DVB-H een onbegrepen dienst
Adformatie heeft een berichtje over mogelijke verdeeldheid in Europa over de stimulatie van televisiediensten over mobiele netwerken overgenomen van het ANP. De Europese Commissie prefereert broadcaststandaard Digital Video Broadcast-Handheld (DVB-H) terwijl een aantal landen het met videodistributie nauwelijks rendabel te maken UMTS netwerk zou willen gebruiken om televisie op de mobiel te populariseren.
Nog los van de terechte discussie over de kwaliteit van videodistributie over mobiele netwerken valt mij op dat Adformatie zo’n rammelend bericht copy and past. Een beetje eindredactie op de inhoud lijkt mij wel op zijn plaats. DVB-H met UMTS vergelijken is onzinnig en een mobiele telefoon in 2007 nog een GSM noemen is sowieso wel heel erg vorige eeuw.
Al eerder dit jaar probeerde de EU enige lijn in het snel uitdijende mobiele video-universum aan te brengen door niet alleen de consument maar ook netwerkoperators en vooral de achterliggende bedrijfskolom enige houvast te bieden met een techniek en marketing gedreven keuze voor DVB-H. Een logisch advies derhalve maar dan met name omdat DVB-H een broadcastnetwerk betreft dat flatfee 24/7 aangeboden kan worden en niet de netwerk-, gebruikers- en kostprijsbeperkingen heeft van een tweeweg telecommunicatie systeem zoals UMTS dat is. DVB-H wordt momenteel wereldwijd in zeker veertig regio’s met succes getest en zal in Nederland het tweede kwartaal van 2008 door KPN in gebruik genomen worden. DVB-H is voor zowel operator als consument goedkoper, de beelden zijn van hogere kwaliteit en de combinatie met de retourpadmogelijkheden van UMTS of zelfs GPRS zo mogelijk nog beter. Denk aan de play-along (interactie tijdens spelshows) en direct response mogelijkheden die ontstaan in deze hybride vorm.
Onderzoeksbureau Strategy Analytics prognosticeert in 2008 al een marktwaarde voor mobile tv van 6.0 miljard dollar. In 2006 gaf een onderzoek aan dat ongeveer 25% van de mobiele gebruikers in Nederland belangstelling heeft voor acceptabel geprijsde televisiediensten op zijn of haar telefoon. Telefoonleverancier Nokia denkt in dat zelfde opportunistische kader voor 2010 zeker 75 miljoen telefoons met DVB-H en UMTS aan boord verkocht te hebben. De pan-Europese discussie over standarisatie voor mobiele tv is noodzakelijk maar DVB-H met UMTS vergelijken is echt een typisch gevalletje van appeltjes en peertjes.
Hi Albert,
Wat is nu de echte consumer benefit om voor DVB-H te gaan?
Zie jij ook niet een paradox in het feit dat DVB-H juist is bedoelt om het UMTS netwerk te onlasten van breedbandige (massa) TV content en dat er helemaal geen installed base van toestellen is en amper toestellen ter beschikking komen?
Wat denk je over het gebruik van wifi(ipv UMTS) voor TV/Video diensten?
Overigens de dekking van (open) Wifi is (nog) onvoldoende voor grootschalige uitrol van videodiensten voor de massa.Ik denk dat nextgen wimax dat zal veranderen maar daar zijn nu al helemaal geen consumenten apparaten voor te vinden.
ik zie het nog steeds niet, als ik tv wil kijken op mn mobiel kan ik net zo makkelijk gratis naar uitzendinggemist gaan…en kan ik ook nog gebeld worden. niet mailen, oke…maar gratis.
Niet dat ik een telefoon ooit GSM heb genoemd (Ik dacht dat dat alleen voor limbolanders was) maar ik ben het er niet eens dat je een telefoon geen GSM meer kan noemen.. Een telefoon mag dan wel meer functionaliteiten hebben gekregen en zijn we er qua connectivity wel geteld een halve generatie op vooruit gegaan.. Wat is er in weze aan ons mobiel gebruik veranderd? (behalve mail).. Zolang er geen slimme, intuïtieve, gebruiksvriendelijke mobile os-en te vinden zijn en snelle verbindingen niet erg toegankelijker zijn (lees: te hoge kosten) zal voor het gros van de mensen het mobieltje nog steeds dezelfde GSM als 10 jaar geleden zijn..
Ik bedoel wie word er nou vrolijk van om met een symbian of een windows mobile telefoon te moeten werken? Dan klap je toch liever even snel je macbook open om van die “snelle” verbinding op je telefoon gebruik te maken.
Waarom DVB-H en niet gewoon DVB-T gebruiken? De bottleneck bij mobile devices blijft de levensduur van de batterij (en als gevolg daarvan te weinig processor kracht, etc).. Daardoor krijg je altijd de net-niet versie van het echt. Dat noemt men dan “Mobile”. Zolang dat “mobile” zo ver af ligt van het echt gebruik ik liever het echte.
Ik noem trouwens de Albert Heijn ook nog steeds supermarkt. Is dat ook al “last year”??
PS. Ik ben zeer blij met mijn iPhone en kijk erg uit naar het Android initiatief..
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!