De afgelopen maanden ben ik betrokken geweest bij het opzetten van een corporate blog van een IT bedrijf: Sogyo: Software-innovators.nl. Ik wil met jullie graag het proces, de gedachten en de redenen voor bepaalde keuzes delen, zodat organisaties die ook bezig zijn met het opzetten van een corporate blog of hier over nadenken hier mogelijk van kunnen leren.
Als eerste is het goed heel kort even de achtergrond te beschrijven. Sogyo is een IT bedrijf met een enorme kennis op het gebied van IT, met name Java en .Net. Ik ken het bedrijf al jaren voordat ik deze opdracht er deed en het was mij al die jaren al duidelijk dat het imago (of eigenlijk het ontbreken van een merk) de business niet ten goede kwam. De partijen met wie ze zaken gedaan hadden waren altijd zeer tevreden, alleen de naam als top software development bedrijf was slechts bekend bij een te kleine groep. Eén van de oplossingen hiervoor (niet de heilige graal, maar iets dat hieraan bij zal dragen denken wij) was een blog.
Sogyo had al enige ervaring opgedaan met bloggen op blogs van derden, zoals GeekFM en Emploit en ikzelf natuurlijk hier op Marketingfacts en Recruitmentmatters. Dit is in mijn optiek essentieel om de blogosphere te begrijpen en daarmee een goed eigen blog op te zetten.
De stappen die we doorlopen hebben en de keuzes die gemaakt zijn met de gedachte die hier achter zitten dan.
1) Er is gekozen voor een thematische opzet. Omdat Sogyo zijn kennis wil delen met de buitenwereld en het niveau en de visie wil laten zien die in het bedrijf op het gebied van innovatie in software en software ontwikkeling zit leek het ons niet verstandig om een bedrijfsblog te maken (waar ook geblogd wordt over bijvoordeeld de personeelsuitjes en zo). De doelstelling die is geformuleerd is de wereld te laten zien wat het kennisniveau is met als uitvloeisel dat de potentiële klantenkring de organisatie weet te vinden, maar ook potentiële medewerkers zien dat het een organisatie is met veel hoogwaardige kennis waar men graag wil werken.
2) Gekozen is voor een aparte URL: http://www.software-innovators.nl (en veel mogelijke type fouten zijn uiteraard ook geregistreerd). De reden hiervoor is omdat wij geloven dat je makkelijker terug komt naar een aparte URL dan naar b.v. blogs.sogyo.nl of sogyo.nl/blogs. Dan is het toch meer corporate nog, terwijl we vooral op inhoud willen zitten. Het was vooral een gevoelskwestie, maar het geloof was aanwezig dat een aparte naam beter blijft hangen en eerder in een RSS reader gezet wordt.
3) De huisstijl hebben we gekozen die heel erg in lijn te houden met de (net vernieuwde) corporate site. Dit om de link duidelijk te houden en de indentiteit te waarborgen. Ook om het gevoel van vertrouwen, dat het blog hopelijk geeft bij lezers, te behouden als men op de corporate site is. De gebruikte software (wordpress) was eigenlijk geen keuze aangezien dit ook al achter de corporate site zat en derhalve in de organisatie al was ingebed. Ook was er geen keuze noodzakelijk voor een web bouwer of zo, aangezien men dit intern doet.
4) De reacties open of niet was een discussie, immers wil je comments van concurrenten die gratis publiciteit willen halen voorkomen. Gekozen is om uit te gaan van het goede van de mens en ze open te zetten, maar met een spam filter. Dat wil dus zeggen dat teveel links in één reactie al snel in een spamfilter verdwijnen. Natuurlijk zijn reacties van collega’s en concurrenten meer dan welkom, zolang ze inhoudelijk zijn.
5) Er zijn een aantal richtlijnen opgesteld, net als bij Marketingfacts. Deze richtlijnen bevatten o.a. zaken als ‘niet bloggen over klanten’ en ‘geen namen van collega’s bij opdrachten’ noemen. Tevens worden er tips en suggesties gedaan over het schrijven van blogs (schrijf wat je zelf zou willen lezen, je bent immers ook doelgroep) en reageren (reageer in de basis altijd op een reactie op je posting).
6) Wie mogen er bloggen? Bij Sogyo is er een groot vertrouwen in alle mensen, dus in de basis iedereen die in de doelgroep valt. Omdat de doelgroep dus echt IT’ers zijn, zal de directie zelf bijvoorbeeld niet bloggen. Verder is er in de basis geen restrictie aan gegeven, omdat dit ook heel erg in overeenstemming is met de bedrijfscultuur (iedereen mag zichzelf zijn). Er wordt uiteraard niemand gedwongen om te bloggen, alles is vrijwillig.
7) Spelling en grammatica kan nog wel eens een issue zijn. Gekozen is om dit pas in tweede instantie aan te passen, dus na plaatsing. Dat wil zeggen dat marketing & communicatie wel kijkt naar de artikelen en hier eventueel spellingsfouten in kan aanpassen, maar absoluut niet inhoudelijk beoordeeld.
8) Integratie in de corporate website is uiteraard nodig om zoveel mogelijk rendement eruit te halen. Gekozen is om die via een RSS feed te doen (linksonder op de corporate site). Tevens is er integratie terug, waarbij het nieuws en de publicaties ook op het blog staan. De gezellige noot wordt verzorgd door GeekFM, een privé initiatief van één van de directeuren. De laatste artikelen (met een knipoog) van dit blog staan ook op software-innovators. Op deze manier kan je het echte blog puur inhoudelijk houden, maar geef je de bloggers ook de ruimte (men heeft toegang tot het geekfm blog) om leuke ‘nerd humor’ te plaatsen.
9) Persoonlijke weblogs van de bloggers kunnen gevuld worden met de persoonlijke RSS feeds per blogger. Omdat een aantal mensen al een eigen blog hadden of een eigen website was er behoefte aan wederzijdse integratie. Immers wil je als bedrijf zoveel mogelijk goede artikelen op je eigen blog, maar als persoon wil je niet alles willen dubbelposten. Op deze manier is het voor de bloggers optimaal en de reacties zijn dan ook zeer positief.
Tot zover de stappen die doorlopen zijn bij de opzet van Software-innovators en de keuzes die gemaakt zijn. Ik ben erg benieuwd naar vragen of opmerkingen over de stappen en de keuzes.