Mag ik even uw wachtwoord? Ik wilde graag uw vrienden spammen.

9 januari 2009, 10:15

{title}Iemand zijn MSN-loginnaam en wachtwoord in laten voeren zodat je zijn contactenlijst kunt spammen is een volstrekt legitiem reclamemiddel. Dat zegt reclamebedrijf OX-2 tegenover Tweakers. Gisteren legde de Consumentenautoriteit OX-2 een boete op van maar liefst 85.000 euro voor deze ongein.

OX-2 overweegt in hoger beroep te gaan: men vindt deze reclameconstructie namelijk volstrekt legaal. In een persbericht meldt men niemand te willen misleiden. Er is natuurlijk niets misleidends aan het versturen van reclame onder andermans naam of het gebruiken van MSN-logingegevens om adreslijsten te achterhalen. Bovendien zou de Reclame Code Commissie dit allemaal goedgekeurd hebben. Nou weet ik niet wat de Reclame Code Commissie allemaal zegt, maar bij mijn weten bepalen die niet wat er legaal is in Nederland. De OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens wel, en die zijn toch duidelijk.

Er zal ongetwijfeld een mooie direct marketingterm voor zijn, maar wat mij betreft is het woord “irritant” duidelijk genoeg. Net als het woord “kappen” of een woord dat ik van Matthijs niet mag typen. Je geeft je MSN-logingegevens op, waarna het bedrijf daarmee inlogt en toegang krijgt tot je contactenlijst. Alle personen uit deze lijst krijgen vervolgens uit jouw naam een reclamemailtje voor een iPod, PS2, grote televisie of ander blingding. Het doel van deze truc is dat de mails zo spamfilters en andere pretbedervers netjes omzeilen, omdat de mails afkomstig lijken van de persoon die zijn logingegevens opgaf. Dat lijkt mij een evidente vorm van misleiding. Terecht hebben de OPTA en het CBP dan ook onlangs dit soort tell-a-friend reclame verboden.

OX-2 snapt echter het probleem niet: “Het gebruik maken van MSN gegevens en daarbij de e?mailadressen van diens contactpersonen is  altijd gebeurd met nadrukkelijke, voorafgaande toestemming van de bezoekers van de genoemde websites”, zo staat in hun persbericht naar aanleiding van de boete. Maar wat OX-2 en al die andere tell-a-friend spammers dan voor het gemak maar vergeten, is dat iemand anders geen toestemming kan geven om spam in mijn inbox te stoppen. Dus alleen al om die reden kan deze actie niet door de beugel. Toestemming moet je krijgen van de ontvangers voordat je ze reclame mag sturen. Dat is al jaren zo, dus dat moet je gewoon weten als bedrijf.

Nog veel kwalijker is de manier van harvesten. De adreslijst wordt verkregen door in te loggen op het MSN-account van mensen die zich aanmelden. Goed, formeel is er toestemming dus dat inloggen is geen computercriminaliteit, maar hoe haal je het in je hoofd om te denken dat dit een legitiem middel is om aan adressen te komen? Wachtwoorden zijn net tandenborstels, die leen je ook niet uit. Maar dit zal wel bedoeld zijn als uitsluitend een service naar de deelnemer, dan “hoeft deze niet zelf alle e-mailadressen in te typen”. En nog veel meer service is het voor het bedrijf, dat nu veel gemakkelijker bij grote lijsten e-mailadressen kan – plus via de logingegevens mailtjes kan sturen.

Wat is dat toch met dit soort direct marketeers? Is het nou zo moeilijk om te bedenken dat je hiermee toch wel in een erg grijs zo niet zwart gebied terechtkomt?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, blogger en partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Sinds 2001 beheert hij de site Iusmentis.com met meer dan 350 artikelen over internetrecht.

Categorie
Tags

37 Reacties

  Remco de Vries

  Een hoger beroep lijkt me geen slimme zet. Domme actie natuurlijk. Toestemming van persoon 1, betekent niet dat je ongestoord mails mag verzenden naar personen 2,3,4 en 5. belachelijk. Uberhaupt denk ik ook niet dat het overgrote deel van hun doelgroep beseft waar toestemming voor gegeven wordt.

  Dan vraag je je toch af wat er in de hoofden van marketeers achter deze actie omgaat.


  9 januari 2009 om 10:33
  Remco de Vries

  Overigens geloof ik dat het ook niet helemaal legaal is om andermans login gegevens hiervoor te gebruiken, zelfs met toestemming. Ik ben aan het speuren naar wettelijke staving hiervoor.

  Edit: geen idee. Zat in de richting van briefgeheim te denken, maar nog niet zeker.


  9 januari 2009 om 10:42
  ArnoudEngelfriet

  Strafbaar lijkt het me niet, de wet computercriminaliteit heeft het over “wederrechtelijk binnendringen” en als je met toestemming handelt lijkt het me niet wederrechtelijk. Vergelijk het afgeven van je wachtwoord aan je handige neefje dat je PC gaat repareren.

  Het is wel tegen de MSN-gebruiksvoorwaarden om je wachtwoord aan anderen te geven, helemaal als die het gaan gebruiken om je contactpersonen te spammen.


  9 januari 2009 om 10:48
  ingejanse

  Ik snap dat iedereen hier overheen valt (ik ook), maar doen de linkedins en hyves van deze wereld niet precies hetzelfde? Inloggegevens vragen en mensen uit het adresboek vragen zich aan te sluiten? Als dit een precedentfunctie krijgt, dan komen al die sociale netwerken met hun ‘check wie uit je adresboek ook geregistreerd is! (en ondertussen vragen we de rest ook om mee te doen’-functie toch in de problemen?


  9 januari 2009 om 11:22
  Remco de Vries

  @Inge

  Punt is hier wel dat aan de verstuurde mailtjes absoluut niet af te lezen is dat het afkomstig is van OX2, alleen de naam van degene die zijn gegevens heeft verstrekt wordt gemeld.


  9 januari 2009 om 11:28
  Rick

  Interessante discussie. Het staat natuurlijk vast dat wat die lui doen ongehoord en verwerpelijk is. Maar er zijn ook andere mogelijkheden van dergelijke grabbers die minder irritant zijn. Voor onze weblog-service gebruiken wij bijvoorbeeld ook een grabber, waarmee reizigers hun msn-contacten kunnen ophalen en zo snel vrienden kunnen vertellen over hun weblog. De logingegevens en mailadressen worden niet opgeslagen en ze ontvangen slechts een mailtje, wat de reiziger zelf typt. In die zin is het dus een mailtje van een vriend, alleen wordt dat via onze server verstuurd.

  We krijgen er nooit klachten over, dus ik vermoed dat men het niet als storend ervaart. Partijen als hyves doen natuurlijk precies hetzelfde. De vraag blijft: waar trek je de grens.


  9 januari 2009 om 11:39
  Eric

  Ik ben het met Inge eens.

  Ik vind dat Hyves en linkedin zich hier net zo schuldig aan maken.

  Ik heb al talloze mailtjes gehad dat ik nog geen lid ben van hyves dat is naar mijn mening net zo irritant als het kans maken op een ps3.


  9 januari 2009 om 11:44
  Remco de Vries

  Die hyves mailtjes heb ik toen gewoon geblokkeerd. Echter ligt dat hier anders, aangezien ik dan een persoon blokkeer, die waarsschijnlijk tot mijn vriendengroep behoort. Daarom sta ik in zijn lijst.

  Ik vind het twee verschillende dingen.


  9 januari 2009 om 11:51
  ArnoudEngelfriet

  Als je lid bent van Hyves of Linkedin, dan moet je weten dat anderen je via die site berichtjes kunnen sturen. Dat is dan een keuze. Uitnodigingen aan willekeurige adresboekbewoners om lid te worden van zulke sites zijn inderdaad net zo verboden als deze actie. (Hoewel je zelf natuurlijk wel mensen mag uitnodigen, maar de site mag dat niet structureel doen)


  9 januari 2009 om 11:56
  ingejanse

  @ allen: bij Hyves en LinkedIn ligt het inderdaad iets subtieler, maar nog steeds gaat het om het geautomatiseerd promoten van een product over de rug van de nieuwsgierigheid van mensen om te zien wie van hun vrienden-per-e-mail ook op het desbetreffende netwerk zitten.

  Ik hoop zelf dat de zaak tegen OX-2 er in ieder geval voor zorgt dat sociale netwerken heel expliciet moeten vermelden wat de gevolgen zijn van het zoeken op adresboek, zodat mensen goed nadenken voordat ze hun gegevens hiervoor laten mis/gebruiken.


  9 januari 2009 om 12:12
  koningwoning

  Over de LinkedIn / Hyves kwestie:

  Die is nog iets subtieler.

  Als jij mensen uitnodigt voor LinkedIn /Hyves, dan doe je dat om er ZELF beter van te worden. Jouw netwerk wordt vergroot en in het begin is het leuk om door iemand uitgenodigd te worden voor een dienst wat nog niet zo bekend is (nu is het dus irritant omdat je de dienst al wel kent en als je er geen lid van bent, dan is dat voor een goede reden.)

  Wat die lui van OX-2 doen is ook voor jou als gebruiker irritant omdat jij er ook niets aan hebt dat jij je vrienden spamt. Als je daardoor zelf meer kans zou maken op die PS3, iPhone of paaldanseres (je blijft hopen dat ze die ooit nog eens vergokken 😉 dan zou het al wellicht minder als SPAM gezien worden


  9 januari 2009 om 13:24
  Peter Bonjernoor

  Inge – “…zodat mensen goed nadenken voordat ze hun gegevens hiervoor laten mis/gebruiken.”

  Ik hoop dat mensen in het vervolg eens wat eerder gaan nadenken en zo slim zijn om niet zomaar hun login en wachtwoord op een andere website achter te laten – ik vind het echt te absurd voor woorden dat men dat uberhaupt durft te vragen, en nog veel absurder dat er blijkbaar zoveel mensen zijn die het ook daadwerkelijk doen.


  9 januari 2009 om 20:06
  Langace

  ArnoudEngelfriet, JIJ trekt wel alles in het zwart wit. Veel bedrijven maken gebruik van een zelfde soort services bv voor het uitnodigen van vrienden voor een feest of je cadeaulijst voor sinterklaas door te sturen (en dan wel via een webwinkeln zodat die er aan kan verdienen). Slecht? Nee ik denk het niet, ik wordt nl ziek om iedere keer al die e-mail adressen over te moeten tikken omdat in een contact formulier niet de optie is om een lijst in te laden.

  En dan zla ik maar even niet beginnen over de virale games die ondertussen al 10 jaar bestaan en waar je schijnbaar geen moeite mee hebt.

  Zoals Remco en Rik zeggen… scheer niet alles over 1 kam en waar trek je een grens, als je die moet trekken.


  10 januari 2009 om 14:30
  Michel H.

  Er is niets mis met het gebruiken van MSN login om adreslijsten in te lezen, het gaat er m.i. om hoe je vervolgens omgaat met de informatie die je daaruit verkrijgt.

  Bij mijn vorige baan werkten we ook met zulke ‘invite’ functionaliteit. Jongeren die van deze functionaliteit gebruik maakten konden (o.a.) hun MSN gegevens opgeven om de contactlijst op te halen. Daarna konden ze zelf aanvinken wie ze wilden uitnodigen om lid te worden van de site, standaard was niemand aangevinkt.

  In dit geval gaat het er dan ook om dat het duidelijk commerciële boodschappen waren die verzonden werden aan de gehele lijst contactpersonen. Je kunt dan wel ergens in de kleine lettertjes (of in de grote brij algemene voorwaarden) vermelden dat je het doet en daar dan naar gaan lopen wijzen als je gezeur krijgt, maar zo werkt het gelukkig niet in NL.


  12 januari 2009 om 08:02
  Gerben

  Wel een beetje roomser dan de paus al die reacties.

  Ja, spam is irritant en de wet moet dat voorkomen.

  OX-2 mag best een beetje de grens opzoeken.

  Zolang de verzender (de MSNer met de verzendlijst) er niet beter van wordt is er volgens de wet niets aan de hand. Gewoon commercieel van OX-2.

  Als de ontvanger de mail niet wil moet deze de verzender aanspreken.


  12 januari 2009 om 14:01
  DenniscymN

  

  Louis Vuitton Monogram Empreinte Collection Louis Vuitton a lancé une nouvelle série appelée accessoires Monogram Empreinte. 20102011 série d’hiver ne ont pas un autre objectif principal a une bonne sensation de peau de mouton sac à main. La série offre également des sangles supplémentaires, sacs à main, portefeuilles, et certains d’embrayage très attrayant. Les couleurs sont brun, vin rouge, bleu foncé et blanc. Les nouvelles de 10, actuellement dans une 12345678910

  Bottes courtes de mode Ladies atmosphère noire atmosphère cuissardes Bottes bottes ou des bottes au genou peut être décrit comme perdre jambes MM chaussures d’hiver, un type de style minimaliste brut avec des victoires faciles dans la doublure sauvages, mais XXL bottes sangle de talon sont une célébration de la royale sÅ“ur dominatrice Fan aussi incapable de se arrêter.

  TAGS: animal doux amour pour créer de belles motif de dentelle EXAMEN: les hommes ont commencé à abandonner roses et du champagne et d’autres éphémères et ils sont généralement des cadeaux plus coûteux, mais la sélection de lingerie sexy, parce qu’ils sont dans un environnement économique difficile, veulent passer la l’argent plus authentique. Xiao Bian vous donner l’amour belles soigneusement sélectionnés plusieurs filles chaudes poussant modèles sous-vêtements! Cliquez sur l’image pour les sous-vêtements page suivante douces filles comment choisir animal sauvage Lei Sibo dame point de la dentelle sous-vêtements est approprié pour fille douce et délicate. Animaux sauvages douce dentelle pour créer de belles édité par amour .

  Selon certaines sources, la mort de Hermes CEOJeanLouisDumas rend Hermes et faire jusqu’à dix ans de collaboration entre Paul Gaultier et finalement à briser. Tôt l’an dernier,
  Longchamp Red Long Handle JeanPaul Gaultier pour quitter le poste de directeur de la création d’Hermès rejoint le groupe L’Oréal. 1999 Hermes a acquis la participation de 35% dans Gaultier, et en 2008, passera à 45% participation de contrôle.

  Influence salutaire du geste de la mode pour laisser l’original lui-même
  Longchamp Rouge coller onglet «féminité», afin que les hommes sont également attribués prohibitifs bénéficiant d’embrayage, maintenant, pour la poursuite de petits hommes à la mode déjà titulaires d’un parti sans crainte en bon état mais la taille décente sac vers les rues, à la fois de la commodité et facile à transporter, mais aussi pour la poursuite de Type soignée.

  Comme un héritage de 600 ans de mode sacs à main de marque cordonnier de métier mdash; mdash; Hongu Vallée Rouge, 2014 Spring Blossom conception de sac à main de l’inspiration, les designers se inspirent de la nature et l’essence de métiers du patrimoine, une sélection de cuir de classe supérieure, autruche welltanned cuir station sacs à main de la mode, de vous fournir une sélection diversifiée de différentes longueurs pendant le faux de la 2014 .

  Rivets décoratifs uniforme, fixé corps de sac rationalisé. Grain de peau de vache de durabilité inégalée, le ton laiteuse très frais. Balenciaga Balenciaga prix initial 15673 22390 Calpis cocktail comme une couleur douce, de poche
  Longchamp Rm ou arbitrairement saisi Ray Doctor Bag totale abordable, vous pouvez utiliser lightcolored vernis à ongles pour prendre la doublure sortir dans les rues tous les jours dans la conversion d’été ou banquets libre.


  22 april 2015 om 08:36
  MichaelCed

  

  Montagut cible = _ blank gt; Cliquez ici pour plus d’informations Montagut Montagut Montagut Montagut sacs de marque avec une excellente qualité, détails parfaits, réveiller rapides et occupé foule de vie de la ville à nouveau chimie fine fois, autosoins, avec la lumière, délicate et robe urbaine simple, mais de créer une dynamique et élégant et image noble.

  Stan Berger vachette entreprise tendance casual de la conception épaule série Messenger est conçu d’une seule pièce, sans modification de l’exagération trop, plus minimaliste et pourtant plein de texture de luxe discret, le type doux des afflux d’hommes dans le contexte à la fois de la personnalité et le style.

  LEONIE Lai Tianni Corée Weihai magasin, ouvert en Mars, acheter plus d’envoyer les promotions en cours, l’adresse de la succursale: la ville de Weihai, province de Shandong, 53 Beach Road, Shinan, la vieille ville portuaire de Corée, compteurs LEONIE Li Tianni situés au troisième étage du centre commercial. Marques internationales de la marque LEONIE Lai Lai Hong Tianni Tianni Groupe, les produits de la société à travers le Japon, la Corée et l’Asie du Sud-Est que la maison principale, la société dispose d’une grande équipe de conception, recueillies sur le dessus de la designer. Produits à partir de 1988, à des styles nouveaux et variés et au style de design de mode se épanouir rapidement diversifiée! Client est d’abord la Corée Tianni même philosophie de la marque! A introduit un style élégant et sauvage belle et offrir aucun service de soucis. La société va continuer à changer de style de
  Longchamp Tote Large Size design de mode de l’époque, pour créer la femelle boutique ami cuir le plus populaire!

  Avoir à jouer, mais la tendresse avec, ce qui est un bon père et un bon mari typique. Ce protocole d’entente enfants bottes de neige de neige peuvent être déclaré dans la fourrure quot; quot extrême;. Bottes cache complètement la totalité de la surface couverte de choses préférées des enfants en peluche, et elle va vraiment comme cette neige bottes, et très mignon, élégant, porte sur je ne sais pas ne sera pas confondu avec les Eskimos il? Le printemps arrive, et également l’achat de nouveaux vêtements et de nouvelles Sac les vacances, site bottes de neige mou officielle dans les
  Longchamp Tote Metal Large nouvelles bottes de neige est un bon choix! Prix ​​et qualité
  Longchamp Bags Cheap Uk sont garantis.

  Après la Fête nationale, tout est revenu à voie normale. Mais le shopping est le désir chaude ne tombera pas. MM se demandent toujours ce qui lui manque encore. Acheter de nouveaux vêtements ne devrait pas ajouter un sac pour aller avec elle? Alors, quel genre de sac est le plus approprié? Laissez-nous travailler ensemble pour choisir! Le sac à main belle: la fierté de petit sac à main, dégage un léger parfum d’une femme.

  Lowkey sac à bandoulière en cuir de mode de luxe pour acheter] élégants sacs de soirée nobles pour acheter] éblouissante sac de soirée de la mode accrocheur pour acheter] Grandiose vantardise contre-attaque tendances clés: aspiration sensoriel de l’Å“il du style fait une mode audacieuse peut se rappeler les style rhétorique sacs de marque doivent mentionner Perrin Paris 1893 français et italien Anteprima.

  Sélectionnez nylon type de sac de personne: la personnalité agréable et son amant doivent avoir une vision et des objectifs communs; ne aime pas borné amant, amant, mais aurait besoin d’aide prêter un coup de main. Choisissez personne de sac à main simple et élégante: la nécessité pour la famille plutôt que l’amour, l’amour de son peuple doivent apprendre à se occuper d’elle, mais aussi pour les soins véritablement pour elle parce qu’elle est une femme serait renoncer à tout pour la maison et l’entreprise.


  7 mei 2015 om 08:29
  RobertOt

  9. The proletariat in Italy an importance higher than that in other European countries also progressed capitalism, comparable only to the one he had in Russia before the revolution. This is first of all in relation with the fact that for the shortage of raw materials the industry is based on preference on manpower (skilled workers), then with heterogeneity and with the contrasts of interests that weaken the ruling classes.

  MOS knew what it had to offer Egypt. He had seen the spacious mansions of the rich: in the end he was a member of the royal house. He had been ‘instructed in all the wisdom of the Egyptians,’ which probably included astronomy, mathematics and other arts and sciences (Acts 7:22). He enjoyed wealth, power and privileges that a normal Egyptian could only dream of.

  Sadly for Grim Mandy was no fool, one hot day in August Mandy had grown suspicious of here odd survival rate, being repeatedly vaporized That week alone, and wondering if it’s her time yet. One day while at a BBQ in Billy’s backyard Mandy confronted Grim again, Longchamp Le Pliage Tote Red violently, and forced him two shows here here hourglass, wooden as it turns out is empty. Asking Grim why he hasnt reaped here yet he claims thats it’s Because Of Reviews their deal.

  Inflated repayments to laboratory analysis: GDF ensures damage to 20 million, reported 30 executives Asp Calabrian February 29 12 Redemptions ‘inflated’ in favor of laboratories of private clinics in Calabria: This is the origin of the loss of revenue for 20 million euro found by the military core of the tax police of the financial police. (continued)

  INTRODUCTION The New York Stock Exchange turns over $ 1 billion in a normal trading day, closing the year with something like 4% of the US gross national product. One in ten Americans has a direct interest in the prices of shares and commodities in his country, is comoinvestidores, as shareholders of mutual funds, or as participants in pension plans, Black Longchamp Le Pliage Tote Bag and individual companies.

  In Germany, always in April, the price run curbed with an annual rate stable at 1.2%, the lowest level of the past two and a half years. Drop-bodied for Italy, Longchamp Le Pliage All Sizes where prices rose by 1.1% per annum. After the Eurogroup, which has unblocked aid for Cyprus and Greece and heard the report of Fabrizio Saccomanni on Italian accounts, the turn of Ecofin, who will deal in the fight against tax evasion.

  Les doses fictive sont cens Synchroniser votre evil c AFIN que vous Ayez ld vu / lu / jou votre film / livre / jeu per Quoi qu one soit, j choisi cette dose parce qu a un nom supercool apparemment, le chardon Sanglant est une planting the World of Warcraft qui permet d read pouvoir magiques Pourquoi pas, hein. Comme avec le Stilno, Longchamp Discount Le Pliage laugh track a des bourdonnements et des vibrations, mais ne se calmait jamais. J entendu des coups de tonnerre, des cloches et de l coule au loin. A Chardon Sanglant je me suis senti comme say j to a train the courir April Jennifer Lawrence dance The Hunger Games: j Puissant, je contr tout. J m un peu diabolique. Mais pas aussi n intense qu c: Ange Endormi

  If the downgrading of ‘Italy was ignored by Bags (perhaps because they had already served in the previous months), also the EU Commission seems to bypass the rejection. Sull ‘Italy, the Commission maintains its opinion that the country has made serious commitments to fiscal consolidation that go in the right direction and that allow him to get to a balanced budget in 2013: it was said a spokesman of the’ EU executive commenting cutting rating of ‘day before yesterday.


  13 september 2015 om 11:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!