Vacature viral marketing
Al meer dan een half jaar geleden schreef ik over het buzzen van vacatures op HRlog. Buzzer(voor wie het niet kent) is namelijk een grappig Nederlands initiatief dat mensen inzet om producten te testen en deze eventueel te buzzen. In plaats van miljoenen te besteden aan de promotie van een film kan je ook 500 filmsfans deze laten zien en dan gaan ze er over praten als hij goed is. Dat idee zeg maar. En iets dat Buzzer goed begrijpt is dat je meer kan doen met relaties. Je klant kan ook een bron van arbeidsmarktcommunicatie zijn, zoals Keith Robinson in zijn presentatie op het Digitaal-Werven event aangaf.
Gisteren ontving ik opnieuw van Buzzer een uitnodiging. Nu ben ik totaal niet actief voor hen (ik heb een zeer bijzondere smaak en dus hebben ze weinig klanten die in mijn buzz categorieën vallen), maar het ging wederom om banen.
Buzzer heeft je hulp hard nodig. En wil je er ook graag voor belonen. Om onze groei bij te kunnen benen – en dus ook om jullie in de toekomst vaker en meer BuzzKits te kunnen sturen – hebben we op zeer korte termijn 7 nieuwe medewerkers nodig in Nederland en België. Op de BuzzLog staan alle details.
Buzz een baan(ga naar de Buzzlog)
We hopen dat 33.564 Buzzers ons kunnen helpen deze mensen te vinden. En vinden dat daar iets tegenover zou moeten staan. En dus is er een Buzzable Banen Bonus. Iedereen die ons helpt aan 1 van die 7 nieuwe teamleden gaat op onze kosten 5 dagen met 2 personen naar een buzzable locatie.
Buzz een baan.
De groeten van Buzzer
P.s. op de BuzzLog staat een YouTube filmpje over deze banen dat je makkelijk kunt doorbuzzen en bijvoorbeeld op je eigen Hyves kunt zetten.
Goed, de nood is hoog, dat geven ze aan. Het idee om je buzzers in te zetten, je ‘fans’ is natuurlijk fantastisch. Het maken van een youtube filmpje is ook erg goed, want hiermee kan je een viral effect creeëren precies op de manier die men al zegt: zet het op je Hyves. Zelf denk ik dat veel partijen hier nog wel eens vergeten dat ze te maken hebben met normale mensen. Wij ‘online marketeers’ denken vaak: dat snapt men wel. Maar een goede viral moet je een groot deel van het publiek echt even uitleggen wat ze moeten doen. Ook het aanbieden van deze reizen naar deze locaties past perfect. Immers, St Petersburg en IJsland zijn prachtige lokaties (naar ik vernomen heb), maar niet de eerste waar men aan denkt. Past bij Buzzer.
Echter, de uitwerking is matig at best. Het filmpje slaat nergens op. Totaal ongeïnspireerd, zonder muziek, zonder pay off, zonder iets. Waarom zou je het ergens neerzetten? Erg jammer, een gemiste kans.
Tevens is die aanbrengbonus leuk, maar hoe moet je bewijzen dat de persoon via jou komt als je enkel dat filmpje op je Hyves zet? Hier had een goede widget gemaakt moeten worden met een koppeling zodat iemand meteen ‘getagged’ zou worden als jouw kandidaat.
Het maken van catroon per vacature is leuk, hoewel ik dan liever leuke cartoons had gezien. Weer een typisch voorbeeld van goedkoop is duurkoop, tenminste zo komt het op mij over. Geen goede cartoonist inhuren en een paar honderd euro meer betalen, maar even snel en goedkoop.
Daarnaast zou ik in één zin omschrijven wat de vacature nu inhoud, want ik moet het nu op functie titel maar gokken. Een kort profiel hoort onder elke vacaturetitel te staan. In één volzin aangeven wat de functie inhoud, het liefst wat de standplaats is en eventuele andere hele belangrijke facetten (jaren werkervaring bijvoorbeeld). Als je klikt opent er een vacature in PDF. Slecht natuurlijk, moet gewoon een website zijn. En de vacatures zelf beslaan 2 A4?tjes vol met tekst. Dat lijkt op het eerste gezicht veel te veel. En ondanks dat als je ze doorleest ze fantastische dingen gedaan hebben met de vacature, had ik meteen de neiging weg te klikken. Van zo’n massale opmaak schrik je meteen af.
Wat doen ze goed? Ze doen het helemaal in hun eigen stijl, hun eigen cultuur. Daarnaast zitten de vacatures vol met links (groot compliment waard, kom je bijna niet tegen belachelijk genoeg). Wat ze ook fantastisch doen is ‘a day in the life of’. Gewoon een mooie omschrijving van een dag in het leven van één van de mensen in die functie. Dat is wat sollicitanten zoeken.
Minder is dat ze praten over een ‘buzzable hoog salaris’ maar dat natuurlijk weer niet concreet maken. Dus je weet nog niets. En dus de massaliteit van de tekst, die is killing.
Maar arbeidsmarktcommunicatie kan veel leren van deze Buzzer campagne, maar er is ook nog het nodige aan te verbeteren.
Wat we kunnen leren:
– Zet je fans, je relaties in voor je werving (Buzzer heeft fans, maar hoeveel mensen hebben uw merk in hun merkenpanel in Hyves staan? Hoeveel zijn er lid van uw Hyve?). Klanten kunnen ook een bron van sollicitanten zijn;
– Zorg voor referral fees die passen bij je bedrijf (in dit geval vakanties naar bijzondere lokaties);
– Zorg dat het verspreiden van de Word of Mouth/Mouse makkelijk gaat (widget voor Hyves en weblogs, youtube video);
– Gebruik beeldmateriaal (in dit geval cartoons) om een functie aansprekend te maken;
– Schrijf vacatures met links zodat geïnteresseerden kunnen verder klikken naar wat je bedoeld;
– Schrijf ‘een dag in het leven van’ zodat je echt een goed beeld hebt van wat zo iemand doet.
Wat Buzzer beter zou moeten doen:
– Als je een youtube video maakt, zorg dan dat hij echt leuk is, dat er een reden is dat ik hem zou willen doorplaatsen. Een goed idee slecht uitgevoerd is gelijk aan een slecht idee;
– Als je beeldmateriaal gebruikt, laat het dan passen. Cartoons moeten leuk zijn bijvoorbeeld;
– Vacatures moeten nooit in een PDF staan, altijd gewoon op een website;
– Vacatures moeten nooit te massaal overkomen. Let op de opmaak. Een dag in het leven van is fantastisch, maar zet dit apart via een link ergens neer.
Beste Bas, leuk dat je hierover schrijft en dank voor de opbouwende feedback. Het Youtube filmpje is eigenlijk een geconverteerde banner. Die kan je echter niet (makkelijk) naar een Hyves pagina pushen dus kozen we in de nood/haast voor een quick fix. Als filmpje stelt het uiteraard niks voor, maar het staat inmiddels wel op erg veel hyves en andere pagina’s. Dus is het zo een slecht idee omdat het een slecht filmpje is ? Nee, niet vanuit ons doel en de tijd die we hadden. We hebben niet voor cartoons gekozen maar verschillende plaatjes gemaakt voor verschillende functies. De cartoon die je bedoelt komt toevallig van een kinderboek uit mijn jeugd. De plaatjes passen allemaal bij een functie, zeggen er iets over en maken hopelijk nieuwsgierig. Leuk is mooi meegenomen, maar niet het primaire doel.
Tenslotte de uitvoerige tekst en de ‘zonde’ van de pdf. Begrijp niet helemaal waarom ze niet in een PDF mogen staan. Ik vind dat veel mensen online slecht en vluchtig lezen. Nu schep ik andere omstandigheden (PDF document dat de meeste mensen zullen printen) waardoor ik hoop dat mensen beter lezen. We hebben er dus bewust voor gekozen om het mensen iets moeilijker te maken en daarmee het kaf van het koren scheiden. Hiermee krijgen we minder reacties maar wel betere en meer gemotiveerde mensen. Of dat uiteindelijk slim is ? Time will tell. We zullen de volgende keer in ieder geval proberen je tips zo goed mogelijk mee te nemen !
Grt Willem
@Willem: ik geloof totaal niet in het ‘mensen moeilijker maken en daarmee het kaf van het koren te scheiden’. Simpelweg omdat je heel veel talent afstoot omdat je niet gebruiksvriendelijk bent.
Ik hoor veel bedrijven zeggen: mensen moeten bij ons maar iets van moeite doen om te solliciteren (als ik zeg dat sollicitatie formulieren b.v. te lang zijn). En vervolgens krijgen ze niet genoeg mensen binnen en halen ze mensen via W&S;bureaus waar je met een mailtje kan inschrijven. Waarom? Niet omdat die mensen niet rechtstreeks bij dat bedrijf willen solliciteren, maar omdat ze gewoon geen formulieren invullen. Deden we vroeger ook niet, toen was een brief en CV voldoende. Waarom nu dan wel?
Een PDF om te laten printen, tja, niet echt milieu vriendelijk. Dat is dan mijn eerste gedacht, maar ik weet het, ik ben een zeikerd. Mensen lezen online vluchtig, heel vluchtig, daar heb je gelijk in. Tenzij je iemand een reden geeft wel goed te lezen. Frankwachting is een erg goed gelezen blog en staat bekend om zijn lange (maar goed geresearchde) artikelen. Het kan wel, alleen moet je mensen een reden geven. Zo ook bij vacatures, daarom behoort een goede vacature nooit op basis van een functie titel aanklikbaar te zijn. Omschrijf in 1 zin wat je doet, dan geef je mensen een reden te lezen.
Maar goed, ik ben erg benieuwd naar de resultaten, ik hoop dat je deze hier ook met ons (of met mij op mijn mail) wil delen, dan blog ik er opnieuw over.