Google stapt in instream video advertising

28 december 2006, 16:03

In het licht van eerdere discussies over de veranderingen van het kijkgedrag van consumenten (broadcast vs longtail), komt ook vaak de adverteerder naar voren. Ook voor hem zijn de voordelen van online eyeballs nog maar moeilijk te bevatten. Google heeft de markt voor tekstadvertenties met AdWords en AdSense goed opengebroken, maar voor video’s leek dit moeilijker. Google experimenteert hier echter vrolijk mee en streeft naar commercials op maat die in de streaming of te downloaden video verwerkt zijn, zo meldt Mediaweek. Doel is om de long tail van video-adverteren te ontsluiten. Met dit systeem kan ook de kleine videoproducent passende advertenties aan zijn video koppelen. Aan de andere kant ontwikkelt Google een platform om op maat advertentie video’s te plaatsen bij zoekresultaten in Google Video en YouTube.

Tot dusver blijkt de dictatuur van het gratis ook online moeilijk te doorbreken. TV is “gratis”, kranten zijn tegenwoordig “gratis” en het internet is ook “gratis”. Met het toevoegen van advertenties aan video’s, maakt Google de weg vrij voor meer kwaliteit (en hoe onwaarschijnlijk dan ook, meer kwantiteit) aan online video’s. In mijn optiek is dit interessant voor de gehele staart van de long tail. De grote mediabedrijven en contentontwikkelaars kunnen hun content “gratis” aanbieden aan de consument, waarbij de passendheid en kwaliteit van de advertentie zullen leiden tot meer inkomsten. Als er groot online bereik is (denk aan uitzending gemist) dan is er op grote schaal tamelijk gerichte video communicatie met de potentiële klant van de adverteerders. Voor de kleine videoproducenten werkt deze mogelijkheid net als AdSense. Elke kijker (en/of doorklikker?) is er één. Per dag word je er wellicht niet rijk van, maar over een langere periode zijn het leuke bedragen.

Google test met Allstate (een verzekeringsbedrijf) en met Beet.tv (een videoproducent). De koppeling tussen de beelden en de passende advertenties blijft natuurlijk Googles magie. Verwacht wordt dat in eerste instantie tagging hierin een belangrijke rol gaat spelen. Op termijn zou de feitelijke doorzoekbaarheid van video hier natuurlijk de oplossing moeten bieden. Maar daar wordt in in Mountain View al hard aan gewerkt (en door een enorme lading kleinere bedrijven, die net als YouTube hun kindje uiteindelijk aan Google hopen te verkopen).

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!