Alle wedstrijden EK Voetbal live op internet

24 mei 2008, 19:24

Alle wedstrijden EK Voetbal live op internetAlle wedstrijden van Euro 2008, het EK Voetbal in juni, zijn live te zien bij NOS op internet. Het is voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi op internet uitzendt. Dat zei Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de omroeporganisatie, afgelopen vrijdag in een persbericht.

Alle 31 wedstrijden worden gratis beschikbaar gesteld. Als twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld, wat het geval is met de laatste, beslissende groepswedstrijden, kan de internetkijker beide volgen. “Je kunt ze tegelijkertijd kijken door middel van een klein scherm onderin het beeld dat de andere wedstrijd weergeeft”, aldus Stekelenburg. Een extra element dat de NOS toevoegt, is dat tijdens de wedstrijden realtime statistieken worden bijgehouden. Zo kan de kijker precies zien welke ploeg het meeste balbezit heeft of de meeste overtredingen maakt. Internetgebruikers buiten Nederland kunnen de NOS-streams niet volgen. De NOS heeft alleen rechten voor live-uitzendingen in Nederland en stelt voordat de internetverbinding start vast of de kijker in Nederland is.

De uitzending van grote sportevenementen via internet komt deze zomer definitief uit de experimentele fase, aldus Stekelenburg. “Het eerste grote evenement waarbij we dit deden, waren de Olympische Spelen van 2006. Vorig jaar zomer was de Tour de France de doorbraak.” Ook deze zomer is de Tour de France weer live te volgen op internet en dat geldt dit jaar ook voor de Olympische Spelen in Peking. De NOS houdt rekening met maximaal 100.000 pc-gebruikers die gelijktijdig kijken. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2006 had de omroep capaciteitsproblemen door de grote interesse. Rond het EK worden geen problemen verwacht omdat de wedstrijden in de avond worden gespeeld. De meeste voetballiefhebbers zijn dan thuis en volgen de wedstrijden via de televisie.

Paulo Lopes
Key Account Manager bij Habbo.nl

7 jaar ervaring in Muziekindustrie en inmiddels 6 jaar werkzaam in Online!

Categorie
Tags

15 Reacties

  Stef J.

  Lijkt me een prima vooruitgang, vorig jaar werden de streams halverwege afgesloten wegens licentieproblemen, nu zal dit gemakkelijker verlopen!

  De site ziet er erg web2.0 uit, ben benieuwd hoe het publiek dat oppikt.


  25 mei 2008 om 12:03
  Tim de Vrind

  Hoi Paulo,

  We gaan nu dus naar TV kijken met de laptop op schoot?! En zijn er pre rolls aan het begin van elke wedstrijd??


  26 mei 2008 om 16:03
  Paulo Lopes

  @Tim

  Dat klopt helemaal, zeker bij een (eventueel) beslissende groepswedstrijd zal er zeker met de laptop op de schoot of aangesloten op de beaner gekeken gaan worden. Adverteerders die iets met Oranje of het EK willen doen en een Pre-roll van 15 sec hebben liggen kunnen voor elke stream exclusief adverteren. De button (met b.v. het logo) van de adverteerder blijft de hele wedstrijd in beeld. Bij TV zit je dus in een reclameblok met meerdere adverteerders en als je bij de streams gaat zitten (pre-roll) zit je exclusief en ook nog voor een lager bedrag.

  Omdat we ook de mogelijkheid hebben om regionaal/lokaal IP targetting te doen zou dus “de bakker op de hoek” tijdens een wedstrijd van Oranje kunnen adverteren in zijn verzorgingsgebied.

  Best uniek lijkt mij…heb je een pre-roll in gedachte die in aanmerking komt?


  27 mei 2008 om 05:23
  Johan

  Juist wanneer je als Nederlander tijdens het toernooi in het buitenland zit, zouden de uitzendingen via internet een uitkomst zijn. Maar helaas, de NOS kiest ervoor de wedstrijden alleen voor internetgebruikers ter beschikking te stellen….


  8 juni 2008 om 19:01
  Bert

  Waar kan ik me daarvoor aanmelden?

  En aan welke voorwaarden moet mijn PC voldoen??

  Bert


  9 juni 2008 om 07:07
  capello

  Klinkt allemaal leuk maar geloof dat Internet niet eindigd binnen onze grenzen,triest dat de nos wel alles uitzend op internet maar woon je in het buitenland dan heb je als nederlander al een probleem,vanuit het buitenland is het dus niet mogelijk om de streams te bekijken deze worden geblokeerd op ip,nos bedankt! bedenk dat met ook graag vanuit het buitenland graag kijkt,dus toch maar weer p2p kijken daar waar we dachten dat nederland ano 2008 iets profesioneler om zou gaan met de diensten,triest!


  9 juni 2008 om 13:06
  DEnnis

  tja……heel leuk allemaal. Als ze nu ook nog eens toestemming krijgen van de UEFA om de uitzendingen te streamen in het buitenland!!!!!!!! Zit ik hier in Dubai en kan geen eens de beelden bekijken!!!!! I.p.v. zit ik gespannen te wachten op sms’jes vanuit Nederland……heel jammer allemaal!!!


  10 juni 2008 om 13:11
  Hessel

  Dennis,

  Ik zit ook in Dubai en je kan hier op heel veel plaatsen het EK volgen. Ik kijk vaak in de sportbar van het Chelsea Hotel. A.s. Vrijdag hoop ik in de Emirates Golf Club te kijken. Daar komt geloof ik de helft van allle nederlanders in Dubai naartoe.

  Greotjes en veel plezier,

  Hessel


  11 juni 2008 om 19:27
  eric

  Nou leuk hoor, in Nederland kun je via internet kijken. maar daar is het ook op tv. Zit je in het buitenland dan zie je niks. Echt waardeloos NOS! Wat kan dat schelen om ons ook elders in de wereld van beelden te voorzien?


  13 juni 2008 om 17:11
  nanne

  Capello zegt:

  het dus niet mogelijk om de streams te bekijken deze worden geblokeerd op ip.

  Is dit op basis van Ripe(orgaan waar je ip-adressen met verantwoorden) formulieren????

  Als dat zo is………………

  – Wat als ik via een VPN-tunnel/ssl werk via een in nederlang greregistreerd IP-adres

  – Wat als ik een RDP-sessie opzet met een PC in Nederland? En daar de betreffende link in een browser open?

  – Wat als ik een tijdelijke redirect maak naar het ip van de betreffende link op basis van een nederlandse DNS-server van een bij ons gehoste website op een server in nederland.

  – Wat al ik via VNC viewer in Nederland een scherm overneem?

  Er moet toch een simpele oplossing zijn?

  Groet, Nanne


  15 juni 2008 om 04:33
  Bas

  Waarom snapt niemand dat de NOS het gewoon van de UEFA niet mag? Ik denk dat als het aan de NOS ligt ze het voor heel de wereld beschikbaar maken. NOS krijgt alleen internet rechten als ze het tot NL beperkt, dan kan de UEFA het ook weer de internet rechten aan andere landen verkopen. En ik denk dat de NOS er stevig voor betaalt, dus ik zou zeggen: dank je NOS


  16 juni 2008 om 18:04
  Gerrit

  Ik vind het maar wat een uitkomst dat ik via de pc kan kijken vanavond. Mijn tv viel plotseling uit om nog onverklaarbare reden. Dan is het een hele uitkomst dat je toch kunt kijken. Geweldig!


  18 juni 2008 om 17:40
  Patrick

  hoi dennis, wessel,

  ik kom zaterdag laat aan en moet meteen een taxi pakken naar het leukste oranje plekje om de wedstrijd tegen de russen te zien.

  wat is het adres van de emirates golf club ?

  of een plek waar ook veel hollanders kijken…

  please help!!!

  grt,

  patrick nijs


  18 juni 2008 om 18:01
  Erik

  Natuurlijk allemaal helemaal begrijpelijk van de NOS maar ik zit hier in malaysia en wil toch graag kijken via het internet!!!!!

  Iemand een idee hoe dat gaat lukken via een andere streams ofzo??

  Natuurlijk mag de NOS baas ook antwoorden met een oplossing!

  Thanks


  20 juni 2008 om 12:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!