VS kranten winnen het van TV met video advertenties

19 februari 2007, 20:01

VS kranten winnen het van TV met video advertentiesDe Online Publishers Association (OPA) in de VS vermeldt in haar nieuwsbrief dat er goed nieuws is voor de Amerikaanse krantenuitgevers. Het marketing onderzoeksbureau Borrell Associates heeft namelijk een rapport gepubliceerd, waarin staat dat de regionale dagbladen 81 miljoen US dollars hebben verkocht aan online lokale video advertenties; dit terwijl regionale TV zenders slechts voor 32 miljoen US dollars aan regionale online video advertenties hebben verkocht.

De totale Amerikaanse omzet aan regionale online video advertenties bedroeg 161 miljoen US dollars en zal volgend jaar 371 miljoen US dollars bedragen. Uiteraard voorspelt het bureau dat de Amerikaanse regionale markt over vijf jaar 5 miljard US dollars bedraagt. De advertenties waren afkomstig van de auto branche, onroerend goed, gezondheidssector en uit de banensector. Nu is de situatie in Nederland natuurlijk anders, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of deze trend tussen regionale kranten en regionale televisie ook al in Nederland zichtbaar is.

Hier zijn een viertal links naar artikelen over het rapport:

» Local TV Station Sites Trail Papers in Video Advertising (ClickZ)

» Study: Print Beats Broadcast to Online Video Advertising (Broadcasting & Cable)

» Report: Newspaper Web Sites Dominated Local Streaming Video Advertising (E&P)

» Newspapers Cash In On Web Video (WebProNews)

Jak Boumans is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting, een bureau actief sinds 1990 en gespecialiseerd op het gebied van content. Electronic Media Reporting kent vier werkgebieden: strategisch advies: studies: evaluatie en audits van projecten (o.a. voor de EU); publicitaire producties (nieuwsbrieven, boeken, congressen, reizen). Jak Boumans houdt een dagelijks, Engelstalig blog Buziaulane bij over de contentindustrie. Jak Boumans is ook een van de organisatoren van de multimedia contentwedstrijd Europrix.nl en de Nederlandse voorselectie van de World Summit Awards. ook is hij promotor van de Europrix Top Talent Award, een multimedia wedstrijd voor jonge producenten. Hij is tevens secretaris van de European Academy of Digital Media. Jak Boumans publiceert nationaal en internationaal. Hij publiceerde in 1986 het Online Handboek (Spectrum). Hij levert ook bijdragen aan vakstudies zoals E-Content, Technologies and Perspectives for the European Market (2004).

Categorie
Tags

6 Reacties

  wouter

  @Jak,

  Ik geloof niet dat de betrokken partijen in Nederland al dusdanig ver zijn, dat er gesproken kan worden over een competitie.


  19 februari 2007 om 21:03
  loket

  “Nu is de situatie in Nederland natuurlijk anders” is echt een understatement. “Volstrekt onvergelijkbaar” komt meer in de buurt.


  19 februari 2007 om 21:22
  Peter Luit

  @Peter: wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar dit soort bewegingen?


  20 februari 2007 om 05:51
  loket

  @Peter: niet dat ik weet. Volgens mij worden online ads hier nog helemaal niet vastgelegd. Laat staan naar landelijk/regionaal en dagbladen/televisie. Ik zal eens een balletje opgooien bij Nielsen.


  20 februari 2007 om 07:49
  Ruud

  Online advertisment in ons kikkerlandje loopt ver achter. LAtimes pakt al 5 a 6 % van haar totale inkomsten via de site en dan balen zij daar ook nog van aangezien NYtimes ongeveer op 10% zit. In Nederland zijn we nog lang niet zover.

  Daarnaast zijn de sites van NYtimes en LAtimes ook meer community minded en wat vindt een adverteerder interessant? Denk dat hier nog wel een slag te slaan is voor NL dagbladen, helemaal de regionale dagbladen zullen hier de komende jaren aan moeten werken.


  20 februari 2007 om 07:57
  Wouter

  @Ruud,

  Ik ben het met je een dat dagbladen en uitgevers nog ver achter lopen in NL, maar om te zeggen dat heel online advertisment ver achter loopt vind ik wat overdreven. Er is nog veel te doen, maar er gebeurt ook ontzettend veel.


  20 februari 2007 om 08:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!