Marathon Rotterdam in Google Earth

Marathon Rotterdam in Google Earth

{title}Volgende week is de Fortis Marathon Rotterdam. Het grootste eendaagse evenement van Nederland en bij uitstek een gelegenheid om te experimenteren met nieuwe technologieën en sponsorproposities. Elk jaar komt er wel weer een nieuwe aardigheid bij, al zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Dit jaar is het hele parcours in Google Earth uitgezet door Gemeentewerken Rotterdam. Voor de atleten is dit de ultieme voorpret. De napret wordt geleverd door KPN met de gepersonaliseerde en geautomatiseerde videoregistratie.
Het parcours is te doorvliegen in vogelvlucht en voor de mensen die minder bekend zijn met Google Earth heeft Gemeentewerken een prima handleiding opgezet. In de vogelvlucht zijn een aantal Rotterdamse attracties in 3D te zien en zijn de drankposten en de kilometermarkeringen te vinden. Ik mis alleen de virtuele aanwezigheid van de sponsors. Hiermee zou de organisatie echt een volgende stap zetten in haar sponsorproposities.

De toekomst van de marathon online zit hem overigens in de slimme koppeling van de RFID-chips waar alle lopers mee uitgerust zijn en virtuele parcoursen. Zo kunnen mensen over de hele wereld, live hun atleet of atleten volgen. Bij voorkeur met tijdweergave. Voor de atleten is na afloop een weergave te geven van hun loop, eventueel tegen een vriend (concurrent). Opties om de eigen GPS- of hartslagregistratie toe te voegen, verhogen de betrokkenheid van de atleten met hun evenement. Elk bezoek geeft de bezoeker (supporter of atleet) weer exposure aan de sponsors, die in de 3D omgeving zeer natuurlijk geïntegreerd kunnen worden. Het is wachten op een marathon die alleen maar virtueel gelopen wordt (in Second Life?), hoewel ik daar de lol niet zo van in zie. Volgende week ben ik trouwens te volgen met nummer 1559.


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • @ Gijsbregt

  Dit jaar is het hele parcours is Google Earth uitgezet door Gemeentewerken Rotterdam.

  Ik neem aan dat dat je met de bovenstaande stuk bedoel. Dit jaar is het hele parcour in Google Earth uitgezet door Gemeentewerken Rotterdam.

  geplaatst op
 • @ Emanuel, aangepast, dank je!

  geplaatst op
 • Leuk! What's next? Via GPS in chip lopers live kunnen volgen via Google Earth en na doorklik de juiste video kunnen bekijken?

  geplaatst op
 • @Gijsbrecht: Ik kwam je artikel tegen. De 'toekomst' waar jij hier over schrijft gaan wij met de marathon van Rotterdam voor het eerst uitvoeren: Namelijk een LIVE track met een nauwkeurigheid van 1 seconde! Op dit moment gaan we de test nog doen met 1 marathon loper, maar binnenkort gaan we al meerdere personen van één evenement LIVE tracken. Hierbij is het ook mogelijk om te zien waar men zich t.o.v. elkaar bevindt.
  We hebben alvast een preview op onze website gezet: http://www.ttsm.com/tripview.php5?t=1063&to=map en meer informatie hierover vind je op http://www.ttsm.com. Mocht je hier meer over willen weten, dan kan je mij even een e-mail sturen: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Harmen,
  Ziet er goed uit!
  De toekomst is altijd dichterbij dan je denkt. Dit straks voor alle lopers en dan kan je de schitterendste compilaties en live verslagen krijgen. Allemaal autogenerated content.

  geplaatst op
 • @Gijsbrecht: Wij verwachten het systeem nog deze zomer voor het grote publiek vrij te geven en gaan op 13 mei al de eerste LIVE track doen waarbij meerdere lopers tegelijk getracked worden. De stap om alle lopers te tracken is dan ook al behoorlijk dichtbij.

  geplaatst op
 • @ Harmen,
  Ik houd me aanbevolen om mee te testen.

  geplaatst op
 • @Gijsbrecht: Stuur me maar even een e-mail (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)). Dan kunnen we even kijken wat de mogelijkheden zijn.

  geplaatst op
 • Gijsbrecht. Goed verhaal. Zat zelf ook al een beetje op dat spoor te denken na jouw recensies over 'afstandmeten.nl'. Maar, gebeurt wel meer als je zelf een goed idee denkt te hebben, blijkt een ander het al gerealiseerd te hebben...
  Harmen, even op jullie site gekeken, ziet er veelbelovend uit. Zie trouwens ook veel mogelijkheden om zo ook je eigen trainingsrondjes bij te houden (zit nu alles in afstandmeten in te voeren, en excel tabelletjes en grafiekjes bij te houden). Of is dat er ook al.....;-(

  geplaatst op
 • @Jos van Leeuwen: Binnekort wordt er op http://www.TTSM.com een LIVE tracking applicatie gelancererd waar veel van deze mogelijkheden in zitten. In tegenstelling tot de LIVE tracking applicatie die nu te downloaden is, werkt de nieuwe versie op bijna alle mobiele telefoons. De mogelijkheden van de nieuwe versie richten zich ook specifiek op sporters: in de applicatie zelf is allerlei trainingsinformatie uit te lezen en worden ook grafieken weergegeven. Uiteraard worden al deze gegevens ook in real-time LIVE naar http://www.TTSM.com verzonden. Nadat de nieuwe LIVE tracking applicatie uitgebracht is gaan we TTSM.com verder uitbreiden en nog beter geschikt maken voor sporters. Hierdoor kan je straks nog overzichtelijker alle trainingen en resultaten terugzien op TTSM.

  geplaatst op
 • Goede marketing etc. Alleen jammer dat in het parcours niet de lus is opgenomen rond het 35 km punt. Het parcours klopt dus niet en als je Live tracking zou willen moet dat dus wel goed afgestemd zijn.

  geplaatst op
 • Rotterdam marathon komt met een nieuwe gadget. Een post-marathon simulator:
  http://www.racesimulator.eu/events/rotterdam2008/
  De tijden van de championchip worden gepompt in een google maps applicatie waardoor vergelijking met anderen "op het parcours" mogelijk wordt. Heel mooie ontwikkeling voor het herbeleven van je eigen "top"sportprestatie.
  De zoekfunctie op naam werkt nog niet (op nummer wel) en de belangrijkste stap vooruit is natuurlijjk om dit real time te doen, zodat de mensen over de hele wereld live hun eigen held kunnen volgen. De koppeling met de videorgistratie op diverse locaties langs het parcours is ook nog een mooie uitdaging.
  Maar tot dusver een mooie applicatie van de makers.

  geplaatst op
 • Bedankt voor de posting over "Mijn marathon analyse", ik zal de feedback over het zoeken op naam meenemen.

  Bekijk ook eens onze andere applicaties die we voor bijvoorbeeld NOC*NSF hebben gemaakt, hierbij is het mogelijk atleten in realtime te volgen in Google Maps / Earth. Tevens hebben we voor de afgelopen editie van de Fortis CPC-loop realtime de kopgroep gevolgd en realtime een verwachte eindtijd uitgerekend die heel dichtbij de uiteindeijke eindtijd zat.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.