Pogingen tot goedkoper werving

Pogingen tot goedkoper werving

Recruitment en marketingNadat eerder Wisdom uit Groningen de kracht van free publicity zag door mensen betaald te laten solliciteren, dacht nu een ander bedrijf deze PR tactiek in te zetten. Voor Wisdom heeft het goed gewerkt, de opbrengsten aan free publicity waren velen malen meer dan de kosten voor de sollicitaties.

Het kan echter ook mis gaan. Zoals vandaag het bericht dat een ‘uitzendbureau’ of ‘detacheerder’ volgens het filmpje nu een tweede lease auto van de zaak biedt. Echter, er wordt geen naam genoemd dus het lijkt er op dat deze goedkope stunt zijn uitwerking gaat missen.

Recruiters (her)ontdekken free publicity. Ik zou zeggen: marketeers zoek dekking, we krijgen de komende tijd een partij slechte acties over ons heen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • De naam van het bedrijf is geen geheim:
  Geen krankzinnig salaris, wel twee leaseauto's

  Kennelijk wilde de redactie van RTL Nieuws niet de naam van het bedrijf overnemen uit het ronkende persbericht.

  geplaatst op
 • Slechte acties of mislukte acties? Da's nogal een verschil. Neem de actie van Evident om personeel te werven in SecondLife. De werving op zich gaat nergens over met slechts een handjevol Nederlanders dat op een willekeurig moment is ingelogd in SL, maar de actie heeft het bedrijf wel enorm veel publiciteit opgeleverd, tot een item in Tros Radar aan toe. Als een ander bedrijf op hetzelfde moment hetzelfde had gedaan maar de publiciteit niet had weten te vinden, was dezelfde actie daarmee een slechte geweest?

  geplaatst op
 • Tsja, PR-tactiek 'overnemen'. Ik denk dat de kracht van PR er vooral in zit dat de boodschap ingegeven wordt (of lijkt te worden) door de onderneming of het merk zelf, en niet door het willen van media-aandacht. 'Denk en doe', in plaats van 'kijk en kopieer'.

  geplaatst op
 • @Anders, Evident is bekend bij naam en heeft er veel publiciteit mee gekregen, dus dat is een geslaagde actie (branding wise). Hierbij wordt de naam niet genoemd (en CorR, ik wil het niet eens weten, want op deze manier wordt de actie niet alsnog een succes) dus is het een slechte, en niet geslaagde, actie.

  geplaatst op
 • @Bas,

  Het is even goedkope publiciteit, maar keert zich tegen het bedrijf.

  Als klant van dit bedrijf zou ik me zorgen maken als mijn leverancier zo aan zijn personeel moest komen. En ik zou grote twijfels hebben bij de motivatie van de werknemers van dit bedrijf als die bij me worden gedetacheerd.

  geplaatst op
 • Ik kan je niet volgen, Bas. Je zegt in zin 1 dat een actie een geslaagde actie is wanneer deze publiciteit krijgt, maar in zin 2 zeg je dat je hoopt dat deze specifieke actie geen publiciteit krijgt omdat het anders een geslaagde actie zou zijn?

  Ik snap je redenatie niet helemaal. Waar ben je nou op tegen? Slechte acties? Acties die geen publiciteit krijgen? Acties die wel publiciteit krijgen?

  geplaatst op
 • Klanten werven wordt ook steeds goedkoper. Kwam vanochtend dit AdWord tegen bij googlen op Karel Kolb: . Overigens werkten Karel Kob en Karel Korb niet.

  geplaatst op
 • @Anders, goed, even verduidelijken dus. Ik ben niet voor dergelijke acties. Daar waar betaald solliciteren tenminste nog iets creatiefs had en vooral bedoeld was om mensen te laten zien dat (middels free publicity) Groningen ook ICT had, zie ik bij deze actie eigenlijk enkel het 'we concurreren op arbeidsvoorwaarden' verhaal.

  Dus als actie vind ik het geen goeie, en het feit dat bijna niemand de naam van de organisatie noemt, maakt hem ook niet echt succesvol lijkt me. Als we dat nu zo weten te houden, dat in het een slechte en onsuccesvolle actie.

  Ben ik zo duidelijker?

  geplaatst op
 • Stond wel in AD, met naam en toenaam en reactie... Dus werkt nog steeds, als je het zo bekijkt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.