekdelen. Deze cijfers lijken mij overigens in lijn met het grote aantal .nl en .com registraties van Nederlanders. Alles bij elkaar bekeken schijnen wij volgens onderzoek van SIDN zelfs het land te zijn met het hoogste aantal domeinregistraties (0.2) per hoofd van de bevolking.

Niet geheel verrassend lijkt het .EU domein met name ook in Oost-Europa erg aan populariteit te winnen. Hier zijn de groeipercentages (overigens op een bescheiden aantal registraties) dan ook het grootst. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen want een website met de .EU extensie zal op veel Europeanen toch wat bekender en betrouwbaarder overkomt dan een .RO of .BG. Ook in Ierland groeit het aantal .EU registraties hard, maar hier is het dan ook weer vrij lastig om een lokale ccTLD (.IE) te registreren. Dat kan mede verklaren waarom een .EU of wellicht een .COM aantrekkelijker is voor de Ieren.

Voor meer details kan ik zeker het kwartaal rapport van EURid aanraden (zie de link in de eerste alinea) of kijk eens op stats.eurid.eu.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Om mee te kunnen doen in een steeds verder globaliserende omgeving lijkt mij dat een .eu domeinnaam van je bedrijf steeds belangrijker zal worden. Echter, op zoekwoorden in google vind ik nog relatief weinig bedrijven met een .eu domeinnaam. Ben benieuwd wanneer we deze ontwikkeling zullen zien.

  geplaatst op
 • Ik denk dat deze cijfers eigenlijk niet zoveel zeggen op eerste gezicht.
  Wat ik me nu juist af vraag is hoeveel bedrijven een .eu nemen gewoon omdat de.nl, .com etc etc al bezet zijn.

  Ik kom het zelf ook steeds vaker tegen dat een domein al geregistreerd staat door een klein bedrijfje wat enkele honderden domeinen heeft(als het er niet meer zijn).
  Wanneer ik op domeinen zoek zijn er twee bijna altijd vrij en dat zijn de .be en de .eu, andere populaire domeinen zijn vrij vaak al bezet en nog vaker zit er geen echte website achter.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.