Amerikaanse webloggers worden gezien als journalist
Ik loop nog ruim een week achter op mijn mails, tweets en feeds maar deze wil ik toch alvast plaatsen omdat het onderwerp wellicht morgen tijdens het congres Blognomics nog ter sprake zal komen. Het betreft een nieuwe Amerikaanse wet waarin webloggers in sommige gevallen worden gezien als journalisten. Daarmee krijgen ze bijvoorbeeld het recht om te weigeren hun bronnen bekend te maken. In de nieuwe wet hoeven journalisten niet langer verbonden te zijn aan een nieuwsorganisatie, zoals een krant of een televisiezender. De wetstekst richt zich nu op iedereen die zich bezighoudt met het verzamelen en verspreiden van nieuws of informatie van publiek belang. Naar verwachting wordt de wet nog dit jaar van kracht aldus Ars Technica (via: NU.nl).
In Nederland is de definitie van journalistiek werk niet wettelijk vastgelegd, net zo min overigens als het recht op bronbescherming voor journalisten. De Raad voor de Journalistiek, die zich bezighoudt met beroepsethische kwesties, beschouwt volgens zijn statuten alleen iemand als journalist die “zijn hoofdberoep van maakt mede te werken aan de redactionele leiding of redactionele samenstelling van publiciteitsmedia”.
Ik zag het bericht inderdaad ook al ergens. Bronbescherming prima, maar ik vraag me af of bloggers dan ook op een journalistieke manier gaan werken (namelijk die van check en weder-check) en alleen feitelijk weergeven van de onderwerpen (zonder eigen mening)? Vvan mij mag op een blog namelijk best feitelijke informatie worden gelardeerd met een eigen mening (bij journalistiek is dat wat anders).
Ik ben het helemaal mar Caroline eens en vroeg me exact hetzelfde af…
Ethiek is natuurlijk niet gelijk aan de wet he Bram, kijk bijv. naar geenstijl.
Ik vind dit een slechte zaak. Webloggers zijn in mijn ogen juist vaak niet objectief en het is vaak moeilijk te achterhalen wat hun beweegt. Ik vind daarom ook niet dat je ze zonder meer mag gelijkstellen met journalisten die proberen zo objectief mogelijk te zijn, hun bronnen zorgvuldig checken (althans dat zo goed mogelijk proberen) en de principes van hoor en wederhoor toepassen. Ook weet ik dat bij verschillende kranten vaak ethische discussies oplaaien over het wel of niet plaatsen van artikelen. Nu zijn er weblogs die deze zaken gedeeltelijk toepassen maar er zijn ook weblogs die deze principes in het geheel niet hanteren. Laten we wel wezen: journalist is echt een beroep (althans in mijn ogen) en de meeste bloggers zijn van huis uit geen journalisten (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
@Marcel Ik vind dit een goede zaak. Er was een monopolie van de oude media op het verschoningsrecht. Dat is nu opgeheven. De goede uitzonderingen in de blogosphere die jij daarliet worden nu net zo goed beschermd als de slechte uitzonderingen in de oude media. Maar gelukkig voor de wereld heeft jouw perceptie geen ruk uit te staan met beperkt veschoningsrecht. Perceptie over welke journalistieke hoek generiek vertrouwen en ethische voetstuk verdiend is een kwestie van smaak en gaat niet over wettelijke bescherming.
@Roy Dat zeg ik ja. Wet en ethiek zijn niet het zelfde. Geenstijl maakt gebruik van wederhoor 2.0 door de comments open te zetten voor iedereen. Iedereen ook de niet initieel wederhoorde mag commentaar leveren. In die zin is het een grotere rectificatie machine dan de volkskrant op dit moment heeft. Let wel ik heb deze uitspraak ook niet eerst gecheckt bij de geenstijl redactie. Dat hoeft niet zolang ze het recht hebben hier te reageren. Zelfde ding maar dan anders. Print doet wederhoor als voorcheck en ingezonden brieven en rectificatie als achtervang. Geen stijl doet dat allemaal realtime.
Elvis Presley maakte vroeger zelf ambachtelijke muziek vanuit zijn hart en dus is Justin Timberlake stom en hoeft geen copyright bescherming. Zelfde geklets…
Eens met Marco. Maar gezien de sneer richting DC specifiek heb ik het idee dat Jeroen zin heeft in een relletje.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!