Google gaat “related searches” weergeven

Google gaat “related searches” weergeven

Op zijn eigen weblog meldt Joe Whyte dat hij onder de resultaten voor zoekopdracht “web hosting” een extra box met gerelateerde zoekopdrachten krijgt te zien. Al eerder werd dit fenomeen waargenomen door sommige gebruikers, maar nooit eerder was het te reproduceren wat betekende dat Google het alleen testte bij sommige gebruikers. Maar nu is het bij iedereen te zien die in Google.com zoekt op de woorden “web hosting”.

Deze gerelateerde zoekopdrachten zijn zowel voor online marketeers als zoekenden zeer handig. Je krijgt een aantal alternatieven te zien die ook populair zijn, het geeft dus een aantal hints waar je ook naar zou kunnen zoeken. Dit hulpmiddel kan voor de minder bedreven zoekende het zoeken een stuk resultaatgerichter maken wat weer de algehele tevredenheid over de resultaten verhoogt.

De marketeer kan zien welke zoekopdrachten de belangrijkste alternatieven zijn. Hiermee kan hij bepalen of zijn producten/diensten aanbod daar op aansluit om vervolgens 2 stappen te nemen: producten/diensten aanbod uitbreiden wanneer nodig, de site ook marketen op die gerelateerde zoekopdrachten.

Concurrent Ask doet dit zeer succesvol al langer: “web hosting”. Ask biedt de mogelijkheid om je zoekopdracht verder te specificeren of breder te maken.

Op de valreep via Google Blogoscoped nog een woord die related searches weergeeft: eclipse.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • mortgage en meditation geven ook related searches

  geplaatst op
 • Las deze vakantie Jakob Nielsen en zag daarin een (oude) screendump van Excite.com. Naast elk zoekresultaat stond de link More Like This. Ik vind dat erg fraai. Zo fraai zelfs dat ik het inmiddels voor de nieuwe versie van Feeder aan het maken ben: dan komt er naast elk zoekresultaat Meer Zoals Deze. Wordt vervolgd.

  geplaatst op
 • Op zich leuk dat google het nu ook doet, maar verder niet echt een nieuw concept natuurlijk.
  Andere zoekdiensten als Yahoo en ask.com doen dit al heel lang. Ook in ons kleine landje doen ilse en vindex dit al jaren.

  geplaatst op
 • Interessant! Ik had het al eerder gezien ik oude screendumps.
  Net een beetje lopen vogelen met woorden en ik kom behoorlijk wat woorden tegen die deze gerelateerde woorden laten zien. Iets om in de gaten te houden!

  geplaatst op
 • Cloud tagging en mindmap achtige zoekfunctionaliteiten worden reeds in andere zoekmachines gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is http://www.kartoo.com. Deze zoekmachine werkt zoals de menselijke geest zaken aan elkaar verbindt.

  geplaatst op
 • MMM, net gezocht op web hosting maar geen gerelateerde zoekopdrachten. is de test alweer uitgezet?

  Veel interesantere clustersearch:
  http://www.clusty.com

  http:/www.liveplasma.com

  http://aqua.queenslibrary.org/

  geplaatst op
 • @Keesjan: het lijkt er op dat dit inderdaad een massale publieke test was. En Clusty is inderdaad een leuke tool, ik had er al eens wat over geschreven.

  geplaatst op
 • Update: de test lijkt nu de testfase voorbij te zijn.

  geplaatst op
 • Yep, ook hier vandaag related resulst onderaan de pagina

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.