KPN wijzigt merknaam van Mine naar interactieve TV

18 juli 2007, 06:30

KPN wijzigt merknaam van Mine naar interactieve TVMijn posting van vorig jaar mei was profetisch: “KPN komt met interactieve TV”. Na een jaar sukkelen met de merknaam Mine, wordt de interactieve TV dienst van KPN omgedoopt tot: Interactieve TV. Daarbij gaat het avantgardistische en gelikte imago van Mine overboord om zo tot meer klanten voor KPN’s IPTV te komen. Om de klant nog een duwtje in de rug te geven, zal ook de prijs verlaagd worden: van net geen € 20 tot net onder de € 10. Ook Digitenne (DVB-T, ooit verkrijgbaar onder de simpele naam: KPN-TV) krijgt een prijsverlaging van ruim 30%: van € 9,95 naar € 6,95. Daarmee zet KPN het prijswapen in om de TV-markt open te breken. Ben benieuwd hoe de kabelaars en de concullega’s van Tele2 zullen reageren. Mine was hier op Marketingfacts een veel besproken product.

Met de komst van ex-Unilever topper Baptiste Coopmans was een rationalisatie van het merkenportfolio voorzien. Mine had naast een imagoprobleem vooral erg te lijden onder technische aspiraties die niet waar gemaakt konden worden. Daarmee is het een logisch slachtoffer geworden voor sanering, net als eerder al enkele telecomformules. Overigens verdween ook hier weer het hippe 576, KPN moet blijkbaar dicht bij de “gewone” man blijven. Toch weet elke marketeer dat een merk altijd gebaseerd moet zijn op een voor de klant gewenste propositie. Daarin lijkt Mine (of meer in het algemeen: interactieve televisie) te kort te schieten. Zoals de nieuwe directeur TV van KPN hier al vermeldt: TV is een commodity, het is als water dat uit de kraan komt. De consument beseft de toegevoegde waarde van interactieve TV niet of sterker nog wenst die waarde niet. Alle hosanna over 30% marktaandeel van digitale TV ten spijt: de meeste mensen kijken gewoon analoog via de nieuwe digitale settopbox of laten de settopbox gewoon onuitgepakt in de kelder liggen. Of ze worden na kort gebruik getourneerd, zo blijkt uit onze eigen test.

Mijn visie op interactieve TV is dat het open platform van internet zo veel meer mogelijkheden en zo veel meer content biedt, dat de distributeurs van signalen met hun walled gardens hier niet tegen op kunnen. Als er al nieuwe TV ontstaat is dit op internet, waar de interactie ingebed zit in het handelpatroon van de consument. Deze cornucopia van content kan prima op TV komen, met een universele settopbox of met een TV waarin naast de kabelaansluiting ook ruimte is voor de ADSL. Om dit te faciliteren zou KPN een echte stap vooruit moeten zetten en haar settopboxen open moeten maken. Zo kunnen Planet en PC-zapper profiteren van de ontketende prijzenoorlog die bedoeld is om 10% van de TV-markt te bedienen. Want KPN is nog niet eens op de helft van die doelstelling, dus er zal nog wel wat energie in het marktaandeel gestoken worden.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

8 Reacties

  Kari-Anne Fygi

  Coopmans gaf het inderdaad al toe in zijn interview met Tijdschrift voor Marketing in april dit jaar:

  Vind je het dan niet jammer dat de organisatie zo’n submerk als Mine in het leven roept? Had het niet gewoon KPN TV moeten zijn?

  Hij zwijgt en zegt dan: ‘Ja, dat is een goede vraag. Een hele goede vraag. Je zult IP TV op een andere manier moeten positioneren dan Digitenne. Je moet er een ander label en aspiratieniveau aan geven, maar het moet wel helder zijn. Terechte vraag is of dat dan Mine moet heten. KPN digitale tv was inderdaad logischer geweest…maar dat gebeurt nog wel. Laat het maar even groeien. Als je nieuw bent, zoals ik, gooi je niet meteen alles over boord. We zien de wereld naar triple play gaan. En interactieve tv hoort daarbij. Mine wordt dan toch snel onderdeel van het totale KPN-pakket.’


  18 juli 2007 om 08:28
  Gijsbregt

  Kari-Anne, dank voor de verwijzing. Wat in het vat zit verzuurt niet, alleen had dit blijkbaar even tijd nodig om te landen. Gek is dan wel dat ze KPN TV (eerdere cobranding van Digitenne) weer hebben terug gedraaid.


  18 juli 2007 om 08:33
  Raimo

  Mag ik vragen wat de bron is van deze informatie?


  18 juli 2007 om 10:04
  Marije

  Uhm,… Vanaf 2008 liggen er nieuwe TV’s in de winkel. 1 standaard voor alle merken en gelijk werkend aan een tv/computer/ internet. Dat gedoe over die boxen, straks komt alles binnen over IP.


  18 juli 2007 om 16:49
  Gijsbregt

  @ Marije, precies wat ik zeg. Wie wil er nou (nog) een lelijk kastje in de woonkamer. Of zelfs een mooie van Apple.


  18 juli 2007 om 17:24
  loket

  Is Albert met vakantie?


  18 juli 2007 om 19:30
  Gijsbregt

  @ Peter,

  Mine blijft een mooi idee, daar is voor meer dan één blogger ruimte om over te schrijven. Maar inderdaad Albert zit in Toscane, benieuwd of die via zijn mobiel internet toch mee leest.


  19 juli 2007 om 07:49
  loket

  Was ook maar een gebbetje 😉 Albert is er normaal gesproken altijd als de kippen bij om over dit onderwerp mee te commenten.


  19 juli 2007 om 07:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!