Afgelopen dinsdag in Pakhuis de Zwijger een volle zaal met jonge entrepeneurs en hier en daar een grijze haar. Second Life, hit of hype?
Barend Raaff van mediabureau DNB beet de spits af. Naast het bekende PR praatje in powerpoint was het verrassende in deze presentatie de verwijzing naar Hans van Driel, universitair docent Media & Cultuur van de faculteit der Letteren aan de Universiteit van Tilburg. De introductie van elk nieuw medium, zo constateert Van Driel, gaat altijd van bewondering via weerstand naar acceptatie, Amazement, Resistance, Imitation en Authenticity het zgn. ARIA model. Barend vindt dat er een taak ligt voor marketeers om voorop te lopen in een omgeving als Second Life. Zij kunnen de oude generatie voorbereiden op de nieuwe habbo generatie, die snelle adapters zijn van 3D communities en voor wie platforms als Second Life geen desillusie mag worden.
Bas van Ulden, projectleider van het ABN Amro Second Life team begon zijn presentatie bezield en enthousiast. Opvallend in de veel te lange powerpoint presentatie was de video van de seminar voor young professionals, een project waar goed over nagedacht is en wat er fantasierijk uitzag met bolvormige communicatieruimten die onderling interacteerden. De filmpjes volgen op de weblog van Generation Next. Verder niet veel nieuws onder de zon. Naast de bezoeker-statistieken (500- 600 per week, waarvan 95% nederlands en de meesten newbie) was boeiend de vraag uit het publiek: wat leert Second Life ABN Amro jullie voor real life ABN Amro? Met die vraag wist Bas helaas geen raad.
Na de pauze volgde Raymond van der Kaaij van Lost in the Magic Forest. Raymond raasde, noodgedwongen vanwege de uitloop van de avond, door zijn powerpoint heen. Interessante curven en statistieken zag ik in de haast voorbij gaan. Wellicht wil Raymond deze powerpoint nog een keer toelichten in de tijd van Marketingfacts. Een verzoek tot interview ligt bij deze in je mailbox.
Last but not least opende David de Nood van het EPN met een leuke parodie op het bezoekersprofiel van Second Life. De escapistische nerds, de geeks, de verslaafden, de piramidespelers en sex-seakers. Gelukkig konden de vrouwen onder het publiek zich meer vinden in de werkelijke feiten. 50% van de bezoekers van Second Life is namelijk vrouw, de gemiddelde bezoeker is 25-40 jaar met hoge opleiding en een goede baan. Interessant was het verband tussen reality en virtuality wat David legde en dat blijkt dat de second life beleving van de gebruiker een redelijke blauwdruk is van de dagelijkse werkelijkheid. Om een voorbeeld te noemen: voel je je in het dagelijkse leven gelukkig voel je je ook blij in Second Life. Maar om een lang verhaal kort te maken, het onderzoek kun je hier nog eens nalezen.
Hit of Hype? Er was, zoals Carl Mangold terecht vermoedde, geen gelegenheid tot diepere discussie, waardoor de vraag mijns inziens werd ondergesneeuwd.
Zoals bij veel van dit soort events, was het hoogtepunt van de avond de borrel. Gemotiveerde creatieve talenten, met briljante Second Life ideeën en een biertje. Wat wil je nog meer?