WebTV verandert video content niet
It’s a networked world we live in. Dat geldt voor ons dagelijkse leven, zeker online en zeker voor het leveren van audiovisuele content aan de consument. Niet langer loopt deze content door een geijkte waardeketen, maar de content vliegt heen en weer in een waardenetwerk. De belangrijkste speler in het netwerk: de consument. Daarom bekijk ik zelfs grote “innovaties” op internet met enige achterdocht.
Zo ook Promqueen. De grote ex-ceo van Disney, Michael Eisner heeft een nieuw bedrijf opgericht: Vuguru (live vanaf 2 april). Vuguru is in feite een online video productiebedrijf. Waarbij de wetmatigheden van internet (als nieuw distributiekanaal) worden toegepast op de video content. Dit leidt tot Promqueen, een show van 90 seconden in 80 delen. Nieuwe vormen van professioneel geproduceerde content dus, speciaal voor het web. Maar dit is een vertaling van het waardeketenmodel naar een netwerkomgeving. Zeker niet kansloos, maar of het voldoet aan wat de consument wil, is voor mij de grote vraag. De lakmoesproef zal zijn of er een Promqueen II komt.
Eisner is gepokt en gemazeld in de Amerikaanse TV-industrie. Maar na zijn onplezierige vertrek (afgezien van de financiële compensatie) bij Disney, is hij online entrepreneur geworden. Met Tornante investeert hij en ontwikkelt hij. Zo heeft Eisner een aandeel in de online video aggregator Veoh (het kwalitatief hoger gepositioneerde broertje van YouTube). Daarmee zou je een mate van networked thinking verwachten. De inbreng van de consument is namelijk het succes achter YouTube en meer algemeen achter de hele web 2.0 hype. Maar ondanks de distributiedeal met MySpace, een andere web 2.0 gigant, gelooft Eisner in het rigoreus beschermen van content rights. In een interview met NewTeeVee windt hij er geen doekjes om: de rechtszaak van Viacom tegen YouTube is “very promising”. Over content speciaal voor het web: “I don’t look at it as web content. It is being distributed in a different mode.”
Daarbij ziet Eisner de consument louter als consument en mogelijk als toekomstig professioneel producent, maar zeker niet als prosument. Of als brand advocate die met je merk (en daarmee met je content) aan de haal gaat om er zijn eigen verhaal van te maken. Eisner doet iets nieuws, doet het voor een relatief laag budget ($ 100.000) en krijgt een schitterende ratio van commerciële en niet-commerciële content. Toch blijft er een nare nasmaak achter, die ik ook al had bij Newco, het nieuwe online video distributienetwerk van NewsCorp en NBC. Walled garden noemen ze dat in contentland. En die overleven nooit in deze genetwerkte wereld. Open platforms, inclusief open content, hebben de toekomst. Wel benieuwd wat er in Promqueen gaat gebeuren. Hier alvast een sneak preview.
Gijsbregt ik snap de titel niet helemaal, ‘Nieuwe vormen van professioneel geproduceerde content dus, speciaal voor het web‘. webdistributie verandert de content juist wel. De kwaliteit, de duur, de inhoud en, heel belangrijk het motief.
Albert,
Voor Eisner verandert alleen de ditributie. De rest blijft hetzelfde. Dat klinkt al raar omdat hij zelf ook de verschijningsvorm aanpakt. Maar imho verandert er meer, namelijk het productieproces en het consumptieproces. De titel is dan ook vooral een parafrasering van Eisner en zeker niet een citaat van mij.
Ok maar dat haalde ik er niet uit. Eisner is zooooo 10 jaar terug.
Haha.Albert so right. Toch is zijn venture wel leuk. Benieuwd of het wat wordt. Lijkt op Oud Zuid, MR van 5 jaar terug! Ben niet zo cybisch als ik boven lijk. Gun nieuwe initiatieven echt wel wat!
b = n
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!