HTC introduceert HTC Touch Diamond

10 mei 2008, 04:15

Diamonds are a girl’s best friend” maar donderdagmiddag leek het hart van menig man (en vrouw) bij het zien van de nieuwe HTC Touch Diamond toch ook iets harder te kloppen 😉 Hoewel ik eerlijk gezegd had verwacht dat er iets bekend zou worden gemaakt over een HTC smartphone gebouwd op Android het nieuwe platform van voor mobiele telefoons onder aanvoering van Google, lekte eerder al uit dat het ging om de lancering van de HTC Touch Diamond.

Sterker nog. Eigenlijk was dit toestel al in maart bekend. Tijdens de Cebit in Hannover toonde T-Mobile de MDA Compact IV die (zo nu blijkt) eigenlijk de HTC Touch Diamond is.

In de Round Control room van Mediaplaza presenteerde HTC Country Manager Mark Moons het nieuwe toestel in een zaal met zo’n 25 journalisten/bloggers. Hoewel het toestel qua uiterlijk en interface heel veel van de iPhone weg heeft, stelde Mark dat HTC niet bewust de concurrentie met Apple opzoekt. De echte concurrentie komt uit Finland was zijn stelling.

Mark startte zijn presentatie met een korte uiteenzetting van HTC en de markt om daarna diverse features van het nieuwe toestel te demonstreren. De HTC Touch serie kenmerkt zich door klein formaat en een enkelhandige bedieningen via de TouchFLO interface. Dat blijkt gewaardeerd te worden, want de HTC Touch is het best verkochte device van HTC in 2007. Hoewel de Touch Diamond niet zoals de TyTN II een slide-out keyboard zal HTC devices blijven ontwikkelen zowel zonder als met keyboard.

Eerste ervaringen HTC Touch Diamond

Ik ga niet alle specificaties van de Touch Diamand langslopen, die kun je zelf prima lezen. Wil wel mijn eerste ervaring delen. Na afloop van de presentatie mochten we aan de bar uitgebreid aan de slag met de enige drie Touch Diamond’s die momenteel in Nederland zijn.

HTC Touch DiamondInterface deed mij erg denken aan dat van de iPhone, hoewel het geheel een schil is rondom het nieuwe Windows Mobile 6.1. Ook de in samenwerking met YouTube ontwikkelde YouTube-videoplayer ziet er goed uit. Kortom het is een (om het zo maar eens te omschrijven) device met ballen, mooie ballen wel te verstaan. De specificaties zijn niet misselijk, het 2.8-inch TFT-LCD scherm met VGA resolutie is bijzonder scherp en de interface is even wennen maar werkt bijzonder makkelijk.

Als heavy user van de HTC TyTN II mis ik zelf wel het toetsenbord, maar kan ik wel weer de nieuwe interface waarderen. Ben alleen benieuwd hoe die interface wordt ervaren bij dagelijks gebruik. Is het bij intensief gebruik, naast mooi ook efficiënt zonder toetsenbord? Daar ben ik nog niet uit, misschien binnenkort maar eens een tijdje een device testen. Dat alles leidde er meteen toe dat een aantal aanwezigen speculeerde naar de TyTN III die er (volgens ons) er ongeveer zo uit zal gaan zien 😉

Wat denken jullie kan de HTC Touch Diamond (vanaf volgende maand in Nederland te koop) de concurrentie aan?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

38 Reacties

  media

  Je vraagt ons of het de concurrentie aan kan met Apple (iPhone) en Nokia (die ongetwijfeld op gebied van touchscreens met prachtige toestellen gaat komen), maar daarvoor zou ik de apparaten een keer in de handen moeten hebben gehad om er mee te kunnen spelen.

  Wat denk jij zelf nu je zowel de iPhone en de HTC hebt getest?

  Persoonlijk wacht ik waarschijnlijk nog even op Nokia, ben en blijf een Nokia-fan 😉


  10 mei 2008 om 05:05
  evroekel

  Zowel de iPhone als de Touch Diamond zien er gelikt uit met fraaie interfaces. Qua specs wint de Touch Diamond het absoluut van de iPhone alleen om die reden zou ik zelf niet meer voor de iPhone kiezen.

  Waar ik (zoals ik al schreef) zelf aan twijfel is de voorkeur bij intensief gebruik. Je hebt mensen die niet zonder een goed toetsenbord kunnen en mensen die een toetsenbord op het scherm met een geode interface prima vinden. Persoonlijk denk ik niet dat ik tot die laatste categorie behoor, maar als ik binnenkort de Touch Diamond mag testen weet ik meer.


  10 mei 2008 om 05:19
  ronald ter voert

  zit zojuist de postingvanaf mn mobiel te lezen em zie geen plaatje vd nwe htc. Maar, ik ben van mening dat veel mensen te snel vluchten naar de bekende mobiles zoal iphone en nokia, terwijl een erg prettige touch/blackberry achtige foon met diverse handige toetsenborden en prettig in gebruik ook zeker de toestellrn van sonyericsson moet onderschatten. wellicht minder voor de hand liggend, zoals de se p1i, die ik heb, maar wel zo lekker in gebruik dan in mijn ogen een n95 waar je alles moet doen zonder touch.


  10 mei 2008 om 09:48
  Koen Roumen

  Ik denk dat de toekomst toch meer gericht is op toestellen met een toetsenbord. Als Tytn2 gebruiker kan ik me op zich redelijk redden met een on-screen toetsenbord, maar echt lekker werken is anders.

  De specs van de Diamond zijn goed, al ben ik benieuwd of het bekende driver probleem met de Qualcomm chipset is opgelost. Wel denk ik dat HTC bezig is een goede naam te vestigen op telefoon gebied. Snelle productontwikkelingen in goed gedesignde apparaten.

  Of het de concurrentie met Nokia aankan? Qua software en specificaties zeker. Symbian raakt achterhaald met de komst van steeds betere Windows CE software. Nokia loopt hopeloos achter met lage resoluties en niet-touchscreen devices. Het is de naamsbekendheid die Nokia veelverkocht houdt, maar qua innovaties komen ze tekort.

  Apple’s iPhone is ook zo’n apparaat dat voornamelijk verkoopt op naam. En op interface en gebruiksgemak, true. Maar qua specificaties redt ze het niet t.o.v. HTC. Wie koopt er in Europa nou nog een telefoon zonder UMTS/3G ondersteuning, terwijl bij praktisch elke provider in Nederland een internetverbinding voor 10 euro / maand te krijgen is?

  Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen, maar denk dat HTC zich steeds beter gaat vestigen en daarom ook steeds betere modellen zal gaan brengen.


  10 mei 2008 om 11:41
  Dirk Van Eyken

  Ben reeds een jaar fanatiek gebruiker van TYTN maar bij het zien van de nieuwe Touch Diamond ging mijn pols toch de hoogte in. Bij het lezen van de specs stond mijn besluit zo goed als vast: dit wordt de nieuwe. 🙂

  Al zit ik nog met een paar vraagjes. Hoe groot zijn de toetsen op het scherm? Met de vingers te bedienen? Of enkel met de stylus? Wat met de BT koppeling met de Parrot 3200LS? Weer een upgrade van de software daar te doen?

  Hoe zit het met ActicSync over BT? Bij de TYTN werkt dat niet perfect en dan is het behelpen met de kabel waardoor je de batterij te pas en te onpas oplaad.

  Jammer dat er standaard geen oortjes bij zijn zoals bij de TYTN en dat standaard oortjes niet passen.

  Wat ik ook nog niet kan vinden zijn tasjes. En toestel lijkt me gevaarlijk om snel vol krassen te staan. Dat zal dus afmetingen vergelijken met andere toestellen en dan daar naar een degelijk tasje zoeken. Of heeft er iemand een tip?


  10 mei 2008 om 12:23
  Raimo

  Is het niet eens tijd voor een mobile devices tupperware party? Alle merken op tafel beetje spelen en proberen.. koud biertje erbij…?

  Zijn er nog manufacturers die dit lezen en willen sponsoren? Komt dan een mooi videotje van op MF.. 😉


  10 mei 2008 om 19:42
  evroekel

  @Raimo: lijkt mij een heel goed plan! Eens kijken of partijen toehappen, ik wil wel meedoen in de organisatie.


  11 mei 2008 om 05:21
  Dirk Van Eyken

  Lijkt me idd zeer leuk. Een hele dag prutsen met de laatste nieuwe snufjes. Maar dan moet dat meteen een 2 landen organisatie worden. Veronderstel dat jullie in Nederland zitten en ik zit in België.


  11 mei 2008 om 06:04
  Alexander

  Prachtig ding. Vraag me alleen af hoe bediening met touchscreen is. Heb wel een keer op iemands Touch geprobeerd, ik wordt er helemaal zenuwachtig van. Ook die kleine icoontjes aantikken, werkt niet lekker vind ik. Bij een iPhone kan dat met je vingers, maargoed, ook daar vond ik het niet erg fijn (+ dat ze de iPhone gewoon groot hebben gemaakt om met je grote vingers dingen aan te tikken).

  Ik heb een Nokia E61i (blackberry achtig dus, met qwerty bordje), en het werkt ideaal, ik mis touch functies totaal niet.

  Toch ga ik over een maand maar even naar de winkel om dit ding te bekijken 😉


  11 mei 2008 om 17:47
  Raimo

  @erik,

  Loopt nog geen storm… ;-(


  11 mei 2008 om 18:15
  media

  Wat wil je, iedereen ligt met z’n reet op het strand deze dagen; wat doen jullie eigenlijk online? 😉

  Leuk idee trouwens, doe graag mee! Misschien wat aktiever ook de producenten hiervoor benaderen? Nokia, Apple, HTC en wellicht nog een paar? Lijkt me heel aardig om deze apparaten straks eens naast elkaar te zien en te testen!


  11 mei 2008 om 18:24
  M@rk

  Ik vind de Iphone zowiezo niets dus de Diamond is voor mij al onbetwist Nr. 1


  12 mei 2008 om 17:44
  Dirk Van Eyken

  @ M@rk

  Ge moogt gerust zijn, ben ook fan van WM toestanden ed. En de UI van deze lijkt eindeloooooooooooos mooi. Maar er wordt in de beschrijvingen gesproken over het uittrekken van de stylus. Is er ergens een foto/video voorhanden waar je de stylus ook werkelijk kan zien?

  Of houden ze die verborgen omdat ze het idee van de UI met de vingers in de verf te zetten?


  12 mei 2008 om 18:04
  Laurens

  Ben heel benieuwd naar de specs van de verwachte nieuwe iPhone in Juni. Het lijkt me dat voor een vergelijkende test je zeker de MacWorld moet afwachten om te zien of de nieuwe iPhone daar wordt aangekondigd. Ik heb er alleen maar mee gespeeld, geen echte gebruikerservaringen dus. Hetzelfde geldt voor de N95, belangrijkste verschil?

  Ik moest op de N95 overal naar zoeken, terwijl de interface van de iPhone zo eenduidig en helder is, dat alles gewoon daar zit waar je het verwacht.


  12 mei 2008 om 18:35
  evroekel

  @Dirk: De stylus zit nog steeds rechtsonderin, maar heeft een magneetje, waardoor de styles minder gevoelig is voor een falend veertje of slijtage en dankzij magnetisch vrij snel bij invoer in device op zijn plek schiet.


  12 mei 2008 om 18:57
  Raimo

  @Marco,

  Goed plan.. eens kijken of we er een leuk conceptje van kunnen maken.

  Device Night 2008:

  Speel met alle nieuwste toestellen. Probeer ze uit. Vergelijk. Geef feedback aan de producenten.

  Ik denk dat ik het team van Nokia die in charge is voor de N810 wel meekrijg..


  12 mei 2008 om 19:41
  ruudsander

  Ik werk al enige jaren in de telecombranche en durf er een hoop om te verwedden dat dit de nieuwe aanvoerder van de GFK-lijst gaat worden.

  De specs zijn een stuk beter dan die van de iPhone en het valt me ook op dat er op een hoop weblogs al veel te lezen is over dit bijzondere toestel van HTC. De reacties zijn eigenlijk allemaal positief. Een meer dan geduchte concurrent van Apple (iPhone) en Nokia (N95 en straks de N96).

  @Dirk: een tasje is bij zo’n toestel geen overbodige luxe, ik zal eens informeren!


  13 mei 2008 om 06:27
  Dirk Van Eyken

  @ruudsander

  Alvast bedant. Denk dat ik morgen in Pre-order ga bestellen. Kan me niet inhouden, wil absoluut met dit ding aan het werk.

  Al ben ik bang dat ik het toetsenbord van men TYTN ga missen. Als heeft deze het voordeel dat je wss wel met 1 hand kan werken wat met een toetsenbord niet is.


  13 mei 2008 om 18:11
  Tim

  Natuurlijk een erg mooi toestel qua specs (over het uiterlijk kun je discussiëren), maar op enkele sites lees ik dat het geheugen van 4 Gb niet uitbreidbaar is met bijv een MircoSD kaartje ofo, daarentegen heb ik ergens een review gelezen waar in de specs stond dat er wel een uitbreidingsslot in zit. De site van HTC geeft geen uitkomst. Indien het geheugen niet uitbreidbaar is, vindt ik 4 Gb een beetje magertjes als je er navigatiesoftware en bijv muziek op wilt zetten. Misschien dat iemand het definitieve antwoord heeft?


  15 mei 2008 om 06:58
  luc

  zou er ook een dictafoon in zitten?


  16 mei 2008 om 21:33
  Dirk Van Eyken

  @Luc

  Heb al heel wat beschrijvingen gelezen maar kan nergens iets vinden van dictafoon. Lijkt me ook niet logisch met de beperkte 4MB. Ik vraag me eerder af of we na verloop van (korte) tijd geen 8MB versie op de markt gaan zien komen. Of nog beter, met een MicroSD kaartje. Dat zou het toestel nog aantrekkelijker maken.

  Was van plan om in Pre-order te bestellen maar ga wachten tot ik enkele reviews heb gelezen. Ben gaan twijfelen bij het toetsenbord en de beperkte 4MB.


  17 mei 2008 om 07:17
  Claudia Rahanmetan

  Ik heb sinds een half jaar de HTC Touch. Prima te bedienen en heb het standaard toetsenbord vervangen door een ander (Teksoft FingerTouch). Mijn broer heeft een TyTN II vanwege het bijgeleverde toetsenbord. Fans voor de versie met een extern toetsenbord moeten wachten op de HTC Raphael. Dit wordt zeker mijn volgende telefoon. Wachten op de iPhone 2 doe ik niet meer. Deze specs zijn voor mij doorslaggevend!


  17 mei 2008 om 08:41
  Jurgen

  @ Dirk Van Eyken

  Maak van die 4MB maar 4Gb en een SD kaart gaat niet passen. Er zit geen slot in voor extern geheugen (dit laatste heb ik ergens gelezen..)


  23 mei 2008 om 10:44
  Dirk Van Eyken

  @Jurgen

  Idd 4GB. Maar de opvolger van de TYTN II komt er blijkbaar ook aan. Nog wat geduld hebben lijkt me de boodschap.


  25 mei 2008 om 14:47
  Josh

  Hoor vandaag voor het eerst van deze telefoon en de specs zien er gruwelijk uit. Ik ben nu al bezig om mijn N73 te restaureren en te verkopen. Dit gaat mijn nieuwe zomervakantie mobiel worden.

  Het enige wat mij tegenhoudt is de vraag over het geheugen. Dit moet toch wel uitgebreid kunnen worden? Lijkt me sterk dat je Windows (6.1!) erop hebt zonder dat je min. 10 GB kan hebben.


  2 juni 2008 om 19:37
  Dirk Van Eyken

  @ Josh

  Vergeet het maar, is voor mij ook iets wat me momenteel nog tegenhoud maar het geheugen is (voor zover ik al heb gelezen) niet uitbreidbaar. Jammer he.


  3 juni 2008 om 16:18
  Allen Walker

  Weet iemand soms of de functie van htc touch zelfde zijn als bij Htc touch Pro?


  15 juni 2008 om 21:18
  Sjoerd

  Vreemd,

  De diamond lijkt er beter uit te komen dan de touch pro? Ja alleen betere accu tijden..

  Is de diamond dus echt beter?


  30 juni 2008 om 16:40
  Leo

  Heeft iemand al enig idee wat er gebeurt op en met het gevoelige touch screen van de HTC Diamant als het tegen je oor aankomt tijdens het bellen?

  Zelf heb ik op dit moment jammer genoeg nog de HTC TyTN en heb er regelmatig last van dat er tijdens het bellen van alles in werking wordt gesteld.

  Te koop HTC TyTN in gebruik sinds oktober 2006.


  9 juli 2008 om 16:15
  mgvandenbroek

  @Leo: Wat moet dat kosten? 😉 Ik ben bezig met een review van de Touch Diamond…..


  9 juli 2008 om 19:03
  Leo

  @Matthijs: Wat mag het kosten? Ben benieuwd naar je review want….


  12 juli 2008 om 15:27
  franklin

  heb een videoclipje opgenomen maar kan het niet versturen omdat het bestand te groot is. wat te doen? graag dieper uitleg. ben een leek. bedank.


  3 oktober 2008 om 08:43
  Eelco

  Wat een verschrikkelijk trage irritante K*T telefoon..!

  Heb ‘m nu bijna een jaar, en heeft mij veelvuldig geïrriteerd..

  Reageert super traag op bijna alles wat je van ‘m vraagt, loopt vast en reageert vaak helemaal niet meer.

  Ook gaat het alarm soms op willekeurige tijden af, en daar kun je jammer genoeg niet een ander deuntje dan de standaard opties voor instellen. Ook is de bediening van de music player onhandig, en geen alternatief voor een mp3 speler.

  Voor mij geen ‘smart’phone meer voorlopig, wordt lekker een Nokia, de 5800 music player waarschijnlijk.

  Wees gewaarschuwd!


  9 april 2009 om 12:37
  henk

  Beste Eelco,

  jouw problemen liggen niet aan je telefoon, maar aan het geinstalleerde Windows besturingssysteem. Windows op telefoons is inderdaad K*T. Zelf heb ik ook een HTC gehad en snel van de hand gedaan. Nu heb ik naar volle tevredeheid de smartphone van Apple nl. de iPhone.

  Je weet gewoon niet wat je overkomt als je eenmaal aan de slag gaat met de iPhone!


  12 april 2009 om 14:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!