Google maakt inkomende links openbaar

6 februari 2007, 07:07

Uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Google maakt voor webbeheerders de inkomende links openbaar. Op het officiële weblog van het Google Webmaster Central meldt het team dat ze een feature online hebben gezet die meer dan ooit inzicht geeft in het aantal inkomende links naar je site.

Ik ben direct ingelogd in de Google Webmaster Tools van mijn eigen site en tot mijn immens grote verbazing zag ik daar een nieuw tabje: Links. Nadat ik bekomen was ben ik het scherm nader gaan bekijken. Het geeft een lijst weer met URL’s van mijn pagina’s met daarachter een getal die het aantal inkomende links weergeeft. Als ik vervolgens daar op klik krijg ik een lijst te zien van de websites die naar die pagina linken. Ditzelfde kun je ook doen om de interne links weer te geven om bijvoorbeeld te zien of je die structuur goed hebt opgezet.

Dit is een verrassende stap die ik persoonlijk niet (nooit) verwacht had. Natuurlijk kun je deze gegevens niet van andere sites bekijken, maar wanneer je meerdere sites in beheer hebt levert het interessante getallen op. Wel geeft Google aan dat het nog steeds om een ‘sample’ gaat, maar als ik naar mijn eigen site kijk komt het aardig in de buurt van het echte aantal inkomende links.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

41 Reacties

  Eric

  Lijkt me goed nieuws, tot nu toe vroeg ik het meestal op via Yahoo. Ik ga het direct even proberen.

  @André, Hoe weet je trouwens je ‘echte’ aantal links?


  6 februari 2007 om 07:56
  André Scholten

  @Eric, dat echte getal weet ik natuurlijk niet, maar aangezien mijn site vrij nieuw is + de gegevens uit Yahoo Site Explorer en MSN weet ik dat het een reëel getal is waar niet veel aan mist.


  6 februari 2007 om 07:58
  yvoschaap

  Wow, dat is uren plezier 🙂 en zeer gedetailleerd.


  6 februari 2007 om 08:04
  Ray

  Handig, keek het eerst ook na met Yahoo. Ik heb de site in m’n Tweakers profiel staan en zelfs alle posts waarin ik gereageerd heb, komen naar voren in het overzicht.


  6 februari 2007 om 08:04
  Karel Kolb

  Het ziet er idd keurig uit. Maar Andre, waarvan viel je nou precies van je stoel? Kun je toelichten wat precies de inhoudelijke verschillen zijn met bv. link:www.feeder.nl intikken in Google? Ik vermoed dat de detaillering het grootste verschil is?


  6 februari 2007 om 08:15
  André Scholten

  @Karel: het linkL commando geeft lang niet zo veel links weer als deze nieuwe tool. Als ik voor mijn eigen site kijk zijn de verschillen 1343 tegenover 27, nogal veel dus.


  6 februari 2007 om 08:18
  André Scholten

  Even een uitgebreidere toelichting: inkomende links zijn al een redelijke tijd een vrij essentieel onderdeel van het grote Google algoritme. Daarom gaven ze op het link: commando maar een klein overzicht van de inkomende links zodat je geen formule kon ontwikkelen om zelf je pagerank te berekenen. Inmiddels is dit deels achterhaald omdat er andere factoren zijn die steeds zwaarder meewegen, en dat heeft ze denk ik doen besluiten deze informatie vrij te geven.


  6 februari 2007 om 08:29
  André Scholten

  @Bart: download hem als CSV bestand en open hem in Excel. Met een beetje handig sorteren moeten de gegevens die je wilt hebben wel boven te halen zijn.


  6 februari 2007 om 08:37
  kappenburg

  @André:

  Vast ;). Maar G kan dat toch ook mooi online doen? Dan ben ik pas echt enthousiast 😉


  6 februari 2007 om 08:39
  Karel Kolb

  André, ik snap ‘m. Bedankt voor de toelichting. En idd: het verschil tussen aantal links via ‘link:’ en deze tool is (levens)groot zag ik net.


  6 februari 2007 om 08:49
  Roy Huiskes

  Wat ik verbazingwekkender vind (of juist niet eigenlijk) is dat ze ook alle nofollow links weergeven. Del.icio.us, aantal andere nofollow links… De waarde ervan is dus eigenlijk weer vrij klein hierdoor, want je moet van je backlinks zelf de waarde nog weten in te schatten.


  6 februari 2007 om 08:56
  media

  @Bart: en dan even een pivottabel draaien en je bent klaar 😉


  6 februari 2007 om 08:56
  Gerben

  @Roy,

  Idd…was mij ook al opgevallen dat ze dat doen….

  Maar goed..ze laten natuurlijk “verwijzende links” zien. En juist door alles te laten zien (ook nofollow) kunnen we nog steeds geen pagerank formule erop los laten ;-)…

  Ze zijn ons toch nog steeds (meestal) een stapje voor!


  6 februari 2007 om 09:11
  André Scholten

  @Roy en Gerben: ook al zouden we kunnen zien op welke links een nofollow staat: je weet dan nog niet hoe zwaar ze tellen aangezien sites hun mogelijkheid om pagerank ‘door te geven’ kunnen verliezen. Pagerank 6 links kunnen daarom waardeloos zijn en Pagerank 4 sites vanwege relevantie heel waardevol.

  Desalniettemin blijft het een mooi overzicht.


  6 februari 2007 om 09:16
  Bert van Heerde

  Aardig tooltje. Ze konden ook niet veel anders gezien de Site Explorer van Yahoo! Jammer dat beide tools niet weergeven wat de nieuwste backlinks zijn.


  6 februari 2007 om 09:29
  Roy Huiskes

  Helemaal mee eens André. Dat zou een welkome aanvulling zijn waar we alleen maar van kunnen blijven dromen 🙂


  6 februari 2007 om 10:02
  Henri van den Hoof

  Erg handig overzicht van de externe en interne links 🙂 Gebruik de webmaster tool pas net een weekje en ben eigenlijk ook wel erg benieuwd naar de andere voorzieningen die ze er nog in gaan enabelen. Je ziet er al wat placeholders voor zoals bijv. crawl en PR statistieken.


  6 februari 2007 om 12:06
  yvoschaap

  Door een ‘bug’ kan je de data opzoeken van iedere site. Zoals

  marketing facts: 102850

  traffic4u: 19912

  frankwatching: 67106

  dutchcowboys: 91159

  enz

  Inclusief alle links dus. Niet zo slim van Google!


  6 februari 2007 om 13:56
  Keesjan Deelstra

  Blijkbaar heeft Google dit nu ook opgemerkt: is bij jullie het tabblad ‘links’ nu ook verdwenen?


  6 februari 2007 om 14:26
  J. ter Horst

  Volgens mij is het sinds het begin al mogelijk met sitemaps gegevens te generen zonder het daadwerkelijk plaatsen van een sitemap. Waardoor het mogelijk is data / stats van andere sites te bekijken

  @Roy en Gerben: Ik ben het absoluut met jullie eens dat het jammer is dat alle links worden weergegeven. Nofollow links zijn naar mijn mening van een ondergeschikt belang, en bij het controleren van backlinks prefereer ik kwaliteit boven kwantiteit


  6 februari 2007 om 14:27
  Keesjan Deelstra

  @ J.: Volgens mij moet je je site wel altijd verifiëren. Met het google{code}.html bestand of de extra metatag om te bewijzen dat je zelf de eigenaar bent. Ben dus wel benieuwd hoe Yvo te werk gaat.


  6 februari 2007 om 14:32
  Johan

  Het lijkt erop dat de pret over is, ik zie in ieder geval geen tab ‘links’ in de webmaster tools. (Ik heb miijn sites overigens wel geverifieerd)


  6 februari 2007 om 15:13
  André Scholten

  De bug die Yvo benutte was ook bij mij bekend, je kon van elke willekeurige site de links bekijken. Gelukkig zitten ze er bovenop en wordt het opgelost.


  6 februari 2007 om 16:18
  André Scholten

  @J. ter Horst: ik vind persoonlijk de nofollow link wel belangrijk om te zien: die genereren ook traffic ook al helpen ze niet voor je PR 😉


  6 februari 2007 om 16:25
  Martijn van Well

  Sinds enige tijd is de informatie die je verkrijgt onder link:[domain] niet realistisch meer. Waarom is dit gedaan en wat is nog de waarde van het aantal dat je wél terugkrijgt bij die zoekopdracht? Heeft iemand daar info over?


  7 februari 2007 om 08:19
  Remi

  @ Martijn,

  De informatie die je van Google terugkrijgt bij een link:[domain] is al jaren erg onbetrouwbaar en onvolledig. Veel betere resultaten krijg je bij Live.com en Yahoo, (als je de concurrentie in de gaten wilt houden) en bij deze nieuwe tool van Google. (Als je je eigen site in de gaten wilt houden)


  7 februari 2007 om 11:16
  JurgenH

  Mooie tool! Nog lang niet perfect (integendeel), maar het begin is er. Waarschijnlijk met dank aan het aanhoudelijke gedram (in de positieve zin van het woord) van onze SEO vrienden in de VS. Hoort natuurlijk ook gewoon thuis onder de Webmaster Tools van Google.


  7 februari 2007 om 19:56
  Peter Derksen

  Ik heb het zojuist gebruik. Perfecte tool om je website verder te verbeteren. In dit geval op mijn eigen persoonlijke website: http://www.chainlogistics.com

  Ga het zeker ook gebruiken voor de bedrijfswebsite.


  7 februari 2007 om 21:14
  Martijn van Well

  En toch is het wel jammer dat je het niet van elke website kunt opvragen. Het is mooi om te zien hoeveel links er naar jouw site leiden en of daar verandering in zit, maar om te kunnen bepalen hoe je presteert in vergelijking tot de concurrent heb je vergelijksmateriaal nodig en dat krijg je dus niet.


  8 februari 2007 om 13:01
  André Scholten

  Tja, ook wel logisch natuurlijk, Google probeert zo de handmatige linkbuilding tegen te gaan. Zij hebben liever een organische en natuurlijke aangroei van links door middel van het spontaan linken door andere sites. Wanneer zij die linklijsten voor alle domeinen vrij geven zullen velen hier (in hun ogen) misbruik van maken.


  8 februari 2007 om 13:34
  Martijn van Well

  Ik begrijp de afweging van Google wel, maar het haalt het “halleluja” punt wel uit deze nieuwe functionaliteit.


  8 februari 2007 om 13:54
  Pieter Prenen – Simple Hosting

  Er zijn toch meer websites waar je het aantal backlinks e.d. kan uitlezen… zoals bijvoorbeeld Iwebtool.com! Gebruik die dan… daar is een backlink checker die ook een redelijk goed overzicht geeft..


  7 maart 2007 om 12:03
  André Scholten

  Daar vind ik voor mijn site 48 backlinks in plaats van de 1000+ die Google meld. Dat is een aanzienlijk verschil.


  7 maart 2007 om 12:31
  Pieter Prenen – Simple Hosting

  Hmm .. dus google is veel uitgebreider… zijn er voor andere zoekmachine’s ook gedetaileerdere toepassingen te vinden op internet!? Lijkt me mooi.. Wij hebben dan wel zo’n account voor onze domeinnaam bij iwetool die dan het totaal aantal backlinks en alles weergeeft maar als dat zoveel afwijkt… ja.?!


  7 maart 2007 om 12:58
  André Scholten

  In feite geven Yahoo in de Yahoo Site Explorer en Live Search met het link: commando ook alle bij hun bekende links weer. Dus daarmee heb je eigenlijk al het beste overzicht wat je kunt krijgen.


  7 maart 2007 om 13:00
  Michael

  Inmiddels kun je met Open site explorer, Market Samurai, majestic SEO e.d. ook de backlinks bekijken. Erg handig om te weten als je in de top 10 wilt komen voor een bepaald zoekwoord.


  23 januari 2012 om 09:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!