3D wereld met een Nintendo Wii

7 januari 2008, 11:03

Johnny Chung Lee laat de nabije toekomst zien van 3D televisie en games. Door een slimme aanpassing van zijn Nintendo Wii, maakt hij van een gewone televisie een 3D beeldscherm. Het filmpje is erg interessant, maar de werkelijke resultaten zitten aan het einde. Hierbij kijkt Johnny naar een televisiescherm met een voetbalstadion en krijgt werkelijk eeen ander beeld als hij op een andere wijze naar de televisie kijkt, het beeld beweegt mee alsof hij door een raampje kijkt. Alsof hij een raampje heeft in een VIP room (ook al op dc en mm).

Op MarketingFacts hebben we dikwijls discussies over de toekomst van virtuele werelden. Zo schreef Mathijs een stuk over de investeringen in virtuele werelden, schreef Danielle een stuk over virtuele werelden in 2008 en stelt Marco hoe virtuele werelden toekomst van samenwerking mogelijk laten zien hoe we in de toekomst kunnen samenwerken.Vervolgens hebben we n.a.v. Carls posting het uitgebreid gehad over het verschil tussen 2d, 2,5d en 3d. Virtuele werelden worden vaak ook 3D werelden genoemd terwijl ze in werkelijkheid zo plat zijn als een dubbeltje. En dat ligt niet aan de 2D afmetingen: Hoewel een gewoon vensterraam volledig plat is, kan het je zicht geven op een 3D wereld. Als het scherm maar rekening houdt waar je hoofd zich bevindt.

Maar nu laat Chung Lee dus eenvoudig zien hoe je met behulp van een Nintendo van een 2D TV een 3D TV maakt. Ik denk dat Nintendo op zeer korte termijn met een dergelijke functie zal gaan komen in een volgende versie van de Wii. Ik vraag me af of het technisch zo zou kunnen maken dat je bvb met een speciale bril ook nog eens met z’n tweeen zou kunnen kijken naar hetzelfde scherm, maar een ander beeld zou kunnen krijgen. Dan heb je dus allebei 3D, maar je ziet allebei wat anders. Straks kan Nintendo dus virtuele werelden maken, waar we zelf in rondlopen maar ook een echt 3D perspectief krijgen.

Wellicht kan Nintendo het ook al zo maken dat het spel ons hoofd automatisch herkend. Daarna, en dat wordt echt een volgende stap, kunnen we er ook nog wat bij roepen, en dan wordt daar op ook gereageerd. En zo gaat de virtuele wereld steeds meer een beetje meer lijken op de gewone wereld. Dat is hoe de virtuele wereld vorm krijgt, en dat is ook waar merken zich voor op kunnen gaan maken. Wat dat betreft was Second Life echt een heel eenvoudig begin ,een mooi stukje geschiedenis.

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Martin Hellendoorn

  Oftwel de Wii is nog lang niet uitontwikkeld. Ik zie dan ook veel meer van dit soort gave innovaties verschijnen in de toekomst met de Wii!


  7 januari 2008 om 14:30
  Mathijs

  Ik ga vanavond maar es knutselen met m’n Wii, hehe.. Oke, toch nog maar niet.

  Maar het is een apparaat die nergens mee te vergelijken is idd. En creatieven als Chung Lee kunnen dat briljant omzetten naar SF achtige applicaties. Wii is, als je over 10 jaar weer terugkijkt, ook nog maar een beginnetje, maar je hebt Second Life, Wii en andere initiatieven nodig om verder te komen.

  Ik blijf het met interesse volgen!


  7 januari 2008 om 14:43
  Sjoerd

  [qoute]Ik vraag me af of het technisch zo zou kunnen maken dat je bvb met een speciale bril ook nog eens met z’n tweeen zou kunnen kijken naar hetzelfde scherm, maar een ander beeld zou kunnen krijgen.[/qoute]

  Dat lijkt me logisch. De truc wordt veroorzaakt door de Wii remote onder de televisie ten opzichte van de ir sensoren op de bril. Het heeft niks met de Wii zelf te maken feitelijk.

  Het zichtveld op het scherm wordt bepaald door als het ware een lijn door te trekken vanaf de bril door de Wii remote het scherm in. Een bril vanaf een ander standpunt, maar met dezelfde Wii remote creert dus altijd een ander zichtscherm. Lijkt me.

  Of meerder brillen werken op 1 remote weet ik niet, maar dat lijkt me geen onoverkomelijkheid.


  7 januari 2008 om 15:57
  ErwinVanLun

  @Sjoerd:

  Of meerder brillen werken op 1 remote weet ik niet, maar dat lijkt me geen onoverkomelijkheid.

  Gewoon twee brillen werkt niet. Het beeld laat of perspectief 1 zien, of perspectief 2. Het beeld verandert echt als je je hoofd draait.

  De rood/groene brillen van weleer werkte met (ik ben geen expert) met polarisatie. Linker glas zag wat anders dan de rechter. Zodoende kon je een 3D beeld maken. Je zou dit volgens mij theorie kunnen combineren: je maakt een linker bril en een rechter bril. Dan ziet de linker persoon wat anders dan de rechterpersoon.Dat zou toch wel moeten lukken, denk ik zo.

  Overigens zou het natuurlijk heel aardig zijn als je zelf een eigen bril krijgt waar het 3D beeld direct is ingeprojecteerd. Ben je van alle problemen af. Dat zouden we toch ook volgend jaar of het jaar daarna moeten kunnen verwachten. Dit zou een ultieme ervaring kunnen geven. Behalve dat je dan misschien met een harde klap je tegenstander in de fysieke wereld onderuit haalt ;).


  7 januari 2008 om 16:58
  jkivit

  Briljant! Kan niet wachten tot de eerste spellen / progamma’s in deze vorm beschikbaar komen. I love Johnny Lee.


  7 januari 2008 om 18:33
  Henk De Hooge

  Ben het met @John eens, het lijkt briljant en als het te koop is sta ik voor aan in de rij. De beelden zijn echt geweldig tot aan het voetbalstadion. De projectie op het scherm is 2D en opgenomen. Hoe je dus het uitgezonden beeld vanaf een camerapositie kunt veranderen door in een andere dimensie te spelen met 3D mag iemand uitleggen.

  Tenzij het daadwerkelijk beeld groter is als het getoonde beeld en de aangesloten PC reageert op de beweging en daardoor het 2D beeld laat bewegen, maar dat kan zonder de Wii ook. (Zie ook Sjoerd zijn reactie) Voer voor de echte liefhebber.


  8 januari 2008 om 06:35
  ErwinVanLun

  @Henk: volgens mij is het beeld 3D opgenomen, en wordt het 2D getoond afhankelijk van je positie. Als je je hoofd draait dan zie je wat anders (maar als je linker of rechter oog dichtdoet, dan zie je toch hetzelfde, in tegenstelling tot de echte wereld). Afhankelijk van de positie van je hoofd verschijnt er iets anders.

  Het is eerder mogelijk twee beelden tegelijkertijd te tonen op 1 scherm. Dat ziet er met het blote oog niet uit, maar met een polarisatieglazen worden de beelden weer uit elkaar getoverd. Als je dat nou eens niet doet voor linker/rechter brilglas maar voor linker/rechterspeler, dan zou je dus volgens mijn theorie die voor elkaar moeten kunnen krijgen.


  8 januari 2008 om 08:18
  ErwinVanLun

  @Owen: ow, okee. Dan moeten we dit dus zien als een venster waarachter een hele grote poster is geplaatst, die je je nooit in 1 keer kan zien. Je krijgt dan afhankelijk van je kijkhoek elke keer een ander beeld te zien. Dat snap ik. Dat is anders dan ik dacht.

  Maar hoe zie je het stukje daarvoor dan, met die ballen die lijken het beeld uit te komen? Dat kan geen 2D beeld zijn? Of is dit gewoon weer wat anders en verwart Johny ons een beetje?


  8 januari 2008 om 09:37
  ErwinVanLun

  @Owen: zou dit computerprogramma dan ook niet elke keer het nieuwe beeld van het voetbalstadion kunnen bereken ten opzichte van de Wii Remote??


  8 januari 2008 om 11:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!