Online video advertising: content èn ads gezocht

17 oktober 2007, 18:45

De groei van online video is onstuitbaar. Vele eerdere postings alhier lieten de verschillende oontwikkelingen al zien, van electronical programming guide, gesponsorde kanalen en nieuwe platforms tot de YouTube-explosie en de cross over naar (en van) TV. Uiteindelijk lijken advertising en sponsoring de meest interssante businessmodellen te worden.

De ontwikkeling van de online video markt is nog maar net begonnen. YouTube is de standaard door haar monopolie, maar is erg voorzichtig in het ontwikkelen van nieuwe diensten en advertentiemodellen. Daarnaast is er weinig gestandaardiseerd: niet in het meten, niet in het uitzenden, niet in het format en niet in de advertising. Maar het mooiste is misschien nog wel dat er (nog) geen standaardisering mogelijk is: de nieuwe mogelijkheden ontstaan nog bijna elke dag.

Voor de trouwe lezers van Marketingfacts staat er onder aan deze posting een kortingsaanbod voor de waddameeting “what’s up with online video advertising”. Deze interactieve bijeenkomst gaat dieper in op video web ads.

Onderliggend aan de video ads zijn de platforms waarop video’s draaien. Hierbinnen is Adobe’s Flash heer en meester. Windows werkt met haar eigen Windows Media Video (WMV) dat betere bescherming (DRM) kent dan Flash, met als nadeel dat je gebonden bent aan de minder mooie Windows Media Player. Flash zal in haar versie 9 een sterk verbeterde (en industriebrede) standaard toepassen, waardoor WMV het nog moeilijker krijgt. Eerder had Microsoft Silverlight als Flashkiller op de markt gebracht, maar dit lijkt ijdele hoop uit Redmond. Ook het moederbedrijf van Flash (Adobe) blijft aan de ontwikkelkant innoveren (AIR), zodat de greep van Flash op de videowereld steeds sterker wordt.

Juist die nieuwe ontwikkelingen en het feit dat steeds vaker hele pagina’s in Flash worden ontwikkeld (en niet alleen de videostreams) bieden voor videoadvertising een enorme kans. De ads zijn namelijk steeds vaker letterlijk out of the box. Dit mooie voorbeeld kreeg al eerder aandacht op Marketingfacts. Naast hogere creativiteit kunnen adverteerders interactiviteit in de video aanbrengen. Bedrijven als adjustables en clickvideo bieden hiermee rich media ads. Ook de profiling en de koppeling van de ads aan het umfeld komen door betere tagging en video search, steeds beter tot hun recht.

Dit leidt tot zeer optimistische groeiberichten over de markt van online video advertisement. Toch is de werkelijkheid weerbarstig: er is weinig online video die voldoet aan de eisen van adverteerders (juiste umfeld) en er zijn weinig adverteerders die speciaal voor het web ontwikkelde video ads laten maken. De modus operandi is op dit moment een hele of een ingekorte TV-commercial (15-30 seconden) plakken rondom makkelijk te identificeren online content van traditionele exploitanten.

Daarmee blijft er een erg groot gat tussen wat er al mogelijk is en wat er echt in de markt gebeurt. Lezers van Marketingfacts die meer willen weten over de mogelijkheden van online video advertising en die een bijdrage willen leveren aan het verkleinen van deze kloof, kunnen met korting (€ 65) naar de waddameeting “what’s up with online video advertising”. Vul op de site de speciale Marketingfactscode in: MF270.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

1 Reactie

    Janneke

    Krijgen we nu advertorials hier?


    18 oktober 2007 om 03:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!