Google gaat “related searches” weergeven

12 januari 2007, 12:12

Op zijn eigen weblog meldt Joe Whyte dat hij onder de resultaten voor zoekopdracht “web hosting” een extra box met gerelateerde zoekopdrachten krijgt te zien. Al eerder werd dit fenomeen waargenomen door sommige gebruikers, maar nooit eerder was het te reproduceren wat betekende dat Google het alleen testte bij sommige gebruikers. Maar nu is het bij iedereen te zien die in Google.com zoekt op de woorden “web hosting”.

Deze gerelateerde zoekopdrachten zijn zowel voor online marketeers als zoekenden zeer handig. Je krijgt een aantal alternatieven te zien die ook populair zijn, het geeft dus een aantal hints waar je ook naar zou kunnen zoeken. Dit hulpmiddel kan voor de minder bedreven zoekende het zoeken een stuk resultaatgerichter maken wat weer de algehele tevredenheid over de resultaten verhoogt.

De marketeer kan zien welke zoekopdrachten de belangrijkste alternatieven zijn. Hiermee kan hij bepalen of zijn producten/diensten aanbod daar op aansluit om vervolgens 2 stappen te nemen: producten/diensten aanbod uitbreiden wanneer nodig, de site ook marketen op die gerelateerde zoekopdrachten.

Concurrent Ask doet dit zeer succesvol al langer: “web hosting”. Ask biedt de mogelijkheid om je zoekopdracht verder te specificeren of breder te maken.

Op de valreep via Google Blogoscoped nog een woord die related searches weergeeft: eclipse.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Xandor

  mortgage en meditation geven ook related searches


  12 januari 2007 om 12:22
  Karel Kolb | Feeder

  Las deze vakantie Jakob Nielsen en zag daarin een (oude) screendump van Excite.com. Naast elk zoekresultaat stond de link More Like This. Ik vind dat erg fraai. Zo fraai zelfs dat ik het inmiddels voor de nieuwe versie van Feeder aan het maken ben: dan komt er naast elk zoekresultaat Meer Zoals Deze. Wordt vervolgd.


  12 januari 2007 om 12:38
  Jochem Prins

  Op zich leuk dat google het nu ook doet, maar verder niet echt een nieuw concept natuurlijk.

  Andere zoekdiensten als Yahoo en ask.com doen dit al heel lang. Ook in ons kleine landje doen ilse en vindex dit al jaren.


  12 januari 2007 om 12:46
  Linda

  Interessant! Ik had het al eerder gezien ik oude screendumps.

  Net een beetje lopen vogelen met woorden en ik kom behoorlijk wat woorden tegen die deze gerelateerde woorden laten zien. Iets om in de gaten te houden!


  12 januari 2007 om 13:19
  Michiel Verheij

  Cloud tagging en mindmap achtige zoekfunctionaliteiten worden reeds in andere zoekmachines gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is http://www.kartoo.com. Deze zoekmachine werkt zoals de menselijke geest zaken aan elkaar verbindt.


  12 januari 2007 om 14:18
  André Scholten

  Update: de test lijkt nu de testfase voorbij te zijn.


  30 mei 2007 om 12:56
  Keesjan Deelstra

  Yep, ook hier vandaag related resulst onderaan de pagina


  30 mei 2007 om 13:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!