Eerste GSM-verslag in NOS Journaal

12 april 2008, 15:06

Steeds betere mobiele camera’s zorgen voor een verandering in de filmwereld, maar ook in de journalistiek. Zo had het NOS-journaal van afgelopen vrijdag bij wijze van experiment een item volledig gefilmd met de mobiele telefoon. Verslaggever Robert Schinkel bezocht het Dutch Mobile Film Festival ‘Viva la Focus‘ in Groningen en maakte met zijn GSM het bovenstaande verslag. Aardig is dat Schinkel op de NOS-weblog Nieuwe Media enthousiast verslag doet van zijn primeur:

(…) Hoewel het een klein festival was, wemelde het van de cameramensen, geluidsmensen, verslaggevers etc. Iedereen deed belangrijk, iedereen deed druk. En daar stond ik dan als afgevaardigde van het NOS-Journaal, in m’n uppie tussen de landelijk pers. Met als enige wapen, een minuscuul cameraatje. Ik ging maar gelijk aan de slag. Te beginnen met twee interviews. En dat was wel wennen. Voor mij, maar ook voor de geïnterviewden. Ze hadden wel ‘iets groters’ verwacht van die grote NOS. Een beetje op de gok opnemen, meer was het niet. En na afloop van het gesprek snel checken of het überhaupt uitzendwaardig was. (…)

Prachtig!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

5 Reacties

  MaartenThuisen

  Mooi item! Het zal denk ik in de toekomst wel veel vaker voorkomen dat items voor het journaal zo gemaakt worden.


  12 april 2008 om 16:40
  Ron

  Al behoorlijk wat beelden in het journaal zijn afkomstig van consumentencamera’s en mobiele telefoon: bij acute en belangrijke gebeurtenissen zijn nou eenmaal weinig professionele camerateams aanwezig. Dat er nu een verslaggever van het ‘grote’ journaal is die in de geest van een item over gsm-filmpjes zelf met een telefoon een reportage opneemt, is hooguit ludiek te noemen. De standaard is en blijft broadcast, behalve natuurlijk als er geen broadcast- of consumenten camera’s voorhanden zijn.

  Het geeft natuurlijk wel een beetje te denken dat mensen bij journaals weinig idee hebben van de gereedschappen waarmee ze werken. De meeste verslaggevers hebben niet veel met wat je beelden kunt doen (ik word nou nooit echt verrast met leuke visuele vondsten die het verhaal versterken) of montage, waar veel journalisten behoorlijk hangen op editors. Dat een journalist semi-romantisch praat over de grootte van de camera. alsof dat een kenmerk is voor de kwaliteit van de reportage, is tekenend voor de desinteresse die bij deze beroepsgroep leeft.

  Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geweldig dat dit verslag met een gsm in het journaal zit. Ik zie alleen geen structurele verbetering in de manier waarop er in Nederland gezocht wordt naar verbetering van het metier verslaggeving. Bij het journaal kan ik daar nog wel in komen, bij reportageseries als Zembla en Nova veel minder. Dat blijft toch vaak radio met plaatjes.


  12 april 2008 om 18:27
  J P Marks

  I agree with Ron. Compare the way the story is told with reportages running on Al Jazeera English or even BBC regional stations and the Journal seems to be a very strict formula. This reportage was a step in the right direction. It looks a lot better on the web that on a big screen TV. Also interesting to hear the challenges with the sound (commentary voice is only on the right hand channel for part of the item) and I’m puzzled by the cutaway shot at 39 seconds in of the reporter using the phone to do the interview – is he holding another camera for that shot? We have bluetooth headphones…I’d like to see some bluetooth clip-on mikes to experiment with.


  12 april 2008 om 19:49
  Raimo

  NOS is goed bezig!!! 😉


  14 april 2008 om 02:55
  J P Marks

  @edvalente thanks for the tip. Yes, there are often problems with syncing the sound because of the encoder in the bluetooth receiver. That’s why wireless seems to be still popular.


  15 april 2008 om 09:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!