Gouden Gids spamt om spam aan te kondigen

28 maart 2007, 02:28

Verschillende Marketingfactslezers stuurden mij gisteren onderstaande email door. Een spambericht om spam aan te kondigen.

  Geachte heer/mevrouw,

  Op dinsdag 27 maart ontvangt u van Gouden Gids BV een email. Het is mogelijk dat deze als Spam binnenkomt.

  Ik wil u vragen deze mail niet te deleten, maar aandachtig door te lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Gouden Gids BV

  Online Campagnes

Het moet niet veel gekker worden!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

26 Reacties

  Emanuel

  Nogal kinderachtig van de Gouden Gids om ongevraagd e-mails te sturen. Heb je ze al gesproken marco, en gevraagd om opheldering?


  28 maart 2007 om 04:57
  sequence

  Hoe bedenk je het om zo’n mail de deur uit te doen. En na zoiets zou je zeker nog aandacht schenken aan de mail waar het om gaat..?


  28 maart 2007 om 05:11
  basterburg

  ik vind het erg grappig om te lezen marco, dit zijn de mails die ik graag gebruik in workshops over hoe het niet moet….. jammer dat ik hem zelf niet heb gekregen terwijl ik toch overal sta aangemeld…. kan je hem eens naar me doorsturen?


  28 maart 2007 om 05:57
  Stijn Kruijssen

  Schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.. wat een afgang. Wanneer is deze mail trouwens binnengekomen Marco?


  28 maart 2007 om 06:00
  Joost

  Zo erg is dit nou ook weer niet, ik vind het wel een goed idee. Eigenlijk is dit dus geen spam…. dat is toch juist de point van hun mailtje…. Goed dat een bedrijf de tijd neemt om te informeren, anders krijg je achteraf weer allemaal mailtjes van ‘dat mailtje heb ik nooit ontvangen’. Eigenlijk kan een bedrijf het dus nooit goed doen! Jammer hoor.


  28 maart 2007 om 06:41
  Stijn Kruijssen

  @ Joost: Als dit mailtje wel binnenkomt, waarom zou dan het mailtje daarop volgend niet binnenkomen? Dan doe je toch iets verkeerd met je mailserver, adressenlijst of mail zelf.

  Een goed idee? Als ik voor elke e-mail die ik ontvang een vooraankondiging zou krijgen kan ik wel een extra personeelslid aannemen…


  28 maart 2007 om 07:00
  Joris

  Erg frappant dit. Blijkbaar hebben ze wel ervaren dat hun e-mails niet door spamfilters heen komen en vervolgens een heel “plat” mailtje gemaakt en gaan ze er vanuit dat dat dan niet als spam geregistreerd wordt. Dus ipv. de kern te onderzoeken en zien waar de oorzaak ligt, wordt het gevolg aangepakt. En tja, als het aan je mail server (of die je verzendpartij gebruikt) ligt komt bovnestaande mail er ook niet door, sterker nog: de kans dat de volgende mail dan ook als spam wordt aangemeld wordt steeds groter.

  Ben benieuwd wat hun achterliggende beweegreden is, hopelijk reageren ze hier. Wel goede om de attentie op de volgende mail te verhogen: beetje in de trant van: open deze brief niet!

  Ik zie graag wat ze gisteren verstuurd hebben!

  Joris


  28 maart 2007 om 07:01
  Rick

  Ik ben het met Joost eens. Ze geven aan dat het misschien als Spam aan kan komen, maar geven meteen aan dat het dus GEEN spam is.

  Helaas heb ik de mail niet ontvangen. Ik ben toch wel erg benieuwd wat er in de mailing van gister staat. De aandacht hebben ze in elk geval, zelfs van mensen die hem niet hebben ontvangen!

  Denk dat ze dat erg goed doen!!


  28 maart 2007 om 07:10
  ewout@onedaycompany.nl

  Prachtig !!!

  We MOETEN hier een online versie van de Loden Loekie/Leeuw voor gaan verzinnen ! Dit is geweldig, wat een mooie vondst.

  Wie bedenkt een leuke naam ? De Spam-awards ? De Python-awards ?

  Dan reiken we die officieel uit terwijl de SpinAwards aan de andere kant van de muur plaatvinden. Ik wil graag spreekstalmeester zijn voor de eerste versie hiervan. ;-D


  28 maart 2007 om 07:30
  Annet

  @Ewout

  haha, wat een goed idee, ik durf te wedden dat de uitkomst van de SpamAwards veel interessanter zal zijn 😉


  28 maart 2007 om 07:48
  Stijn Kruijssen

  @ Ewout: Leuk idee!

  Na de Loden Loekie en de razzies nu de slechtste online campagnes (banner, e-mail, site etc.)

  Wakker schudden die bedrijven!


  28 maart 2007 om 07:49
  Kasper Katje

  Rick, de afzender kan nooit bepalen of iets als spam ervaren wordt, men kan zich slechts wel of (zoals hier) niet aan de geldende wet- en regelgeving betreffende spam houden….PUNT

  Typisch een gevalletje voor de OPTA lijkt mij.


  28 maart 2007 om 08:31
  wowbagger

  Ik heb ‘m gekregen (en ook doorgestuurd) en viel van mijn stoel van de brutaliteit en stupiditeit.

  En spam is het heel zeker weten wel. Ik heb niets van doen met de Gouden Gids, ook nooit gehad en heb nooit mijn emailadres bij ze achter gelaten (zie ik ook aan het adres waar het op binnenkomt, die gebruik ik namelijk nooit).


  28 maart 2007 om 08:31
  Richard Theuws

  Moet spam eigenlijk wel met een hoofdletter?

  Verder mailtje niet gehad, maar goed, de toegezegde offerte van de Gouden Gids heb ik ook nog nooit gezien 😀


  28 maart 2007 om 09:14
  David van Dam

  Is het wel echt een mail van Gouden Gids en niet een of andere truc van spammers met het idee om een dag later een ‘fake message’ officieel en belangrijk te laten lijken? Net zoiets als de ABN onlangs overkwam zeg maar.

  Spamawards vind ik een prachtig idee, maar wat ga je belonen? De slechtste ongewenste mail of de beste ongewenste mail… 😀


  28 maart 2007 om 09:28
  mangold

  @Richard: volgens mij moet SPAM met vier hoofdletters geschreven worden, zodat het woord net zo irritant is als wat ’t omschrijft 😉


  28 maart 2007 om 09:57
  marbles

  @Carl Je hebt alweer 12 punten gewonnen voor de award!

  Ik ben iets op het spoor, luister: Ik ben al een jaar aan het quixoteren tegen interne cc-spam als:

  “Geachte Collega, De afhaaltijden voor zwangere cavia’s zijn veranderd. BELANGRIJK Gelieve de cavia’s voortaan ook pas thuis verder af te bakken. B.v.d.”

  Mijn standaard antwoord

  “Geachte collega, ik ken u niet, uw verhaal is voor mij niet relevant, ik zat niet te wachten op nieuws van u. U vindt het BELANGRIJK, ik vind het STOREND. Stop met het sturen van SPAM.”

  Inderdaad dat is het permission marketing verhaal maar dan omgekeerd. Raar genoeg krijg ik complete lynch partijen achter mij aan, en dat terwijl ik gewoon Seth Godin citeer! Op een of andere manier is het digitale immigranten (zoals deze gouden gids medewerker) niet helder wat SPAM SPAM maakt. Ongevraagd, onpersoonlijk en onbelangrijk gaat ook op voor 90% van de CC tjes die iedereen krijgt. Toch?

  Desgevraagd blijkt dat mijn geachte collega gewoon gemakzuchtig is, afbreukrisico en spill/waste minder erg vindt dan groot bereik, de maillijst ook als een soort van bulletinboard ziet en juist aardig gevonden wil worden, en zelf ook van genoeg wat negeert, niet het idee heeft dat hij mij toestemming moet vragen etc. Want: Collegas versturen namelijk nooit SPAM want collegas hebben de altijd de beste bedoelingen (SIC) en doen het zo al jaren.” De duiding SPAM heeft de ‘kwade opzet’ als noodzakelijke voorwaarde, en bedenkelijke reputatie als voldoende voorwaarde.

  Met andere woorden als je aardig bent en/of het goed bedoeld kan, wat je ook stuurt, geen SPAM zijn. Dat bedoelt deze medewerker ook denk ik. (Ik heb GG gemaild (wederhoor, jongens) ook in de ijdele hoop dat het misschien een brilliante viral van een van de collega’s was. Nul op het request, zelfs geen ontvangst bevestiging.) Maar? Goeie ontdekking toch van de gowden gits? Als je het goed bedoeld kan het geen SPAM zijn! Dus ik heb mijn SPAM vriendjes getipt hun mails voortaan te beginnen met (En wie maakt de disclaimer beter?):

  Vooraf Disclaimer (vrij naar gowden gits):

  “Beste lezer, gelieve het volgende mailtje niet weg te gooien, maar aandachtig door te lezen. Als je boos wordt moet je het maar als niet verzonden beschouwen want het is als goedbedoelde service bedoeld en niet als SPAM. Dan moet je maar bedenken dat er ook mensen zijn die er wel veel aan hebben. Dat jij je eigen bos haar hebt wil nog niets zeggen. En als ik van te voren zeg dat het me spijt dan mag je niet zeggen dat je gespamd wordt. Jij doet zelf ook wel eens wat verkeerd en SPAM is heus niet het ergste wat je kan overkomen. Er gaan nog steeds mensen dood van de honger. Negeer het dan gewoon! Ik kan me niet voorstellen dat je dit revolutionaire haargroei middel voorstel minder belangrijk vindt dan ik, maar mocht dat zo zijn stuur het dan in ieder geval door aan mensen die er wel wat aan hebben. En btw die Seth Godin lult uit zn nek. B.v.d.”


  28 maart 2007 om 13:08
  macblik

  Volgens Van Dale online schrijf je spam gewoon met kleine letters. Dan is het al irritant genoeg 😉


  28 maart 2007 om 13:12
  Roeland

  Van IEX kreeg ik laatst een papieren brief thuis dat er op 12 maart een e-mail verstuurd zou worden.

  Die heb ik toen wel aandachtig gelezen en ben ingegaan op het aanbod. Blijkt dat het dus wel kan werken.


  28 maart 2007 om 15:33
  media

  Hallo Marco,

  Het domein spamawards.nl is geregistreerd en zal morgen a.s. actief naar de server verwijzen.

  Met vriendelijke groet/With kind regards,

  Robert van den Berg

  Digitalus

  Bij deze dus 😉


  28 maart 2007 om 16:31
  Kasper Katje

  oh jee 😛


  28 maart 2007 om 16:34
  media

  Verbaasde me al dat ie aan het eind van de middag nog vrij was. Nu nog een partij die het leuk vind er een leuke site omheen te bouwen waarmee we spammeldingen kunnen verzamelen, weergeven en beoordelen. Hebben we meteen een leuke blacklist 😉

  Wie heeft zin en tijd om er iets moois van te maken?


  28 maart 2007 om 16:41
  mangold

  En wat wordt de weg te geven prijs, Marco? Een in verse gier op het bedrijfspand gespoten afbeelding van een blikje kookvlees?


  29 maart 2007 om 04:19
  marbles

  Wat het moeilijk maakt is dat de commerciele bulk spammers meestal anoniem blijven. Commercieel bulk en anoniem zit meestal aan de definitie van spam. Je kunt discussieren derhalve of de “gouden gids vooraankondiging” niet eerder ‘junkmail’ als gevolg van klungelige netiquette is dan SPAM. Het mailtje was tenslotte zelf niet een ‘commerciele’ uiting. Zal ik junkmailaward.nl dan ook maar registreren?

  Begrijp me goed. Alle Ongevraagde, Onbelangrijke (voor de lezer irrelevant) en Onpersoonlijke mail mag van mij op een hoop. En het maakt me dan geen bal uit of het in bulk of commercieel (of door dolfijnenjachthaters) verzonden wordt.

  @Carl Spamaward ziet er uit als een flame, toch? Eerst gier, dan fik?


  29 maart 2007 om 06:09
  lbroekman

  Krijg haast zin om mijn junk-mail folder niet zoals gebruikelijk ongezien weg te mieteren en de diverse berichten te beoordelen of ze in aanmerking voor de spamawards 😉


  29 maart 2007 om 08:28
  amsterdamant

  Is er niet ooit een dame ondernemer van het jaar geworden met ‘Wie mailt wat’?

  Als de defintie van spam een persoonlijke is (ik ga wel met Bram mee in ongevraagd, onpersoonlijk, onbelangrijk), dus jij ervaart het als spam of niet, kunnen we alles indienen. Ik zie een prijs met meer categorien dan de spin awards.

  Mijn moeder spamt mij ook wel eens 😉


  29 maart 2007 om 14:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!